Mødedato: 19.05.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Reformprogram - Aktiv og tryg hele livet

Se alle bilag

Reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet er revideret på baggrund af høringsfasen. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte høringssvar og have en første drøftelse af prioriterede ønsker til budget 2012.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter høringssvar (bilag 1) til Aktiv og tryg hele livet,  
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter udkast til Aktiv og tryg hele livet, der er revideret på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 7. april 2011 samt høringssvar og dialogmøder (bilag 2), med henblik på at godkende programmet på udvalgets møde den 9. juni 2011, samt
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter prioritering af budgetønsker (bilag 3) med henblik på at godkende en prioriteret liste over budgetønsker på udvalgets møde den 9. juni 2011.

Problemstilling

Ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 7. april blev reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet drøftet, og udvalget havde konkrete forslag til ændringer. Udvalget besluttede også at iværksætte en dialogproces med mulighed for mundtlige og skriftlige bemærkninger. Revideret Aktiv og tryg hele livet og høringssvar skal være baggrund for en ny drøftelse ved mødet den 19. maj 2011.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal fremsende udvalgets prioriterede liste med budgetønsker til budget 2012 samt overslagsårene til Økonomiforvaltningen den 9. juni 2011. For indsatserne i Aktiv og tryg hele livet, sundhedspolitikken og enkelte øvrige indsatser har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet udkast til budgetønsker.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på baggrund af drøftelsen den 7. april i Sundheds- og Omsorgsudvalget og dialogprocessen revideret Aktiv og tryg hele livet (bilag 2). Justeringerne i programmet er primært med henblik på at tydeliggøre visionerne, konkretisere indsatserne og tydeliggøre mål og effekterne for borgerne. Særligt på tre områder er sket ændringer:

  • Samarbejdet med frivillige er præciseret, således at det er tydeligere, hvilke konkrete opgaver frivillige kan supplere kommunens indsats med.

  • Indsatserne under vision 2 om paradigmeskiftet fra passiv til aktiv er styrket og tydeliggjort. Derfor er de organisatoriske forudsætninger herunder kompetenceudvikling og ledelsesindsatser samlet under vision 2. 

  • Aktiv og tryg hele livet er i højere grad rettet mod den ældre medicinske patient og ikke indsatser, der er en del af den bredere indsats på sundhedsområdet, som f.eks. sygeplejeklinikker, der er forankret i sundhedspolitikken.  

Bemærkninger fra medarbejdere og interessenter

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget i alt 16 svar. Høringssvarene fremgår af bilag 1. Derudover er afholdt fem dialogmøder i lokalområderne med Sundheds- og Omsorgsborgmesteren, møder med interessenter, ”kaffemik” med medarbejdere og har været mulighed for at sende bidrag på internetside.

Der er afholdt dialogmøder den 9. maj om vision 1-3 og 12. maj om vision 4, hvorfra bidrag og bemærkninger er indarbejdet i det reviderede udkast til reformprogram (bilag 2). Særligt to temaer ”stærkere fællesskab” og ”mere frihed” er fremtrædende i høringssvarene og på dialogmøderne.

Stærkere fællesskab

Et aktivt medborgerskab bliver i flere høringssvar og ved dialogmøderne med medarbejderne anerkendt som et godt redskab i opgøret med ensomhed. Flere høringssvar understreger betydningen af, at det skal være præcist hvilke opgaver, som kan varetages af frivillige og hvilke opgaver, som skal løftes af professionelle, f.eks. nævnes et opmærksomhedspunkt, at fælles måltider kræver brug af fagprofessionelle.

 

Ældrerådene bemærker, at der fremadrettet kan være fokus på de økonomiske midler, der tildeles klubber m.v. efter § 79, så midlerne i endnu højere grad målrettes grupper, der arbejder med ensomhedsbekæmpelse.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har justeret Aktiv og tryg hele livet ved, at det i vision 1 er tydeliggjort, at frivillige og pårørendes indsats er et supplement til den kommunale opgavevaretagelse.

 

Aktiv og tryg hele livet er derudover justeret til at omfatte inddragelse af det lokale foreningsliv og det lokale erhvervsliv. I forlængelse af Ældrerådenes anbefaling om at bruge § 79 midlerne vil midlerne blive tænkt ind i opgøret mod ensomhed.

 

Kost og ernæringsforbundet bemærker, at arbejdsopgaverne omkring indsatsen Måltider i fællesskab skal varetages af fagprofessionelle.

 

I forhold til bemærkningerne vedr. Måltider i fællesskab er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen enig i, at der ved tilberedning af måltider på kommunale plejehjem bør være tilknyttet mad- og måltidsprofessionelle medarbejdere. Der er dog her tale om indsatser, der ikke er i kommunalt regi. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil inddrage mad- og måltidsprofessionelle i de indsatser, hvor det er relevant.

 

Mere frihed

Skiftet fra passiverende ydelser til aktiverende bliver positivt modtaget i høringssvarene. Medarbejderne gjorde ved dialogmøderne opmærksom på, at det er en spændende faglig udfordring. Flere høringssvar påpeger, at en gruppe svage borgere ikke er i stand til at løfte den opgave, som følger med de aktive ydelser. Dette punkt fremhæves særligt af Pårørendegruppen for svage ældre i København. Flere høringssvar understreger endvidere, at det er nødvendigt, at medarbejdernes kompetencer skal matche de nye behov, som Aktiv og tryg hele livet medfører.

 

SUF MED har bemærket, at borgere og medarbejdere i forlængelse af Aktiv og tryg hele livet skal informeres om, hvordan programmet påvirker kommunens ydelser.

 

Udover en række mindre ændringer og præciseringer på baggrund af høringssvarene og dialogprocessen skal særligt bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har justeret Aktiv og tryg hele livet ved at tydeliggøre visionen for omstillingen fra passive til aktive ydelser. I programmets vision 2 er præciseret, at det er relativt ressourcestærke borgere, der er målgruppen og at det er praktisk hjælp, hvor der vil ske forandringer. Under samme vision er samlet indsatser til teknologi og indsatser til at forberede medarbejdere på forandringer gennem kompetenceudvikling og en generel indsats for at styrke viden om Aktiv og tryg hele livet hos borgere og medarbejdere. I programmets vision 3 målrettes indsatserne i forhold til den ældre medicinske patient.

 
Til udvalgsmødet den 9. juni 2011 udarbejdes der forslag til mål og konkrete indikatorer for hvert af de opstillede mål.

 

Prioritering af budgetønsker

På baggrund af Aktiv og tryg hele livet er udarbejdet en oversigt over budgetønsker til budget 2012, som fremgår af bilag 3. Derudover indgår budgetønsker, der ikke er afledt af Aktiv og tryg hele livet, men som skal inddrages i udvalgets samlede prioritering. I bilaget er markeret, hvilke budgetønsker der er afledt af Aktiv og tryg hele livet.

Prioriteringen af budgetønskerne vil have betydning for indholdet i Aktiv og tryg hele livet, og reformprogrammet vil derfor blive revideret på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser ved mødet den 19. maj.

I udvalgets prioritering af budgetønsker for 2012 skal også indgå udvalgets budgetønsker til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 – Længe Leve København. De af udvalgets budgetønsker under sundhedspolitikken, som ikke indgår i reformprogrammet, er derfor vist umiddelbart efter i oversigten over budgetønsker. Afslutningsvist er medtaget øvrige ønsker, som har indgået i udvalgets hidtidige arbejde med budgetønsker for 2012. 

Finansiering af de enkelte forvaltningers indsatser i sundhedspolitikken skal indgå i de enkelte udvalgs drøftelse af budgetønsker. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder til mødet den 9. juni et overordnet budgetnotat med en samlet oversigt over de enkelte udvalgs initiativer i sundhedspolitikken, som kræver finansiering i budgetforhandlingerne for 2012.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

På baggrund af drøftelserne ved Sundheds- og Omsorgsudvalgsmødet den 19. maj vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til udvalgets møde den 9. juni 2011 udarbejde et revideret reformprogram med konkrete indikatorer for de opstillede mål samt forslag til prioriteret liste over budgetønsker.

 

Budgetønskerne fremsendes til Økonomiforvaltningen den 8. juni 2011 med forbehold for Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse og rettelser af den endelige prioriterede budgetønskeliste på mødet den 9. juni 2011.

 

 

                         Lene Sillasen

                                                                                      /Jesper Olsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top