Mødedato: 19.03.2015, kl. 09:00
Mødested: Tisvildeleje på Helenekilde

Orientering om projekt Helhed for Hjerneskaderamte (fællesindstilling)

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), Socialforvaltningen (SOF), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) orienterer om forlængelse af tværforvaltningsprojektet Helhed for Hjerneskaderamte (bilag 1).

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget:
1. at tage orienteringen om afslutningsrapporten for projekt Helhed for Hjerneskaderamte (bilag 1) og forlængelse af projektet til efterretning

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte i 2012 udmøntningen af midler på 12,88 mio. kr. fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en styrket indsats for hjerneskaderamte borgere i perioden 2012-2014. For at opnå dette igangsatte SUF, SOF, BIF og BUF sammen tværforvaltningsprojektet Helhed for Hjerneskaderamte. I august 2013 blev udvalgene præsenteret for en midtvejsstatus for tværforvaltningsprojektet.

Københavns Kommune har haft overskydende puljemidler (1,4 mio.kr.) af de puljemidler, kommune oprindeligt fik tildelt. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har derfor godkendt forlængelse af tværforvaltningsprojektet i SUF, SOF, BUF og BIF. De resterende puljemidler skal anvendes inden 31. december 2015.

Forvaltningerne afrapporterer i marts 2015 til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om projektet for perioden 2012-2014 (bilag 1).

Løsning

Afslutning af projekt Helhed for Hjerneskaderamte

Forvaltningerne har under projekt Helhed for Hjerneskade arbejdet for at skabe bedre sammenhæng og helhed i hjerneskaderamte borgeres forløb i kommunen. For at styrke indsatsen for borgerne og sammenhængen på tværs har forvaltningerne i projektet haft fokus på tre indsatser: Hjerneskadesamrådet som Københavns Kommunes hjerneskadekoordinationsfunktion, kompetenceudvikling og supervision til frontpersonale og tilbud til hjerneskaderamtes pårørende.

Forvaltningerne indfriede projektmålet om at styrke de koordinerede forløb for hjerneskaderamte borgere inden for den treårige projektperiode ved blandt andet at styrke den interne koordinering på tværs af afdelinger og forvaltninger. Til det formål har der været nedsat et hjerneskadesamråd. Hjerneskadesamrådet har koordineret komplekse borgerforløb og fungeret som en rådgivningsfunktion ud i forvaltningerne.

KORA’s evaluering viser, at indsatsen har øget koordinationen af borgerens sag, men ikke i tilstrækkeligt omfang har sikret en koordination, hvor borgeren selv oplever helhed og sammenhæng i deres forløb. KORA og forvaltningerne anbefaler derfor, at der etableres en varig hjerneskadekoordinatorfunktion til at understøtte og koordinere borgerens forløb i kommunen og til at sikre den hjerneskaderamte borger én indgang til kommunens fire forvaltninger i sit rehabiliteringsforløb. Evalueringen peger på, at Hjerneskadesamrådet fortsat har en væsentlig betydning for den organisatoriske koordinering af borgerens forløb, hvorfor samrådet fortsætter 2015 ud med puljemidlerne, der er blevet forlænget. Finansieringen af varig drift af Hjerneskadesamrådet efter 2015 indgår i budgetforhandlingerne for 2016.

Borgerrepræsentationen har som bekendt den 26. februar vedtaget et medlemsforslag stillet af Socialdemokraterne om én indgang for indsats for hjerneskaderamte borgere (2015-0021086). Det er forvaltningernes forventning, at beslutningen om fortsættelse af Hjerneskadesamrådet til udgangen af 2015 (finansieret af de forlængede puljemidler) vil bidrage til at understøtte denne BR-beslutning.

Kompetenceudviklingen og supervisionen af medarbejderne fortsætter i 2015 i kraft af forlængelsen af projektet. Til at fastholde og videreudvikle den neurofaglige viden, har personalet fået udviklet en digital vidensbase om hjerneskade.

Pårørende til hjerneskaderamte kan i 2015-2016 fortsat deltage i pårørendetilbud i kommunen, da undervisningstilbuddet har fået midler fra Ældrepuljen.

Økonomi

Forvaltningerne modtog et samlet budget på 12,88 mio. kr. i puljemidler fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fra 2012-2014.

Budgettet er overholdt inden for alle budgetterede poster. Der har været et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. Mindreforbruget skyldes, at forvaltningerne i løbet af projektperioden ikke har valgt at få supervision af Center for Hjerneskade i samme udstrækning, som oprindeligt estimeret. Ministeriet har med forlængelsen af projektet godkendt forlængelse af de overskydende puljemidler på 1,4 mio. kr., som skal anvendes inden 31. december 2015. De øvrige budgetposter bliver gennemført som planlagt.

Københavns Kommune skal sende regnskabet til ministeriet senest ultimo marts 2016.



Katja Kayser                                                                    Else Sommer
Anette Laigaard                                                                Birgitte Hansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top