Handleplan på baggrund af brugertilfredshedsundersøgelse blandt beboere i plejeboliger 2006
Handleplan på baggrund af brugertilfredshedsundersøgelse blandt beboere i plejeboliger 2006
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra Ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget mandag den 19. marts 2007
6. Handleplan på baggrund af brugertilfredshedsundersøgelse blandt beboere i plejeboliger 2006
SOU 68/2007 J.nr. 24/2005
INDSTILLING OG BESLUTNING
Resultaterne fra brugertilfredshedsundersøgelsen har været i høring.
Sundheds- og
Omsorgsudvalget skal godkende forslag til handleplan.
BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager indkomne høringssvar om resultaterne af brugertilfredshedsundersøgelsen blandt beboere i plejeboliger til efterretning, jf. bilag 1 og 2
2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen godkender handleplan for opfølgning på undersøgelsen, jf. bilag 3.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2007: Udvalget
tog 1. at-punkt til efterretning og godkendte 2. at-punkt.
PROBLEMSTILLING
Der blev gennemført en brugertilfredshedsmåling som en totalundersøgelse blandt beboere i plejeboliger og fokusgruppeinterview af pårørende til svage beboere i efteråret 2006. Udvalget besluttede på mødet den 1. februar 2007 at sende resultaterne i høring forud for godkendelse af en handleplan.
LØSNING
Handleplanen vedrører indsatsområder på kommuneniveau med afsæt i resultaterne af undersøgelsen og høringssvarene. Handleplanen indeholder også et forslag til kommunens fremtidige anvendelse af brugertilfredshedsundersøgelser. Handleplanen har tæt sammenhæng til kommunens Sundhedspolitik og kommende Ældrepolitik samt til handleplanen for plejehjemsområdet fra konsulentundersøgelsen på Fælledgården.
Det helt overordnede indtryk af brugertilfredshedsundersøgelsen er, at brugerne generelt er tilfredse med plejetilbuddet i Københavns Kommune. Alt i alt var 81 pct. tilfredse med at bo på plejehjem. Undersøgelsen viser, at der især i forhold til hverdagens sociale aspekter som nærvær, samvær, oplevelser, aktiviteter og måltidet er behov for et øget fokus. Indsatsområderne i handleplanen vedrører:
· omsorg, daglige aktiviteter, måltidet og maden i plejeboligenheder
· rengøring.
Omsorg, aktiviteter, måltidet og maden
Der er allerede i forvaltningen fokus på kost, ernæring og rammerne for måltidet, og der er igangsat en række tiltag. Ligesom det kommende "Madhus" i Københavns Kommune også vil omfatte maden og måltidet i plejeboligenheder i kommunen. I kølvandet på brugertilfredshedsundersøgelsen fra 2005 blev opmærksomheden og fokuset på maden, måltidet og daglige aktiviteter yderligere styrket.
Resultaterne i undersøgelsen viser dog, at tilfredsheden blandt beboerne i undersøgelsen er generelt lavere i spørgsmålene om måltidet og maden. Utilfredsheden er på 9 -10 pct. og andelen af "benytter ikke tilbuddet" på ca. 40 pct. i spørgsmålene om daglige aktiviteter og træning. I gruppeinterviewundersøgelsen er fokuset særligt på dagligdagens kontakt og oplevelser.
Den fremadrettede handleplan kunne derfor indeholde nye initiativer på dette felt:
- styrket indsats i forhold til aktiviteter og det sociale liv på plejehjem via en øget basisnorm ering eftermiddag, tidlig aften og weekend
- styrke den faglige supervision for medarbejderne på plejehjem
- oprette en pulje til særarrangementer og oplevelser for beboere i plejeboliger
De tre forslag vil indgå i forvaltningens oplæg til budget 2008.
Rengøring
Tilfredsheden med rengøringen af egen bolig er på 71 pct., og utilfredsheden er på 9 pct. I fokusgruppeinterviewene er tilfredsheden med rengøringen blandede (se bilag 3 for flere oplysninger om undersøgelsernes resultater inden for de to indsatsområder).
I forbindelse med den igangværende revision af kvalitetsstandarderne for praktisk hjælp og personlig pleje jf. Serviceloven vil der være opmærksomhed på at præcisere og eventuelt justere standarderne om rengøring. Derudover har forvaltningen løbende fokus på kvaliteten af rengøringen, fordi det har stor betydning for beboerne og deres pårørende, at rengøringsstandarden er god.
Opfølgning på lokal- og enhedsniveau
I lighed med sidste år er der en opfølgning på resultaterne på lokal- og enhedsniveau, og det er denne gang muligt at give opfølgningen mere dybde, fordi tilfredshedsmålingen fra 2006 indeholder særskilte resultater for hver plejeboligenhed. Opfølgningen på de enkelte plejeboligenheder vil typisk have afsæt i drøftelser i de lokale Bruger- og Pårørenderåd. Enhedsresultaterne vil blive inddraget i det kommunale tilsyn og opfølgningen herpå. Rapporterne med resultaterne for de enkelte plejeboligenheder vil blive offentliggjort på kommunens boligkatalog.
Jævnlige brugertilfredshedsmålinger
Brugertilfredshedsundersøgelser indgår i stadig flere sammenhænge og er bl.a. en central del i Københavns Kommunes budgetproces og en bærende del i det kommunale tilsyn. Det er ambitionen at foretage årlige tilfredshedsmålinger på kerneydelserne plejeboliger og hjemmepleje og på sigt sundhedsydelser (rehabilitering/træning og sundhedscentre) med sammenhæng til kommende statslige krav til brugertilfredshedsundersøgelser jf. kvalitetsreformen og kommunens egen målsætninger om ensartede tilfredshedsmålinger på tværs af forvaltningerne. Brugertilfredshedsundersøgelsen i 2006 blev finansierede af budgetreserven, men hvis ambitionen om jævnlige gentagne tilfredshedsundersøgelser skal løftes, kræver det en egentlig bevilling.
Høringssvar
De indkomne høringssvar tilkendegiver generel tilfredshed med undersøgelsens gennemførelse, og at undersøgelsen retter søgelyset mod kendte problemstillinger. Resume af høringssvarene er vedlagt som bilag 1. De enkelte høringssvar er vedlagt i kopi som bilag 2.
ØKONOMI
En udmøntning af handleplanen forudsætter en prioritering i forbindelse med budget 2008. En nærmere beskrivelse af forslagene fremgår af forvaltningens ønsker til budget 2008.
VIDERE PROCES
Forudsat Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens handleplan og under forudsætning af midler afsat på budget 2008 til de beskrevne indsatser, vil forvaltningen realisere handleplanen.
BILAG
Høring:
Bilag 1: Resumé af høringssvar med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kommentarer.
Bilag 2: Kopi af høringssvar
Øvrige bilag:
Bilag 3: Data om indsatsområderne fra den kvantitative tilfredshedsundersøgelse
Lene Sillasen