Høring om Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan
Høring om Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra Ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget mandag den 19. marts 2007
12. Høring om Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan
SOU 62/2007 J.nr. 7/2007
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal træffe beslutning om høringssvar til Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan.
BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2007:Udvalget
godkendte indstillingen. |
Problemstilling
Region Hovedstaden har bedt Københavns Kommune om at afgive høringssvar til regionens udkast til hospitalsplan. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar, som udvalget skal tage stilling til og fremsende som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar forholder sig kun til Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan. Socialudvalget afgiver høringssvar til Region Hovedstadens udkast til psykiatriplan.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udkast til høringssvar fremgår af bilag 1. Forvaltningens resumé af hospitalsplanen fremgår af bilag 2, og regionens udkast til hospitalsplan og resumé fremgår af bilag 3 og 4. Nedenfor er hovedpointerne i udkastet til høringssvaret gengivet.
Hovedpointerne
fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udkast til høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen finder generelt, at Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan er gennemarbejdet, velbeskrevet og overskueligt, og at hospitalsplanen giver et godt grundlag for udviklingen af hospitalsvæsenet i Region Hovedstaden.
Hospitalsplanen angiver, at partierne i Regionsrådet er enige om, at det er nødvendigt at afsætte betydeligt flere midler på anlægsbudgettet, hvis en visionær hospitalsplan skal kunne gennemføres. I den forbindelse bemærker Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der på de københavnske hospitaler i almindelighed er behov for en ekstraordinær vedligeholdelsesindsats som følge af opsparede renoveringsbehov for at kunne levere en indsats af høj kvalitet.
I hospitalsplanen placeres de døgnåbne akutmodtagelser for Københavns Kommunes borgere på Bispebjerg og Hvidovre hospitaler, mens de øvrige hospitaler har skadestuer, som er åbne hverdage i dagtimerne med undtagelse af Rigshospitalet.
Ifølge hospitalsplanen vil Amager Hospitals akutmodtagelse være åben i hverdage til kl. 18. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemærker, at borgerne på Amager får forholdsvis langt til nærmeste døgn- og weekend-åbne akutmodtagelse på Hvidovre eller Bispebjerg hospitaler. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sætter derfor spørgsmålstegn ved, om mulighederne for akutbetjening af borgerne på Amager er tilstrækkelig ifølge hospitalsplanen.
Hospitalsplanen indeholder et forslag om at sikre Region Hovedstaden option på en byggegrund i Ørestaden for at have muligheden for at bygge et nyt hospital. Et nyt hospital vil give bedre og mere moderne forhold for behandling og pleje af patienter samt give personalet bedre rammer for udførelsen af deres arbejde. Desuden understøtter befolkningstallets udvikling i København behovet for større hospitalskapacitet på Amager, idet Amager Vest ifølge befolkningsprognosen vil have ca. 20.000 flere borgere i 2015 end de nuværende ca. 8.700 borgere. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen støtter derfor placeringen af et nyt hospital i Ørestaden.
Hospitalsplanen angiver, at Audiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital med 12 ugers ventetid på høreapparater flyttes til Gentofte Hospital, som har 108 ugers ventetid. Afdelingen på Bispebjerg Hospital er med sine korte ventetider et reelt alternativ til høreapparatbehandling i privat regi. De københavnske borgere bør fortsat have nem og hurtig adgang til offentlig høreapparatbehandling, hvilket vanskeliggøres, hvis den nuværende ventetid på 12 uger forøges. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mener, at Audiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er særdeles dygtige og hurtige til at tilpasse høreapparater til borgere med almindelige former for høretab, hvilket ikke kræver den samling af ekspertise, som hospitalsplanen lægger op til. Region Hovedstaden bør være opmærksom på at sikre, at samlingen af ekspertise ikke sker på bekostning af produktiviteten på "normal-området" for borgere med behov for høreapparat.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen opfordrer Region Hovedstaden til at inddrage Københavns Kommune i det fremadrettede arbejde med udmøntningen af hospitalsplanen, herunder i relation tilrettelæggelsen af akutbetjeningen, strategi for kronisk sygdom, sammenhængende patientforløb og specialeplanlægningen.
Økonomi
Den kommunale medfinansiering af regionens hospitalsvæsen ændres ikke som følge af hospitalsplanen. Hospitalsplanen har derfor ingen direkte økonomiske konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune som helhed eller for borgerne.
Videre proces
Ældrerådene i Københavns Kommune fremsender selv høringssvar til Region Hovedstaden.
Svarfristen for fremsendelse af høringssvar er 4. april 2007. Hospitalsplanen forventes vedtaget i Regionsrådet den 15. maj 2007.
Bilag
1. &nb sp; Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan.
2. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens resumé af Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan
3. Region Hovedstadens udkast til hospitalsplan
4. Region Hovedstadens resumé af hospitalsplanen
5. Region Hovedstadens høringsbrev
Lene Sillasen
/Jens Egsggard