Status for etablering af sundhedscentre
Status for etablering af sundhedscentre
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra Ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget mandag den 19. marts 2007
10. Status for etablering af sundhedscentre
SOU 63/2007 J.nr. 28/2003
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsudvalget får en orientering om status for etablering af sundhedscentre i Københavns Kommune, herunder at udbygningen af sundhedscentre indgår på ønskelisten for budget 2008.
BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, Sundheds- og Omsorgsudvalgets
beslutning i mødet den 19. marts 2007: Udvalget drøftede sagen og tog indstillingen til efterretning. |
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt, at den patientrettede forebyggelse i kommune, sker i sundhedscentre (SOU 55/2006). Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede samtidig, at der skal være åbne borgerrettede forebyggelsestilbud i sundhedscentrene og at nogle af tilbudene skal tilpasses etniske minoriteter. Indsatsen i sundhedscentrene sker med udgangspunkt i den enkelte borgers behov. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker, at alle københavnere med en kronisk sygdom kan få et tilbud fra et sundhedscenter og foreslår, at der sker en udbygning i antallet af sundhedscentre.
LØSNING
Status for etablering af sundhedscentre:
Lokale sundhedscentre:
Sundhedscenter Østerbro
Blev etableret i april 2005 og tilbyder rehabilitering til borgere med KOL, type 2 diabetes, hjerteproblemer og fald/balanceproblemer. Rehabiliteringstilbudet omfatter fysisk træning, kostvejledning, undervisning i sygdom, hjælp til rygeophør og psykosocial støtte. Indtil den 31. december 2006 er der henvist 615 borgere til Sundhedscenter Østerbro. Foreløbige opgørelser viser, at der en god dokumenteret effekt af indsatsen, når der måles på den fysiske effekt. Sundhedscenter Østerbro er udviklet i et tæt samarbejde med Bispebjerg Hospital og de praktiserende læger som en del af SIKS projektet (sammenhængende indsats for kronisk syge). SIKS-projektet har til formål at forbedre patientforløbet på tvær af sektorerne. SIKS-projektet bliver evalueret i 2007. Sundhedscenter Østerbro indgår i denne evaluering. Evalueringen er færdig ultimo 2007 og vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget. Se bilag 1 Status for Sundhedscentrets første år.
Sundhedscenter Nørrebro (åbner
1. juli 2007)
Åbningen af Sundhedscenter Nørrebro er blevet udskudt på grund af ansøgning til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedr. fritagelse for deponering, lokalplan og ansøgning om byggetilladelse. Sundhedscentret får til huse på Tranevej 27 København NV. Sundhedscentret vil betjene bydelene Nørrebro og Bispebjerg. Tilbudet i sundhedscentret vil være det samme som i sundhedscenter Østerbro suppleret med borgerrettede forebyggelsestilbud. Der vil særligt være fokus på udvikling af tilbud til borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Sundhedscentret får rollen som modelprojekt for udvikling af borgerrettede forebyggelse på sundhedscentrene. De første borgerrettede tilbud vedr. motion, rygeafvænning og kostvejledning indføres i 2007 i samarbejde med Folkesundhed København. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil give Sundheds- og Omsorgsudvalget en orientering om indførelsen af borgerrettede forebyggelsestiltag på Sundhedscenter Nørrebro i juni 2007.
Nyt sundhedscenter for borgere
med kronisk sygdom (under etablering):
I budget 2007 er der bevilget midler til etablering af et sundhedscenter i 2007 og delvis drift i 2008. Der er fuldt driftsbudget fra 2009. Forvaltningen foreslår, at sundhedscentret placeres på Amager. Sundhedscentret forventes at åbne primo 2008. Der skal findes midler til deponering i forbindelse med indgåelse af lejemål.
Specialiserede bydækkende
sundhedscentre:
Sundhedscenter for kræftramte
(åbner17. april 2007)
Midler fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets sundhedscenterpulje medfinansierer et sundhedscenter for kræftramte. Sundhedscentret får til huse i Ryesgade 27, 2200 København N. Det etableres og drives i integreret samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Sundhedscentret har en rådgivningsdel, der drives af Kræftens Bekæmpelse og en rehabiliteringsdel, der drives af Københavns Kommune. I rådgivningsdelen varetages bl.a. psykologisk rådgivning og selvhjælpsgrupper. Rehabiliteringstilbudet omfatter fysisk træning, kostvejledning, undervisning i sygdom og tilbud om rygeophør. Sundhedscentret er et tidsbegrænset projekt. I første omgang får borgere fra tre af de største kræftgrupper lungekræft, brystkræft og tyk- og endetarmskræft et tilbud fra sundhedscentret. Det er et 2 årigt projekt, der udløber ved udgangen af 2008. Se bilag 2 for en nærmere beskrivelse af sundhedscentret.
Sundhedscenter Hans Knudsens
Plads
Blev etableret maj 2006 og tilbyder behandling og rehabilitering til borgere med rygproblemer, samt genoptræning efter Sundhedsloven. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gjorde status på projektet med omstilling af Rygcentret til Sundhedscenter Hans Knudsens Plads i december 2005 (SOU 402/2005). Projektet overgik til drift og blev overdraget til sundhedscentrets nye leder i marts 2006. Flere af omstillingsprojektet udviklingstiltag arbejdes der videre med i sundhedscentret. Det gælder kvalitet og effektivitet i behandlingen, dokumentation, åbne tilbud til borgerne samt integration af de nye opgaver vedr. genoptræning, som Sundhedscentret overtog fra H:S som følge af kommunalreformen.
Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med omstillingen af Rygcentret, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle styrke indsatsen for at fastholde sygemeldte borgere med rygbesvær på arbejdsmarkedet (BR 438/05, 25. august 2005). På baggrund af BR-beslutningen er indsatsen blevet drøftet mellem de to forvaltninger og procedurerne for henvisning af sygedagpengemodtagere fra jobcentret til sundhedscentret er indført fra oktober 2006. I perioden fra oktober 2006 til januar 2007 har jobcentret screenet alle sygedagpengesager, og på baggrund heraf er 23 borgere blevet henvist til behandling i sundhedscentret. Desuden vurderer sundhedscentrets ledelse, at de praktiserende læger i højere grad henviser sygemeldte borgere til sundhedscentret efter blot 1 eller 2 konsultationer som følge af sundhedscentrets styrkede indsats. I alt 55 borgere er henvist direkte til sundhedscentret fa egen læge. For at styrke indsatsen yderligere vil de to forvaltninger udvide målgruppen til borgere på kontakthjælp samt til sygedagpengemodtagere, hvor ryglidelser er en af flere konkurrerende lidelser, jf. bilag 3.
Den videre udbygning af
sundhedscentre:
På baggrund af erfaringerne fra Sundhedscenter Østerbro vurderer Sundheds- og Omsorgforvaltningen, at foreløbigt 4 lokale sundhedscentre til borgere med kronisk sygdom vil dække behovet i byen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder med flg. geografiske fordeling af sundhedscentre for borgere med kronisk sygdom:
Sundhedscenter Østerbro (etableret) betjener Østerbro og pr. 1. juni 2007 Indre By og Christianshavn.
Sundhedscenter Nørrebro (åbner 1. juli 2007) betjener Nørrebro, Bispebjerg og på sigt Vanløse og Brønshøj/Husum
Sundhedscenter Amager (forventes åbnet 1. januar 2008) betjener Amager Øst og Vest.
Forslag om nyt sundhedscenter,
der betjener Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave (skal finansieres og indgår i
budgetdrøftelser vedrørende 2008)
Økonomi
Fortsat finansiering af
sundhedscentre:
Fra 1. januar 2007. kr. tilføres sundhedscenterpuljen 1,2 mio. kr. af overførte budgetmidler fra 2006-2007 og fra. 1. januar 2008 overføres der 2,2 mio. kr. fra puljen til patientrettet forebyggelse (kommunalreformen) til fortsat drift af sundhedscenter Østerbro. Sundheds- og Omsorgsudvalget finansierer således selv den fortsatte drift af sundhedscentret på Østerbro.
Nyt sundhedscenter for borgere
med kronisk sygdom (sundhedscenter Amager).
Sundhedscentret på Amager skal placeres i nye lokaler. Der skal indgås 3. mands lejemål herom, og deponeres for et beløb på 3-6 mio. kr. Der søges om dispensation fra deponeringen i Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Der er tidligere til sundhedscentre givet dispensation på 30 % af deponeringsbeløbet. De nye deponeringsregler, der trådte i kraft den 1. januar 2007 betyder, at deponeringer fremtidigt skal finansieres af de enkelte forvaltningers budgetter.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke midler til at finansiere deponering ved oprettelse af nyt sundhedscenter. En deponering vil medføre at udvalgets ramme skal reduceres varigt. Det kan ikke anbefales set i lyset af udgiftspresset på ældreområde og på sundhedsområdet.
Etableringen af et sundhedscenter på Amager rejses i en selvstændig indstilling, når egnede lokaler er fundet og de samlede etableringsomkostninger kan beregnes. Det vil blive foreslået, at sagen rejses overfor Økonomiforvaltningen med henblik på, at deponeringen finansieres via lånerammen. Såfremt deponeringen skal gennemføres efter de nuværende regler, vil det ikke være muligt at oprette et sundhedscenter på Amager.
I forbindelse med budgetforliget for 2007, har Sundheds- og Omsorgsudvalget fået tilført 1,7 mio. kr. i anlægsmidler samt 2,5 mio. kr. i driftsmidler fra 2008 og 5 mio. kr. fra 2009. Såfremt deponeringsproblematikken afklares og sundhedscentret etableres primo 2008 vil der udestå en driftsfinansiering for et halvt år i 2008. Denne problemstilling vil i givet fald blive rejst i forbindelse med ønskelisten til budget 2008.
Ønskelisten til budget 2008 indeholder endvidere forslag om tilførsel af midler til det fjerde sundhedscenter for borgere med kronisk sygdom. (Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave). Yderligere finansiering af sundhedscenter for kræftramte vil indgå i ønskelisten for budget 2009.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget vil en gang om året få en redegørelse om status for etablering af sundhedscentrene.
Bilag
Bilag 1 Årsrapport fra Sundhedscenter Østerbro
Bilag 2 Notat om sundhedscenter for kræftramte
Bilag 3 Status på Sundhedscenter Hans Knudens Plads og projekt vedr. styrket indsats for at fastholde sygemeldte borgere med rygbesvær på arbejdsmarkedet
Bilag 4 Budget
/