Mødedato: 19.03.2007, kl. 16:00

Medlemsforslag om en indsats overfor selvmordstruede ældre

Medlemsforslag om en indsats overfor selvmordstruede ældre

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget mandag den 19. marts 2007

 

 

14.      Medlemsforslag om en indsats overfor selvmordstruede ældre

 

SOU  73/2007  J.nr. 22/2007

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget følgende medlemsforslag fra Camilla Burgwald (F) om en indsats overfor selvmordstruede ældre.

 

BESLUTNING

Det indstilles,

 

1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen iværksætter en undersøgelse blandt kommunens personale i hjemmeplejen, forebyggelsesmedarbejdere og frivillige med relation til de ældre om behovet for bedre redskaber til at håndtere personlige kriser hos ældre.

 

2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen efterfølgende udarbejder en redegørelse for, hvordan Københavns Kommune bedst muligt kan sikre, at personalet besidder de fornødne redskaber til at genkende og håndtere selvmordsadfærd. 

 

3. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger redegørelsen for udvalget til drøftelse af eventuelle videre foranstaltninger. 

 

 

MOTIVERING

 

Selvmordsraten blandt ældre er markant højere end andre aldersgruppers. Men med forebyggelse kan selvmordsraten nedbringes betragteligt.

 

Ifølge Center for Selvmordsforskning er selvmordsraten markant højere for mennesker over 65 år end for resten af befolkningen. Ca. en tredjedel af alle selvmord bliver begået af mennesker over 65 år og især selvmord blandt ældre mænd rager op i statistikken.

Der er selvsagt en lang række faktorer, der kan være medvirkende årsag til beslutningen om selvmord. Men bl.a. svækket handleevne, få personlige mentale og fysiske ressourcer, sygdom, depression og ensomhed kan have stor betydning.

Derfor er der også behov for, at sikre at de personer, der er i berøring med de ældre – professionelt eller gennem frivilligt arbejde – er klædt ordentligt på til at genkende selvmordsadfærd og håndtere personlige kriser.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i Københavns Kommunes Sundhedspolitik forpligtet sig til at efterleve princippet om forebyggelse til alle. Og ældre borgere over 75 år modtager i forvejen det lovbestemte tilbud om forebyggende hjemmebesøg. Det kunne i den sammenhæng være hensigtsmæssigt at undersøge om forebyggelsesteamet føler sig klædt på til at håndtere selvmordstruede ældre. Men i øvrigt også om det øvrige personale, der arbejder med ældre, er ordentligt rustet til at opfange signaler fra en selvmordstruet ældre.

Alt afhængig af hvad undersøgelsen af behovet blandt personalet viser, kan efteruddannelsen tilrettelægges, så den passer til personalets ønsker.

 

Center for selvmordsforskning har i øvrigt udarbejdet en kommunepakke om selvmord blandt ældre, hvori kommunerne kan hente inspiration fra forebyggelsesindsatser i andre kommuner.

 

 


 

Til top