Mødedato: 19.02.2003, kl. 17:00

Styrkelse af indsatsen for ældre etniske borgere

Styrkelse af indsatsen for ældre etniske borgere

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 19. februar 2003

 

2. Styrkelse af indsatsen for ældre etniske borgere

SOU 27/2003 J.nr. 11/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

at Sundhedsforvaltningen på baggrund af en konstruktiv og ligeværdig proces om de etniske ældre borgeres ønsker og behov udarbejder en strategi for koordineret og langsigtet indsats for ældre etniske borgere i kommunen og

at der udarbejdes relevant informationsmateriale til ældre etniske borgere om eksisterede tilbud til ældre, samt rettigheder og pligter.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2003

På forslag fra Karen A. Hækkerup (A) ønskede Sundheds- og Omsorgsudvalget at også grønlændere inddrages som en særlig etnisk målgruppe.

Lise Helweg (V) begærede delt afstemning om indstillingens at-punkter.

Sundheds- og Omsorgsudvalget stemte efterfølgende om 1. at-punkt:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø

x

  

Tanwir Ahmad

x

  

Lars Engberg

x

  

Karen Hækkerup

x

  

Johannes Nymark

x

  

Marlene Krogh

x

  

Trine Schaltz

x

  

Bente Møller

x

  

A. Ben Haddou

   

Lise Helweg

 

x

 

Carl Chr. Ebbesen

   

Sundheds- og Omsorgsudvalget stemte efterfølgende om 2. at-punkt:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø

x

  

Tanwir Ahmad

x

  

Lars Engberg

x

  

Karen Hækkerup

x

  

Johannes Nymark

x

  

Marlene Krogh

x

  

Trine Schaltz

x

  

Bente Møller

x

  

A. Ben Haddou

   

Lise Helweg

x

  

Carl Chr. Ebbesen

   

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev hermed godkendt.

Lise Helweg (V) ønskede herefter at benytte sig af standsningsretten med henvisning til § 23 i Lov om Kommunernes styrelse (§ 9 i Forretningsorden for Sundheds- og Omsorgsudvalget), i forbindelse med indstillingens 1. at-punkt.

 

RESUME

Antallet af ældre etniske borgere er stigende både på landsplan og i København. I januar 2002 var der i Københavns Kommune 3.820 indbyggere på 60 år og derover med oprindelsesland uden for Danmark, Norden, EU og Nordamerika.

Det forhold, at de etniske ældre har en anden kulturel og social baggrund end de danske ældre, og dermed andre billeder af, hvad det vil sige at blive ældre, betyder ikke nødvendigvis, at der er behov for nye eller meget anderledes tilbud.

De etniske ældre er desuden en meget heterogen gruppe, hvad angår etnisk og uddannelsesmæssig baggrund, opholdsgrundlag og opholdstid og har dermed i lighed med andre borgere forskellige behov og ønsker.

Sundhedsforvaltningen har ikke i dag en overordnet strategi i forhold til imødekommelse af det forventede stigende behov for pleje- og omsorgsydelser til etniske ældre.

Konkret mangler Sundhedsforvaltningen den grundlæggende og konkrete viden om de etniske målgruppers ønsker og behov. Denne viden er vigtig som grundlag for udarbejdelse af en overordnet strategi for styrkelse af indsatsen for ældre etniske borgere.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at den bedste måde at tilvejebringe denne viden om de etniske ældres behov og ønsker, er at forbedre informationen og samtidig indgå i en tæt dialog med målgruppen. Derfor foreslås for det første, at der udarbejdes konkrete informationsmaterialer til de etniske ældre, og for det andet at der etableres fora for en konstruktiv og ligeværdig dialog. Formålet er at sikre, at ældre etniske borgere på lige fod med andre borgere får muligheder for at informere om deres behov og ønsker.

Arbejdet vil blive gennemført i tæt samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Integrationsrådet, samt den nylig etablerede boligrådgivning. Det er endvidere forudsat, at kommunen i dette arbejde bygger på allerede igangsatte aktiviteter og etablerede partnerskaber med interesseorganisationer, herunder Paraplyorganisation for de etniske mindretal (POEM).

 

Til top