Mødedato: 19.01.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om fleksjobpulje

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om afvikling af fleksjob­puljen og etablering af en ny ordning, hvor enheder i forvaltningen fra centralt hold bli­ver kompenseret økonomisk ved oprettelse af nye fleksjob.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelse vedrørende fleksjobpuljen til efterret­ning.

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede på møde den 22. juni 1999, at hvert af de stående udvalg fra og med 2000 skulle afsætte mellem 0,05% og 0,1% af lønsummen til en pulje i hver forvaltning, som kunne bidrage til medfinansiering af forvaltningens institutioners ud­gifter til ansatte i fleksjob. Dette skete hvert år indtil 2014, hvor Sundheds- og Om­sorgsudvalget fik forelagt et forslag om nedlæggelse af puljen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som led i effektiviseringsbidrag til budget 2015. I forbindelse med budgetforhandlin­gerne for 2015 blev der fundet finansiering af fleksjobpuljen for endnu et år, hvorfor nedlæggelse af puljen først blev effektueret med vedtagelse af budget 2016.

En afgørende årsag til forvaltningens forslag om at nedlægge puljen var konstateringen af, at den ikke længere havde nogen væsentlig incitamentsmæssig betydning, og at enhederne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ikke længere oprettede nye fleksjob i fornødent omfang.

Løsning

I forbindelse med vedtagelse af budget 2016 formulerede forligspartierne en hensigtser­klæring om, at Københavns Kommune skulle intensivere indsatsen for at ansætte flere i fleksjob. Derudover besluttede Borger­repræsentationen på møde den 26. maj 2016 et måltal for antal fleksjob i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på 141 for 2016. Dette måltal var meget ambitiøst, idet forvaltningen i 2015 kun havde 93 an­satte i fleksjob. Beskæftigelses- og Integrations­forvaltningen har i øvrigt en ambition om, at andelen af Københavns Kommunes ansatte på særlige vilkår skal stige fra 4,1% i 2016 til 10% i 2020 – heraf mange flere end hidtil i fleksjob.

På den baggrund besluttede Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indenfor egen ramme at etablere en ordning, hvor enheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, som opretter nye fleksjob på max 10 timer ugentligt, ville blive kompenseret for lønudgiften hertil – indtil videre i 2016 og 2017. Herved sender forvaltningen både et stærkt signal til de lokale ledere og sikrer samtidig et væsentligt incitament til at yde en vigtig arbejdsmarkedspolitisk ind­sats for de borgere, der har den svageste tilknytning til arbejdsmarkedet.

Økonomi

Nedlæggelse af fleksjobpuljen har betydet en varig besparelse på kr. 2.100.000. Den nyetablerede ordning vil indebære øgede udgifter for forvaltningen i størrelsesordenen kr. 1.800.000 hvis den permanentgøres. Finansiering heraf sker ved forventet mindre­forbrug i 2017 på arbejdsbeklædning i Hjemmeplejen, Kirken i De Gamles By og tøjva­skeordningen.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde videre med at opfylde Borgerrepræsentationens vedtagne måltal for antal medarbejdere ansat i fleksjob.

 

Katja Kayser

                                                                                   /Lars Matthiesen

 

 

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top