Orientering om faste læger på plejecentre i Københavns Kommune
Udvalget orienteres om implementeringen af ordningen om faste læger på plejecentre.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
-
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om implementering af faste læger på plejecentre i Københavns Kommune til efterretning.
Problemstilling
I forbindelse med Satspuljen 2016 blev der afsat 100 mio. kr. til og med 2019 til ordning om faste læger på plejecentre i kommunerne. I foråret 2016 blev aftalen fulgt op af en rammeaftale mellem staten, Danske Regioner, PLO og KL om at implementere ordningen.
Vilkårene for implementering af ordningen blev endeligt godkendt i Region Hovedstaden i Praksisplanudvalget i efteråret 2016 og implementeres nu i Københavns Kommune.
Rammerne for implementeringen fremlægges her til udvalgets orientering.
Løsning
Ordningen tager udgangspunkt i et pilotprojekt, der blev gennemført fra 2012-2014, hvor plejecentre fra hele landet deltog – herunder to plejecentre fra Københavns Kommune. Pilotprojektet viste, at faste læger på plejecentre blandt andet har en positiv effekt på nedbringelse af forebyggelige indlæggelser, gen- og korttidsindlæggelser, forbruget af medicin samt tilfredsheden blandt personalet, beboerne og deres pårørende.
Det overordnede formål med ordningen er at sikre kvalitet og kontinuitet i den faglige håndtering af beboernes sundhedstilstand.
Ordningen om faste læger på plejecentre består af følgende to spor:
Spor 1: Beboere på plejecentre bliver tilbudt at vælge en læge, som er fast tilknyttet plejecentret.
Den faste læge fungerer som læge for de beboere, der vælger at skifte til ham/hende. Lægen varetager den almenmedicinske behandling af beboerne i henhold til overenskomsten med almen praksis, dvs. lægekonsultationer, behandling, sygebesøg osv. Lægens ydelser honoreres via sygesikringen. Det frie lægevalg gælder uanset den nye ordning. Derfor kan den enkelte beboer frit vælge en fasttilknyttet læge eller bibeholde egen læge.
Spor 2:Sundhedsfaglig rådgivning af personalet på plejecentre.
Den faste læge yder sundhedsfaglig rådgivning til plejecenterets personale. Det kan eksempelvis være temaorienterede oplæg eller konkrete case-drøftelser. Lægerne skal blandt andet gennemgå emner, der skal understøtte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser for blandt andet at nedbringe antallet af forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser.
Forventede effekter.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at ordningen om faste læger på plejecentre vil bidrage til, at borgernes generelle livskvalitet øges og at ordningen vil skabe øget tryghed for borgerne, idet lægen vil være mere tilgængelig for borgerne og de pårørende – blandt andet via faste fremmødedage på plejecenteret.
Derudover er der en generel forventning om, at kommunikationen med plejecenterets personale og lægen vil blive styrket, blandt andet fordi lægen får en fast kontaktperson på plejecenteret, og fordi ordningen lægger op til en god tilgængelighed for både lægen og personalet på plejecentrene. En mere effektiv kommunikation vil kunne betyde, at der er mere tid til pleje og omsorg for borgeren.
Det er endvidere forventningen, at ordningen om faste læger på plejecentre vil have positive effekter på antallet af forebyggelige indlæggelser og gen- og korttidsindlæggelser, som evalueringen af pilotprojektet om faste læger på plejecentre også viste. Både gennem et løft af personalets faglighed og gennem en bedre dialog mellem læge og medarbejder.
Implementering af ordning i Københavns Kommune
Københavns Kommune har valgt at implementere ordningen i to faser.
Første fase af ordningen er ved at blive implementeret på 10 af Københavns Kommunens i alt 40 plejecentre, som allerede har et tæt samarbejde med en praktiserende læge. Plejecentrene i første fase har alle annonceret efter plejehjemslæger. Det forventes, at alle plejecentre har en fast tilknyttet læge til opstart i januar/februar 2017.
Anden fase omfatter de resterende plejecentre, som slår funktionerne op som faste læger inden jul 2016 med henblik på besættelse primo 2017.
Såfremt det ikke i løbet af anden fase lykkes at få faste læger til alle plejecentre, vil der blive tale om en tredje fase med annoncering. Det er forventningen, at ordningen er fuldt ud implementeret i 2017.
Der må dog tages forbehold for, at implementeringsperioden kan blive forlænget, hvis det viser sig vanskeligt at rekruttere praktiserende læger til alle plejecentre.
Det forventes, at der er behov for, at cirka 25 % af alle de praktiserende læger i Københavns Kommune tilknyttes et plejecenter, såfremt alle borgere i kommunens plejecentre skal være tilknyttet en fast læge. Forvaltningen har været i kontakt med Frederiksberg Kommune, der ligeledes er i gang med at implementere ordningen. Her har man fået tilsagn fra 22 læger, hvilket svarer til 30 % af de privat praktiserende læger i Frederiksberg Kommune.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Københavns Kommune modtager midler fra satspuljen frem til udgangen af 2019, og forvaltningen følger udviklingen i antallet af faste læger. Såfremt der viser sig difference i forhold til afsatte satspuljemidler og det nødvendige serviceniveau, kan det være nødvendigt at udarbejde et supplerende budgetønske til Budget 2018.
Videre proces
Forvaltningen vil løbende evaluere på ordningen og vil blandt andet måle på ordningens succes ud fra data for antallet af forebyggelige indlæggelser, genindlæggelser og korttidsindlæggelser.
Katja Kayser
/Karen Nørskov Toke
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning