Mødedato: 18.12.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Principper for fremtidens plejeboliger - godkendelse af endelig udgave

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende den endelige udgave af Principper for fremtidens plejeboliger og orienteres derudover om indkomne høringssvar.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den endelige udgave af Principper for fremtidens plejeboliger (bilag 1), og 
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om de indkomne høringssvar til principperne til efterretning.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet ti nye principper for fremtidens plejeboliger. De nye principper vil efter udvalgets godkendelse erstatte de gældende ”17 principper – et godt grundlag for trivsel i de nye plejeboliger”.

De nuværende 17 principper er udarbejdet i 2006 i forbindelse med moderniseringsplanen for plejehjem, og indholdet har derfor fokus på bygningsmæssige rammer. Forvaltningens mål for udviklingen af de nye principper har været, at principperne i højere grad skulle tage udgangspunkt i beboerne og deres hverdag.

Udarbejdelsen af de nye principper bygger på input fra repræsentanter fra Ældrerådets Boligudvalg, Sundheds- og Omsorgsforvaltningens fællestillidsrepræsentanter samt forstandere og medarbejdere i kommunens plejeboliger. Sundheds- og Omsorgsudvalget har derudover haft politiske temadrøftelser om emnet den 15. august og den 19. september 2013.  

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har formuleret ti nye principper for fremtidens plejeboliger, som tager udgangspunkt i beboernes hverdag og giver bud på, hvordan de fysiske rammer kan medvirke til at understøtte gode liv i plejeboligerne. Principperne skal således være retningsvisende for udformningen af udbudsmateriale til kommende moderniseringsprojekter, men de er også udformet, så de kan vise retning for udvikling generelt på plejeboligområdet. Formen, hvor principperne tager udgangspunkt i den hverdag, vi ønsker at skabe for beboere og medarbejdere, medvirker endvidere til at gøre principperne langtidsholdbare, idet en konkret udformning af de fysiske rammer ikke gøres til mål i sig selv, men at det i stedet vedvarende vurderes, hvilke fysiske rammer der er mest hensigtsmæssige for at imødekomme de enkelte principper.

Hvert af de ti principper er udformet med overskrift, en uddybende og argumenterende tekst samt konkrete eksempler på, hvordan princippet kan komme til udtryk i de fysiske rammer.

I nedenstående gengives de ti principper på overskriftsniveau, mens de samlede principper er vedhæftet som bilag 1:

I københavnske plejeboliger skal:

  • Beboernes privatliv og behov for hjemlighed værnes,
  • Beboernes forskellighed afspejles, og der skal gives plads til udfoldelse af individualitet,
  • Den enkelte støttes i at holde sig fysisk, mentalt og socialt aktiv,
  • Sanseoplevelser og nydelse integreres i hverdagslivet,
  • Fællesskab og sociale relationer understøttes,
  • Livet leves i integration med naboer og lokalsamfund,
  • Almene ældrehensyn holdes for øje i forbindelse med indretningen,
  • Boligens indretning tilpasses ændringer i behovet hos den enkelte beboer
  • Særlige målgruppers behov indtænkes
  • Medarbejdernes arbejdsvilkår prioriteres højt

Eksempler på, hvordan man kan imødekomme principperne med andre tiltag end tilpasning af de fysiske rammer, indgår ikke under de enkelte principper. Ligeledes er lovgivningsmæssige krav vedrørende de fysiske rammer heller ikke nævnt, hvis ikke de direkte kan relateres til beboernes hverdag. Disse forhold er i stedet nævnt i indledningen til principperne. Sidst i dokumentet har forvaltningen konkretiseret kravene til de fysiske rammer, for så vidt angår boligen, boenheden, udearealer osv.

Forvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den endelige udgave af Principper for fremtidens plejeboliger.

Høring
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udkast til nye principper for fremtidens boliger har været i høring hos relevante samarbejdsparter, jf. bilag 2, i perioden 28. oktober til 25. november 2013.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget 15 høringssvar. Alle høringsparter er generelt positive over for udkastet, og principperne bliver blandt andet kaldt for fornuftige, visionære og et godt afsæt for at skabe rammer for gode liv i plejeboliger.

I flere høringssvar er der udtalt bekymring for, om det er realistisk at føre principperne ud i livet inden for det eksisterende budget. Dette gælder både i forhold til anlægsmidler, men også i forhold til de personaleressourcer, som kan være nødvendige for faciliteringen af nogle af de nye tiltag, fx rum til fremme af velvære/badeoplevelser. Forvaltningen forventer, at størstedelen af initiativerne vil kunne realiseres inden for moderniseringsplanens budgetrammer, og eventuelle økonomiske konsekvenser ved realiseringen af principperne vil blive fremlagt i forbindelse med konkrete byggeprojekter under Moderniseringsplanen.

Mange af høringssvarerne kommer med konkrete forslag til udmøntning af princippet om hjemlighed og privatliv i plejeboliger. Forvaltningen anbefaler at imødekomme størstedelen af disse forslag.

I enkelte høringssvar er der bekymring for, om princippernes økonomiske konsekvenser for beboerne, herunder spørgsmålet om forhøjet husleje ved indførelse af nye faciliteter, og om ulighed i forbindelse med varieret boligstørrelse. Forvaltningen bemærker, at boligerne fortsat vil blive bygget, så det fastsatte maksimumsbeløb pr. kvadratmeter ikke overskrides, og at størstedelen af boligerne fortsat vil have en størrelse, så der kan ansøges om boligstøtte til det fulde boligareal. Derudover understreges det, at alle beboere betaler en lige stor andel af fællesarealet, og at dette ikke påvirkes af varierende boligstørrelser i plejeboligbebyggelsen.

De indkomne høringssvar er mere uddybende resumeret i bilag 3, som også indeholder forvaltningens bemærkninger til de enkelte høringssvar. I notatet angiver forvaltningen, hvilke tilføjelser og rettelser, der er indført i principperne på baggrund af høringen.

Alle indkomne høringssvar kan læses i deres helhed i bilag 4.

Økonomi

Forvaltningen forventer, at størstedelen af initiativerne vil kunne realiseres inden for moderniseringsplanens budgetrammer. Eventuelle økonomiske konsekvenser ved realiseringen af principperne vil sammen med konkrete løsningsmuligheder blive fremlagt i forbindelse med konkrete byggeprojekter under Moderniseringsplanen.

Udmøntningen af varierende boligstørrelser, servicearealer til fremme af velvære (fx bade- og massageoplevelser) og installering af forskellige hjælpemidler og teknologiske løsninger er blandt de initiativer, som kan have økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil Principper for fremtidens plejeboliger blive publiceret og anvendt som retningslinjer ved fremtidige byggeprojekter under moderniseringsplanen.


Katja Kayser 

                                                                        /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top