Mødedato: 18.12.2003, kl. 15:00

Folkesundhed København. Handleplan for ældre 2004 - 2005

Folkesundhed København. Handleplan for ældre 2004 - 2005

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. december 2003

 

9. Folkesundhed København. Handleplan for ældre 2004 - 2005

SOU 373/2003 J.nr. 79/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter "Handleplan for ældre 2004-2005", og

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at "Handleplan for ældre 2004-2005" sendes i høring hos ældrerådene.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på mødet den 4. oktober 2001 de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for 2002-2005, samt at der skal udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde (BR 397/01). Dette skete på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtagelse af de overordnede målsætninger og indsatsmål den 6. august 2001 (SOU 228/2001).

Det overordnede mål for folkesundhedsarbejdet for ældre lød: "Ældre københavnere skal sikres viden og handlemuligheder, der sigter mod at udvikle og fastholde deres fysiske, psykiske og sociale funktionsevner længst muligt".

I nærværende indstilling fremlægges forslag til handleplan for ældre. Handlingsplanen har tre prioriterede strategiske mål:

  1. At forebyggelse og sundhedsfremme bliver integreret i al relevant drift på ældreområdet.
  2. At eksisterende, gode aktiviteter spredes til en større del af målgruppen.
  3. At der udvikles nye initiativer, hvor der er behov, der ikke bliver dækket af eksisterende aktiviteter.

Hermed skal det sikres at borgeren har en oplevelse af en tidlig, hurtig, sammenhængende og fleksibel indsats.

Handleplanen henvender sig primært til ældre i pensionsalderen. Der skelnes mellem tre undergrupper. Målgrupperne ældre med alderssvarende funktion, ældre hvis funktionsevne er truet eller nedsat og ældre med funktionstab.

"Handleplan for ældre 2004-2005" har tre faglige fokusområder der er udvalgt dels på baggrund af videnskabelig evidens om områdernes vigtighed for ældres sundhed og dels på baggrund af viden om problemernes omfang, Handleplanen beskriver de indsatser der vil blive fokuseret på i 2004-2005. De tre folkusområder er:

  • Fysisk aktivitet, er det område der i sig selv har størst betydning for bevarelsen af ældres funktionsevne. Indsatserne inden for området omfatter bl.a. Walk and talk, pensionistidræt og vedligeholdende træning.

  • Forebyggelse af fald og lårhalsbenbrud, som er blandt de mest udbredte og alvorlige sundhedsproblemer hos ældre. Indsatserne inden for området omfatter bl.a. faldregistrering og tilbud om gratis hoftebeskyttere.

  • Kost, idet en dårlig ernæringstilstand blandt andet kan medføre nedsat fysisk funktionsevne, nedsat hukommelse, depression, øget sygelighed og dermed reduceret livskvalitet og livsmod. Indsatserne inden for området omfatter bl.a. fællesspisning for ældre i nærmiljøet og visitation og ernæringspraksis.

Der påpeges desuden nye initiativer, specielt indenfor vidensdeling, som kan være med til at understøtte processen med integration og koordination af den forebyggende og sundhedsfremmende indsats for ældre.

Afslutningsvis beskrives det, hvordan handleplanen vil blive implementeret og koordineret, herunder konkrete indsatsmål for de enkelte aktører, der vil være involveret i implementeringen. Der lægges i dette afsnit vægt på, at de lokale Pensions- og Omsorgskontorer og Ældrekontorer vil have mulighed for at tilpasse den lokale indsats til lokale behov.

Udgifter til implementering af "Folkesundhed i København, handleplan for ældre 2004-2005" vil blive afholdt inden for Sundhedsforvaltningens eksisterende budget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tilsluttede sig den 4. oktober 2001 (BR 397/01) de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet 2002-2005. I den forbindelse blev det vedtaget:

  • At de respektive forvaltninger udarbejder handleplaner for eget indsatsområde.
  • At de enkelte handleplaner efterfølgende forelægges de ansvarlige politiske udvalg.
  • At de respektive forvaltninger og udvalg prioriterer de nødvendige ressourcer til gennemførelse af de vedtagne handleplaner.

Borgerrepræsentationens tilslutning skete på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtagelse af de overordnede målsætninger og indsatsmål den 6. august 2001 (SOU 228/2001).

Handleplan for ældre 2004-2005

Overordnet målsætning

I de målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet 2002-2005, som Borgerrepræsentationen vedtog den 4. oktober 2001, blev ældre københavnere udpeget som en prioriteret målgruppe. Den vedtagne målsætning for folkesundhedsarbejdet rettet mod ældre lød:

"Ældre københavnere skal sikres viden og handlemuligheder, der sigter mod at udvikle og fastholde deres fysiske, psykiske og sociale funktionsevne længst muligt".

 

Handleplanens strategiske mål

I "Handleplan for ældre 2004-2005", der vedlægges som bilag, er der formuleret tre strategiske, prioriterede mål for, hvordan forvaltningen ønsker at bidrage til opfyldelsen af det overordnede mål. Disse strategiske mål lyder:

  1. At forebyggelse og sundhedsfremme bliver integreret i al relevant drift på ældreområdet.
  2. At eksisterende, gode aktiviteter spredes til en større del af målgruppen.
  3. At der udvikles nye initiativer, hvor der er behov, der ikke bliver dækket af eksisterende aktiviteter.

Det er hensigten at borgerne via opfyldelsen af disse mål skal have en oplevelse af:

  • En tidlig indsats; dvs. en indsats, der sættes ind før den ældre får svækket helbred eller nedsat funktionsevne.
  • En hurtig indsats; dvs. en indsats, der sættes ind, umiddelbart efter borgerens behov opstår.
  • En sammenhængende indsats; dvs. at forskellige indsatser overfor den enkelte ældre støtter op om hinanden, samt at der sikres gode overgange mellem forskellige indsatser.
  • En fleksibel indsats; dvs. at indsatsen kan tilpasses den enkelte borgers individuelle behov.

 

Handleplanens målgruppe

Handleplanen henvender sig primært til ældre i pensionsalderen, men anerkender dog, at der også er borgere under den aldersgrænse, der reelt er trådt ind i en funktionel alderdom. Dette gælder typisk en del københavnere med ikke-vestlig etnisk baggrund.

I forhold til de indsatser, der foreslås i handleplanen skelnes mellem tre undergrupper, målgrupperne ældre med alderssvarende funktion, ældre hvis funktionsevne er truet eller nedsat og ældre med funktionstab.

 

Handleplanens faglige fokusområder

På baggrund af den videnskabelig evidens om forskellige forholds betydning for den enkelte ældres funktionsevne, og om problemernes omfang prioriteres tre faglige fokusområder i ældrehandleplanen:

  • Fysisk aktivitet
  • Forebyggelse af fald og lårhalsbenbrud
  • Kost

Fysisk aktivitet er det område, der i sig selv har størst betydning for bevarelsen af ældres funktionsevne. Endvidere har fysisk aktivitet stor betydning for de øvrige to emner - det er altså en afgørende faktor for at forebygge fald og lårhalsbenbrud og for at opbygge en god, naturlig appetit.

Fysisk aktivitet har en direkte effekt i forhold til at udsætte den reduktion i muskelmasse og iltoptagelse, som er en naturlig følge af aldring, og fysisk aktivitet har en direkte forebyggende effekt i forhold til en række sygdomme. Derudover har fysisk aktivitet også en positiv indvirken på konstaterede sygdomme som f.eks. depression og type 2 diabetes. Alt i alt er fysisk aktivitet det livsstilsområde hvor de positive effekter er mest veldokumenterede.

Faldulykker er blandt de mest udbredte og alvorlige sundhedsproblemer hos ældre. 35-40% af hjemmeboende ældre falder hvert år – og ældre på plejehjem og på hospitaler endnu oftere. Fald kan føre til et direkte funktionsfald, og gør det speciet for de 1-2% der får brud på lårbenshalsen i forbindelse med fald. Lårbenshalsbrud er en af de diagnoser, der har et højt sengedagsforbrug i det københavnske hospitalsvæsen. Ældre der er faldet lever desuden med frygten for at falde igen – måske med alvorligere konsekvenser. Fald skyldes bl.a. fysisk inaktivitet, utilstrækkelig kost eller drikke samt brug af sovemedicin eller flere end tre medicinpræparater. Desuden har fald som antydet, både store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger.

På kostområdet kan velfungerende ældre følge de samme kostråd som den øvrige voksne befolkning, mens svækkede ældre er ofte i en dårlig ernæringstilstand. Dette kan medføre vægttab, undervægt og lavt energiindtag, som igen kan medføre træthed, nedsat fysisk funktionsevne, nedsat hukommelse, depression, øget sygeligh ed og dermed reduceret livskvalitet og livsmod.

Forebyggende og sundhedsfremmende indsatser for ældre

Med udgangspunkt i handleplanens strategiske mål beskriver indsatsafsnittet primært eksisterende indsatser, som med en øget integration og spredning vil kunne gøre en større forskel for ældre i Københavns Kommune. Der påpeges desuden nye initiativer, specielt indenfor vidensdeling, som kan være med til at understøtte processen med integration og koordination af den forebyggende og sundhedsfremmende indsats for ældre. Indsatserne omfatter:

  • Fysisk aktivitet:
  • Walk and talk.
  • Pensionistidræt.
  • Motion for ældre kvinder af anden etnisk baggrund en dansk.
  • Vedligeholdende træning, herunder nærgymnastik, holdtræning i dagscentre og træning i hjemmet
  • Rådgivning, herunder rådgivning på træningscentrene og rådgivning på Pensions- og Omsorgskontor.
  • Forebyggelse af fald og lårbenshalsbrud
  • Faldregistrering, herunder registrering og opfølgning på fald i hjemmeplejen og på plejehjemmene.
  • Tilbud om gratis hoftebeskyttere, herunder tilbud rettet mod plejehjem, træningscentre og dagcentre, åben rådgivning om hoftebeskyttere for hjemmeboende ældre og hoftebeskyttere til hjemmeplejens klienter.
  • Fald og medicin herunder projekt med fokus på polyfarmaci, personlige elektroniske medicinprofiler, som er et projekt under Lægemiddelstyrelsen, og nix pille, hvor fysisk aktivitet på træningscentrene anbefales af egen læge frem for medicin.
  • Døgnbasen – nødkald fra ældre pga. fald skal analyseres og ageres på med henblik på at vurdere muligheder for en systematisk forebyggelse af faldulykker hos hjemmeboende ældre.
  • Kost

I budgetforlig for 2004 er der afsat kr. 5 millioner til modelprojekter på kostområdet, der forlægges separat for Sundheds- og Omsorgsudvalget i januar 2004. De foreslåede modelprojekter er:

  • Fællesspisning for ældre i nærmiljøet med henblik på at styrke det sociale samvær om måltidet.
  • Visitation og ernæringsterapi, dvs. behandling af ældre i dårlig ernæringstilstand.
  • Forbedret ernæringsindsats i hjemmeplejen Brønshøj/Husum er en indsats rettet mod ældre i ernæringsmæssig risiko, udført gennem hjemmeplejen.
  • Tværgående indsatser
  • Tilbud til ældre i overgangssituationer, herunder seniorlivskurser, der har til formål at forberede ældre på både fysiske, mentale og sociale aspekter af at blive ældre, motiverende samtaler ved forebyggende hjemmebesøg og koordination af forebyggende og sundhedsfremmende indsatser i ældreboligkomplekser.
  • Samarbejde med foreninger og organisationer, herunder tilskud via Servicelovens §65 (forelægges separat for Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet den 18. december 2003) og tildeling af midler efter Servicelovens §115.
  • Vidensdeling
  • Lokale netværk mellem vigtigste aktører på ældreområdet.
  • Etablering af database over relevante ældrerettede tilbud i hvert lokalområde.
  • Etablering af målrettede tilbud til ældre baseret på informationer fra de forebyggende hjemmebesøg.

 

Implementering af handleplanen

Afslutningsvis beskriver "Handleplan for ældre 2004-2005" dels den koordinationsfunktion, der vil blive iværksat både centralt og decentralt for at sikre sammenhæng i indsatsen, for at drøfte nye initiativer, for at planlægge kompetenceudvikling samt for løbende at gøre status over arbejdet både mellem Sundhedsforvaltningens aktører og eksterne partnere. Desuden beskrives ansvar og indsatsmål for Sundhedsforvaltningens aktører i forbindelse med implementering af handleplanen over de næste to år.

 

Evaluering

Ved udgangen af implementeringsperioden (2004-2005) evalueres indsatsen med henblik på at besvare følgende:

  • Er handleplanens indsatsmål opnået og med hvilken effekt?
  • Hvordan har det organisatoriske samarbejde omkring planens implementering fungeret?

MILJØVURDERING

Der vurderes, at "Folkesundhed i København. Handleplan for ældre 2004-2005" ikke vil have miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgifter til implementering af "Folkesundhed i København, handleplan for ældre 2004-2005" vil blive afholdt inden for Sundhedsforvaltningens eksisterende budget.

HØRING

Planen foreslås sendt i høring hos ældrerådene med høringsfrist til 20. januar 2004. Såfremt høringssvarerne fra ældrerådene giver anledning til væsentlige ændringsforslag vil der ske en fornyet forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

BILAG

Bilag 1: "Folkesundhed i København. Handleplan for ældre 2004-2005".

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top