Mødedato: 18.12.2003, kl. 15:00

Gennemførelse af ny organisation i Sundhedsforvaltningen

Gennemførelse af ny organisation i Sundhedsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. december 2003

 

6. Gennemførelse af ny organisation i Sundhedsforvaltningen

SOU 322/2002 J.nr. 2/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at Sundhedsforvaltningens redegørelse om gennemførelse af ny organisation i Sundhedsforvaltningen tages til efterretning.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på sit møde den 12. december 2002 forslaget til styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation.

Efter forudgående høring i Udvalget vedrørende Demokrati og Serviceudvikling godkendte Økonomiudvalget på mødet den 4. februar 2003 forslaget til styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation. Økonomiudvalget godkendte samtidig, at indstille følgende:

  • at Sundhedsforvaltningen løbende orienterer Sundheds- og Omsorgsudvalget om gennemførelsen af den nye organisation og ved udgangen af 2003 afgiver en redegørelse herom til Borgerrepræsentationen.

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 6. februar 2003 indstillingen fra Økonomiudvalget.

Den nye organisationsstruktur med 7 lokalområder, med hvert ét Pensions- og Omsorgskontor og ét Ældrekontor, samt en centralforvaltning med 7 stabsenheder er nu i funktion. Der er skabt en klar ansvarsfordelingen med den nye struktur således at det er muligt at have fokus på, og arbejde målrettet, med både den strategiske udvikling, serviceringen af det politiske niveau og optimeringen af den borgerrettede drift. På Folkesundhedsområdet nedlægges de lokale Sund By, og der styres nu via målgruppeprogrammer med fokus på dokumentation for effekt, behovsorientering af aktiviteterne samt bæredygtighed og partnerskaber.

Lokaliseringen af Pensions- og Omsorgskontorerne og Ældrekontorerne forventes at falde endeligt på plads i 2004, idet der fortsat er nogle midlertidige lokaliseringer.

Det har været en grundlæggende forudsætning for organisationsændringen, at den på sigt skal være omkostningsneutral, således at de administrative omkostninger samlet set ikke bliver forøget. Der har været omstillings- og etableringsomkostninger i 2003 på ca. 19,6 mio. kr. netto.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på sit møde den 12. december 2002 forslaget til styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation.

Efter forudgående høring i Udvalget vedrørende Demokrati og Serviceudvikling godkendte Økonomiudvalget på mødet den 4. februar 2003 forslaget til styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation. Økonomiudvalget godkendte samtidig, at indstille følgende:

  • at Sundhedsforvaltningen løbende orienterer Sundheds- og Omsorgsudvalget om gennemførelsen af den nye organisation og ved udgangen af 2003 afgiver en redegørelse herom til Borgerrepræsentationen.

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 6. februar 2003 indstillingen fra Økonomiudvalget.

Formålet med ny organisering ("Fælles Ansvar") i Sundhedsforvaltningen var at styrke organisationen med henblik på at:

  • forbedre den tværgående strategiske styring og udvikling i hele organisationen
  • styrke den borgerrettede drift med henblik på at koordinere og kvalitetssikre opgaveløsningen
  • øge ressourceoptimeringen i hele organisationen
  • forbedre konkurrenceevnen

 

Strategisk styring

Der er nu i Sundhedsforvaltningen skabt en struktur, der er i stand til at sætte effektiv fokus på strategisk styring, herunder politisk betjening, udvikling og borgerrettet drift.

Dette er primært sket ved, at der er etableret 7 lokalområder, hvor der i hvert lokalområde er ét Pensions- og Omsorgskontor og ét Ældrekontor. Der er etableret 7 nye stabe i centralforvaltningen som ikke har daglige driftsopgaver, idet disse opgaver nu er placeret i de 7 Pensions- og Omsorgskontorer og de 7 Ældrekontorer, samt i de nyetablerede enheder; Administrationscentret og Folkesundhed København.

Strukturen i de 7 lokalområder er bygget op efter BUM-modellen, således at strukturen fuldt ud lever op til lovgivningens krav om adskillelse af bestiller- og udføreopgaver.

Dette har givet en klarere opgavefordeling i hele organisationen, og ældrekontorerne har muliggjort en tættere ledelse af de mange udførerenheder i de 7 lokalområder, hvor den helt overvejende del af Sundhedsforvaltningens ydelser leveres. Samtidig kan stabene nu fokusere på den politiske servicering, strategiske styring og udvikling.

Den samlede ledelsesmæssige koordinering i organisationen sikres via koncernledergruppen, som består af Direktionen, pensions- og omsorgschefer, ældrechefer, stabschefer, administrationschefen, folkesundhedschefen, cheferne for tandplejen og chefen for Hjælpemiddelcentret.

 

Borgerindgange

I forbindelse med ny organisation har der været fokus på etablering af borgerindgange, herunder også muligheden for samlokalisering af Pensions- og Omsorgs- og ældrekontorer:

Østerbro:

Pensions- og Omsorgskontor og ældrekontor er lokaliseret på Hans Knudsens Plads 3. Når istandsættelsen af Hans Knudsens Plads 3, 1. sal er afsluttet, vil det Pensions- og Omsorgskontor, der i dag har til huse i Svendborggade 5 flytte til Borgervænget. Der vil dog blive opretholdt en satellit på Indre Østerbro indtil servicecentret for Østerbro ibrugtages.

Vanløse / Brønshøj / Husum:

Pensions- og Omsorgskontoret er midlertid lokaliseret dels på Hanebred 2A og dels i Bystævneparken 1, begge steder med borgerindgange. Pavillionen på Brønshøjvej 17 (hvor visitationen i Brønshøj tidligere havde til huse) er samtidig nedlagt. Ældrekontoret er pr. 1.11.03 midlertidigt flyttet til Jydeholmen 15. Der er fortsat ikke fundet et egnet varigt lejemål.

Valby:

Pensions- og Omsorgskontoret og ældrekontoret er begge lokaliseret på Toftegårds Plads. Muligheden for at flytte ældrekontoret til ledige lokaler i kommunens ejendom "Ottiliahus" undersøges i øjeblikket.

Nørrebro:

Den del af Pensions- og Omsorgskontoret, der i dag har til huse på Henrik Pontoppidans Vej 2 (De Gamles By), forventes i begyndelsen af 2004 at kunne flytte til Lygten 2C, hvor Pensions- og Omsorgskontoret i øvrigt har til huse i dag, som en midlertidig løsning. Ældrekontoret er midlertidigt flyttet til Henrik Pontoppidans Vej 4. Der er fortsat ikke fundet et egnet varigt lejemål.

Indre By:

Pensions- og Omsorg skontoret, lokaliseres varigt pr. 1.2.04 i Reventlowsgade 10 og samtidig vil der blive etableret en satellit i Kgs. Enghave. Ældrekontoret lokaliseres varigt i begyndelsen af 2004 på Vesterbrogade 35A.

Christianshavn / Amager:

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges på mødet den 18. december en indstilling om varig lokalisering af Pensions- og Omsorgskontoret, og Ældrekontoret i ejendommen Amagerbrogade 150 i sommeren 2004. Indtil da har ældrekontoret til huse i Anders Henriksensgade 2A. Der vil blive etableret servicecenter i Amagercentret. Hvis servicecentret først er klar til brug efter indflytning i Amagerbrogade 150, vil en borgerindgang blive opretholdt i Anders Hensriksensgade 2A.

Bispebjerg:

Pensions- og Omsorgskontoret, har som hidtil til huse på Tomsgårdsvej 23C, og der påregnes ikke p.t. ændringer heri. Ældrekontoret er lokaliseret i Håndværkerforeningens Plejehjem, men det overvejes at etablere ældrekontoret i ledigblevne lokaler på Tomsgårdsvej i nærheden af Pensions- og Omsorgskonteret.

 

Ressourceoptimering og konkurrenceevne

Et væsentligt mål for ny organisation er styrkelse af organisationen i forhold til ressourceoptimering og konkurrenceevne i forbindelse med frit valg.

Her spiller etableringen af de ny ældrekontorer en helt afgørende rolle. Med udførerenhedernes reference til ældrecheferne i de 7 lokalområder er der skabt en tæt og effektiv ledelsesstruktur på alle afgørende områder. Det gælder:

Budget- og ressourcestyring, hvor der nu foregår nu en tættere løbende opfølgning i forhold til de enkelte udførerenheder.

 

Driftoptimering, hvor de gennemførte og igangværende sammenlægninger af hjemmeplejeenheder er et markant eksempel.

 

Implementering af strategiske indsatsområder, som f.eks. KOS, kvalitetsudvikling, kompetenceudvikling og arbejdsmiljø som bliver løbende understøttet af ældrekontorerne.

Også de nye Pensions- og Omsorgskontorer har fokus på procesoptimering og forbedring af sagsgange, herunder ikke mindst udvikling af visitationen i forhold til borgerne.

Endelig skaber etableringen af Administrationscentret afsæt for en række overvejelser omkring organiseringen af det administrative arbejde i hele Sundhedsforvaltningen.

Sundhed i byen

Folkesundhedsområdet har i forbindelse med ny organisation gennemgået en omfattende omstrukturering. Med udgangspunkt i programmer for børn og unge, voksne og ældre er der fokus på dokumentation for effekt, behovsorientering af aktiviteterne samt bæredygtighed og partnerskaber.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet den 17. november 2003 indstillingen om det nye programorienterede sundhedsarbejde.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Implementeringsfasen har løbet over et år, hvor der har været en række etablerings- og engangsudgifter, som vil blive finansieret over en årrække inden for Sundheds- og Omsorgsudvalget budgetramme.

De samlede omkostninger i 2003 kan opgøres til ca. 19,6 mill. kr. netto.

Etableringsomkostningerne rummer personaleudgifter såsom rekruttering, fratrædelsesgodtgørelser, flytninger, lokaleindretninger og konsulentbistand.

Der vil endvidere være anlægsomkostninger i 2004 i forbindelse med den endelige lokalisering af Pensions- Omsorgskontorer og Ældrekontorer. Størrelsen af disse udgifter kendes ikke på nuværende tidspunkt.

Det kan oplyses, at der er gennemført / gennemføres en række administrations- og driftsoptimeringer i 2003 og 2004, der relaterer sig til Sundhedsforvaltningens nye struktur med henblik på at sikre en omkostningsneutral organisationsændring på sigt. Effektiviseringer og driftsoptimeringer søges tilrettelagt således, at de ikke berører den direkte borgerrettede service.

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

Ib Haurum /

Helene Runliden

 

 

 

Til top