Mødedato: 18.12.2003, kl. 15:00

Ændring af Lov om patientforsikring

Ændring af Lov om patientforsikring

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. december 2003

 

15. Ændring af Lov om patientforsikring

SOU 379/2003 J.nr. 37/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder, at Københavns Kommune fra 1. januar 2004 er selvforsikret i henhold til Lov om Patientforsikring

at Sundhedsforvaltningen orienterer Sundheds- og Omsorgsudvalget om status for erstatningssager i 2004 primo 2005 og herefter hvert år.

 

 

RESUME

Den 1. januar 2004 træder en ændret Lov om patientforsikring i kraft. Hidtil har loven været begrænset til kun at omfatte offentlige sygehuse.

Fra 1. januar 2004 er følgende områder omfattet af patientforsikringen:

  • Sygehuse – loven omfatter såvel offentlige som private sygehuse.
  • Amtstandplejen
  • Kommunale sundhedsordninger
  • Privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner
  • Universiteternes tandlægeskoler
  • Læger, der uden at være privatpraktiserende, virker som vagtlæger

Det betyder, at Københavns Kommune er erstatningspligtig i det omfang der måtte ske skader, der medfører at der skal udbetales erstatning til skadelidte indenfor følgende områder:

  • Privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner, privatklinikker.
  • Forebyggende sundhedsordninger for børn og unge
  • Ydelser i henhold til Lov om hjemmesygepleje
  • Børne - og ungdomstandplejen
  • Voksentandplejen

Der er i loven fastsat en minimumsgrænse på erstatning på kr. 10.000,00.

Kommunen vil i det omfang behandlere har handlet forsætligt eller groft uagtsomt, kunne søge regres hos den respektive autoriserede behandler.

Skader skal anmeldes til Patientforsikringsforeningen, der er etableret i henhold til loven.

Det er Patientforsikringsforeningen, der oplyser og afgør alle sager efter loven. Patientforsikringsforeningens afgørelse kan ankes til Patientskadeankenævnet, hvis afgørelse igen kan indbringes for Landsretten.

Efter drøftelser med Økonomiforvaltningen er det Sundhedsforvaltningens indstilling at Københavns Kommune indtil videre skal være selvforsikret på området.

Der er som følge af afholdte DUT forhandlingen aftalt, at Københavns Kommune tilføres økonomisk kompensation for de forventede udgifter til erstatninger i henhold til loven. Der har i den sammenhæng været usikkerhed om de forventede udgifter, og det er derfor aftalt, at udviklingen skal følges nøje med henblik på eventuel genforhandling.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1992 indførtes Lov om Patientforsikring, som skulle sikre patienter lettere adgang til at få erstatning for skader opstået i forbindelse med behandling m.v. i det offentlige sygehusvæsen.

Den 1. januar 2004 træder en ændret Lov om patientforsikring i kraft. Ændringen sker som et led i en revision af klage og erstatningssystemet med det formål at give patienterne en udvidet adgang til erstatning, og dermed en forbedring af deres retsstilling. Indtil nu har patientforsikringsordningen alene været begrænset til at omfatte offentlige sygehuse.

Loven dækker skader forvoldt af autoriserede sundhedspersoner. Ændringen indebærer, at patientforsikringsloven fremover også omfatter privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner herunder også behandlere udenfor sygesikringsområdet, private sygehuse og kommunale sundhedsordninger.

Følgende områder er fra 1. januar 2004 omfattet af patientforsikringen:

  • Sygehuse – loven omfatter såvel offentlige som private sygehuse.
  • Amtstandplejen
  • Kommunale sundhedsordninger
  • Privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner
  • Universiteternes tandlægeskoler
  • Læger, der uden at være privatpraktiserende, virker som vagtlæger

For Københavns Kommune har det den konsekvens, at følgende områder er omfattet af patientforsikringsloven:

  • Privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner, privatklinikker
  • Forebyggende sundhedsordninger for børn og unge
  • Ydelser i henhold til Lov om hjemmesygepleje
  • Børne - og ungdomstandplejen
  • Voksentandplejen

Privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner og privatklinikker der praktiserer i Københavns Kommune, er omfattet af lovens område, uanset om disse har tilsluttet sig overenskomst med den offentlige sygesikring, eller den skadelidte modtager tilskud, støtte eller lignende efter anden lovgivning til behandling m.v.

Sker der skader på patienter i forbindelse med undersøgelse, behandling m.v. der foretages af autoriserede sundhedspersoner jf. ovenfor, eller af andre personer som udfører behandlingen m. v. på vegne af disse, skal der ydes erstatning efter loven.

Lovændringen medfører at Københavns Kommune fra 1. januar 2004 er erstatningspligtig i forhold til de ovenfor nævnte områder i det omfang, at der måtte ske skader der medfører at der skal udbetales erstatning til skadelidte.

Der er dog for loven gældende en minimumsgrænse for erstatning på kr. 10.000,00. Endvidere vil kommunen - i det omfang behandlere har handlet forsætligt eller groft uagtsomt - kunne søge regres hos den respektive autoriserede behandler.

Københavns Kommune er endvidere i de situationer, hvor kommunen i gentagne tilfælde har ydet erstatning for skader forvoldt af privatpraktiserende sundhedspersoner, forpligtet til at indberette dette til Sundhedsstyrelsen med henblik på vurdering af, hvorvidt der er grundlag for at iværksætte tilsynsmæssige foranstaltninger.

Sagsbehandlingsregler

Der er i henhold til Lov om patientforsikring etableret en Patientforsikringsforening.

Det er Patientforsikringsforeningen som modtager, oplyser og afgør alle sager efter loven. Når Patientforsikringen har truffet afgørelse, sendes afgørelsen til kommunen eller evt. forsikringsselskab, hvis forsikring er tegnet, som så skal udbetale erstatning i h. t. afgørelsen.

Patienten skal udfylde og indsende anmeldelsen på en særlig anmeldelsesblanket.

Patientforsikringsforeningens afgørelse kan ankes til Patientskadeankenævnet. Patientskadeankenævnets afgørelse kan indbringes for Landsretten.

De autoriserede sundhedspersoner skal informere skadelidte om mulighederne for at få erstatning efter loven, når man bliver bekendt med skader der antageligt kan give ret til erstatning. Samtidig skal man bistå skadelidte med anmeldelse til Patientforsikringsforeningen

Forsikringsløsning

Ifølge lovens § 11 gælder der ikke en forsikringspligt for kommunen, d.v.s. at kommunerne enten kan vælge at forsikre for den økonomiske risiko eller vælge at være selvforsikret.

Sundhedsforvaltningen har løbende haft kontakt til Økonomiforvaltningen for at få afklaret mulighederne for etablering af en forsikringsløsning til afholdelse af de erstatninger, som kommunen måtte blive pålagt.

En forsikringsløsning vil betyde en økonomisk garanti i forhold til en kendt forsikringspræmie. Endvidere vil det betyde, at administration med udbetaling af erstatninger vil være forsikringsselskabets ansvar, tilsvarende vil eventuelle regreskrav påhvile et forsikringsselskab.

Såfremt kommunen vælger at være selvforsikret betyder det, at der er en usikkerhed i størrelsen af de årlige udgifter samt en øget usikkerhed vedrørende udgiftsprofilen for de kommende år. Hertil kommer endvidere, at kommunen selv skal forestå udbetalingen af eventuelle erstatninger til de skadelidte m.v.

Det er Økonomiforvaltningens anbefaling, at Københavns Kommune i forbindelse med de nye regler om patientskadeforsikring bør være selvforsikret. Begrundelsen herfor, at der endnu ikke er etableret forsikringsløsninger på det nye område samt at erfaringen viser, at forsikringsløsninger ikke er økonomisk fordelagtige for kommunen.

Det er derfor Sundhedsforvaltningens indstilling, at Københavns Kommune i forbindelse med de ændrede regler for patientforsikring fra 1. januar 2004 indtil videre skal vælge at være selvforsikret.

Økonomiforvaltningen har tilbudt Sundhedsforvaltningen, at være behjælpelig med etablering af et registreringssystem og oprettelse af en database for nøje overvågning af udbetalinger på patientforsikringsområdet.

Det kan oplyses, at Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) til og med 2003 har været forsikret for patientskader opstået i forbindelse med behandling af patienter på hospitalerne. I forbindelse med denne forsikrings udløb, har der i efteråret 2003 været afholdt udbud. Der er i denne forbindelse kun modtaget tilbud fra et forsikringsselskab. Dette tilbud er samlet vurderet som ikke værende økonomisk fordelagtigt for H:S, hvorfor man til bestyrelsesmødet den 3. december 2003, indstiller at H:S fremover er selvforsikret på området. Indstillin gen blev godkendt på bestyrelsesmødet med bemærkning om at punktet vil blive behandlet på bestyrelsesmødet den 28. januar 2004, hvor der bliver mulighed for en eventuel revurdering af beslutningen.

Sundhedsforvaltningen har i forbindelse med høringen om lovændringen, bl. a. påpeget at lovændringen vil kunne medføre meget store merudgifter, og at det er principielt forkert, at Københavns Kommune skal være erstatningspligtige for private behandlinger foretaget på patienternes eget initiativ og regning, hvor kommunen i øvrigt ikke har indflydelse på behandlingen, ligesom at erstatningsansvaret ligger hos behandlingsamtet, og ikke bopælsamtet.

Sundhedsforvaltningen har fået tilført:

Tusinde kr.

2004

2005

2006

 

931

1.923

2.715

Ovennævnte tilførsel er resultat af de afholdte DUT forhandlinger mellem Økonomiforvaltningen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Sundhedsforvaltningen har aftalt med Økonomiforvaltningen at midlerne til den udvidede patientforsikring placeres på Sundhedsforvaltningens ramme, men "indkapsles" med henblik på en meget nøje overvågning af udgifternes udvikling og en eventuel genforhandling af Sundhedsforvaltningens ramme.

Vurderingen af udgiftsudviklingen, som følge af patientforsikringens udvidelse, skal finde sted i 1. kvartal af 2007.

For så vidt angår privatpraktiserende tandlæger, amtstandplejen og de kommunale tandplejeordninger pågår for øjeblikket forhandlinger om henlæggelse af skadesager til Dansk Tandlægeforenings Patientskadeforsikring. Tilsvarende forhandles der om de økonomiske konsekvenser vedrørende privatpraktiserende tandlæger.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.

ØKONOMI

Som det fremgår får Sundhedsforvaltningen i 2004 tilført kr. 931.000, for 2005 kr.1.923.000 og i 2006 kr. 2.715.000.

Sundhedsforvaltningen vil på grund af usikkerheden om omfanget af erstatninger løbende redegøre for udviklingen i forbindelse med budgetopfølgningen.

Sundhedsforvaltningen vil endvidere i forbindelse i forbindelse med den foreslåede årlige statusredegørelse særskilt redegøre for den økonomiske udvikling i erstatningsudbetalingerne.

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top