Mødedato: 18.12.2003, kl. 15:00

Partnerskaber

Partnerskaber

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. december 2003

 

13. Partnerskaber

SOU 383/2003 J.nr. 9/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager vedlagte status for 2003 for projekterne om partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro til efterretning

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udmøntningen af partnerskabspuljen for 2004 for projekterne om partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro.

RESUME

I budgetaftalen for 2003 fremgår det, at der årligt afsættes 1,5 mio. kr. til fremme af partnerskaber og netværk. I 2003 er de 1,5 mio. kr. udmøntet til projektet om partnerskaber på ældreområdet og projektet Livskvalitet på Ydre Nørrebro. Der kan henvises til mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. juni 2003 "Udmøntning af partnerskabspuljen for 2003" ( J.nr. 9/2003). Desuden blev 430.000 kr. fra partnerskabspuljen for 2003 anvendt til de 6 ventende ansøgere til §65-midler, som ikke fik midler fra §65-midlerne.

I 2004 indstilles partnerskabspuljen også udmøntet til de to projekter om partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro.

Projektet om partnerskaber på ældreområdet gennemføres som et pilotprojekt i 2003 og 2004 på Bispebjerg. Pilotprojektet danner grundlag for udviklingen af en partnerskabsmodel for de lokale institutioners samarbejde med lokale frivillige kræfter. Modellen skal implementeres i hele kommunen fra 2005 og frem. Der blev afsat 720.000 kr. i 2003 til pilotprojektet. I 2004 indstilles afsat i alt 1,1 mio. kr.

Projektet Livskvalitet på Ydre Nørrebro gennemføres som en række borgerrettede lokale projekter om sundhed og livskvalitet samt en styrkelse af det lokale netværk af foreninger, borgergrupper og institutioner på Nørrebro. Der blev afsat 350.000 kr. i 2003 til Livskvalitet på Ydre Nørrebro. I 2004 indstilles afsat i alt 400.000 kr.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Af budgetaftalen for 2003 fremgår det, at der årligt afsættes 1,5 mio. kr. til fremme af partnerskaber og netværk, da et af Sundheds- og Omsorgsudvalgets politiske temaer er partnerskaber. Der kan henvises til mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. juni 2003 "Udmøntning af partnerskabspuljen for 2003" ( J.nr. 9/2003).

Grundlaget for Sundhedsforvaltningens arbejde med partnerskaber er kommunens "Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver" (ØU 202/2000).

I 2003 er de 1,5 mio. kr. udmøntet til projektet om partnerskaber på ældreområdet og projektet Livskvalitet på Ydre Nørrebro med henholdsvis 720.000 kr. til pilotprojektet og 350.000 kr. til Livskvalitet på Ydre Nørrebro. Desuden blev 430.000 kr. fra partnerskabspuljen for 2003 anvendt til de 6 ventende ansøgere til §65-midler, som ikke fik midler fra §65-midlerne i 2003.

I 2004 foreslås partnerskabspuljen udelukkende udmøntet til projekterne om partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro, som det fremgår af afsnittet "Økonomi".

Ud over projekterne om partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro støtter Sundhedsforvaltningen brugen af partnerskabsmetoden og samarbejder med og støtter frivillige kræfter, hvor det er muligt, fx via §65-midlerne og i implementeringen af kostpolitikken.

Sundhedsforvaltningens formål med at indgå i partnerskaber og bruge partnerskaber som et redskab i opgaveløsningen er begrundet i tre forhold:

  • Sundhedsforvaltningen kan inddrage og understøtte frivillige kræfter i civilsamfundet, med partnerskaber som redskab, i løsningen af borgerrettede opgaver.
  • Sundhedsforvaltningen kan lære nye metoder og udbygge dialogen med de frivillige kræfter.
  • Sundhedsforvaltningen kan bruge partnerskaber til at indfri sin mission og udvikle nye projekter, herunder skabe mulighed for at implementere allerede besluttede politiske temaer som kost, motion, netværk og demens i dialog med borgerne.

Status for partnerskab på ældreområdet i 2003 og fokuspunkter i 2004

Partnerskabsprojektet tager udgangspunkt i et pilotprojekt på Bispebjerg i 2003 og som ønskes videreført i 2004. Pilotprojektet bruges til at afprøve og udvikle metoder for inddragelse af civilsamfundet i løsning af opgaver, der supplerer den kommunale pleje og omsorg for modtagere af kerneydelser på ældreområdet. Bispebjerg er valgt som forsøgsområde, fordi der allerede findes et velfungerende foreningsliv og en udbredt velvilje blandt institutionerne, som pilotprojektet kan tage afsæt i.

Via en værdibaseret dialog skal alle ældreinstitutionerne på Bispebjerg indgå partnerskaber med frivillige kræfter. Målene med pilotprojektet er at:

  • der udarbejdes en områdeprofil for Bispebjerg med udgangspunkt i området som helhed, hvor ressourcer, kvaliteter, behov og mangler beskrives.
  • hver institution udarbejder en frivillighedspolitik og partnerskabsaftale.
  • støtte de enkelte frivillige borgere, foreninger og grupper ved at understøtte deres formidlingsvirksomhed, udvikle aktiviteter, forankring af projekter, rekruttering m.m..
  • bruge erfaringerne fra Bispebjerg, som model for det øvrige København.

Partnerskabsprojektet på Bispebjerg tager udgangspunkt i at sikre et bredt medejerskab til projektet blandt frivillige foreninger, organisationer, frivillighedsgrupper m.fl., så der på forhånd er en lokal vilje til samarbejde mellem civilsamfundet og Sundhedsforvaltningen. I forlængelse heraf er følgende gennemført:

  • Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra ældreråd, ældreorganisa-tioner, bestyrelsesmedlemmer fra plejehjem og Sundhedsforvaltningen, som har arrangeret en konference om partnerskabsprojektet. Konferencen blev afholdt den 27. november 2003 på Håndværkerforen ingens plejehjem med ca. 100 deltagere.
  • Der er udarbejdet en oversigt over eksisterende tilbud til ældre, som skal udbygges med detaljeret viden om de konkrete aktiviteter.
  • For at skabe optimale samarbejdsbetingelser mellem institutionerne og civilsam-fundet tilbydes et antal medarbejdere fra de udvalgte institutioner uddannelse i brugen af empowerment-metoden. 28 ansatte har tilmeldt sig uddannelsen og har deltaget i introduktionskurset.
  • Der skal etableres en partnerskabsgruppe på hver institution med en medarbejder som koordinator, og der er udarbejdet en handleplan for gruppernes opgaver i 2004. Deltagerne i partnerskabsgrupperne bliver de lokale borgere og medarbejdere på institutionerne.

Fokuspunkter i 2004

I januar 2004 sættes der særlig fokus på institutionernes partnerskabsgrupper. De bliver i maj 2004 suppleret med yderligere to grupper, som forankres i hjemmeplejen. Partnerskabsgrupperne arbejder med formulering af fælles værdigrundlag for samarbejdet mellem institutionen og civilsamfundet. Desuden sikrer partnerskabsgrupperne, at de frivillige introduceres til institutionen og dermed får kendskab til faglige kompetencer, etiske regler, tavshedspligt etc. Endelig tilrettelægger partnerskabsgrupperne temadage på institutionen for brugere, ansatte, pårørende og frivillige, der kan motivere og rekruttere frivillige til at engagere sig i de "bløde" omsorgsopgaver.

Desuden vil der være fokus på disse aktiviteter:

  • Fortsættelse af medarbejdernes uddannelse i brug af empowerment som metode.
  • Udarbejdelse af en avis om partnerskabsprojektet til uddeling blandt borgere på Bispebjerg til inspiration og rekruttering.
  • De lokale frivillige, grupper og foreninger arrangerer temadage om samarbejds-muligheder med institutioner og egne udviklingsmuligheder i nærmiljøet.
  • Der udarbejdes partnerskabsaftaler med udgangspunkt i de konkrete behov brugerne og beboerne ønsker at få hjælp til.
  • Udvikling af konkrete aktiviteter på baggrund af dialogprocesserne, herunder understøttelse af allerede vedtagne politiske temaer (kost, motion, demens m.v.)
  • Indsamling af dokumentation og gennemførelse af evaluering af de enkelte partnerskabsgrupper.
  • Udarbejdelse af partnerskabsmodel og strategi for 2005.
  • Tilrettelæggelse af Konference i foråret 2005.
  • Implementering af partnerskabsmodel i Københavns Kommune efter 2004.

Erfaringerne fra pilotprojektet på Bispebjerg sammenfattes i en redegørelse, som danner baggrund for en ny indstilling om partnerskaber i hele København til Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2005.

Status på Livskvalitet på Ydre Nørrebro i 2003 og fokuspunkter i 2004

Livskvalitet på Ydre Nørrebro blev iværksat i sommeren 2002 som et partnerskab mellem Kvarterløft Nørrebro Park og Sundby Ydre Nørrebro med deltagelse af en række lokale aktører. I marts 2003 blev temadagen "Forum for Livskvalitet" afholdt. Temadagen havde deltagelse af 46 lokale foreninger og institutioner samt mere end 1000 borgere, og var startskuddet for at sætte en række lokale projekter i gang.

Målene for Livskvalitet på Ydre Nørrebro i 2003 og 2004 er:

  • iværksætte en kampagne med fokus på livskvalitet, der bringer de lokale aktive og frivillige kræfter på Nørrebro i kontakt med hinanden.
  • skabe et netværk af frivillige og lokale kræfter, der arbejder for større livskvalitet på Nørrebro
  • præsentere unge som ældre for tilbud, som kan være med til at fremme deres livskvalitet.

De to første mål er indfriet på nuværende tidspunkt. Det sidste mål indfries ved en lang række projekter med frivillige kræfter. Der er gennemført, igangsat eller planlagt 35 aktiviteter og projekter for 2003 og 2004.

Aktiviteterne og projekter under Livskvalitet på Ydre Nørrebro er en bred vifte af tiltag, der fokuserer på livskvalitet og sundhed i lokalområdet. Målgrupperne for projekterne er især ældre borgere, børn og unge samt etniske minoriteter.

Blandt de projekter, der er gennemført i 2003 kan nævnes "Forum for Livskvalitet", "Kulturelle Markedsdage", fælles sund madlavning for familien, lær at cykle for etniske minoriteter, og uddannelse af motionsinstruktører. Flere af projekterne gentages i 2004. Desuden er der igangsat eller planlagt en række projekter for 2004, bl.a. "Nørrebro Erindringscenter", "Ydre Nørrebro Ungdomslege" (kriminalpræventiv indsats for unge), gruppesamtaler og netværksdannelse for ældre, sund morgenmad for elever på HGO-skolen, og datastue for ældre.

Fokuspunkter i 2004

Ud over de projekter der fortsætter eller ønskes igangsat i 2004 vil der i Livskvalitet på Ydre Nørrebro være særlig fokus på:

  • Kost og motion
  • Udbygning af netværket med frivillige kræfter
  • Involvering af etniske minoriteter i projekter
  • Foreningsdynamoen - registrering af lokale foreninger og klubber med beskrivelse og kontaktpersoner i elektronisk database, der gøres tilgængelig på internettet med mulighed for kommunikation og rådgivning
  • Information og PR
  • Fremtidsværksted
  • Analyse blandt borgerne - afdække ønsker, idéer og behov i forhold til livskvalitet og lokale aktiviteter
  • Forum for Livskvalitet, lørdag den 12. juni 2004

Erfaringerne fra Livskvalitet på Ydre Nørrebro sammenfattes ligeledes i en redegørelse, som vil fokusere på aktiviteternes fremtidige forankring i lokalområdet. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om redegørelsen, når projekt Livskvalitet på Ydre Nørrebro er afsluttet i februar 2005.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Partnerskaber på ældreområdet

Udmøntning 2004

Udviklingspulje til partnerskabsaktiviteter

150.000,-< /FONT>

Empowermentkursus, konceptudvikling samt støtte til partnerskabsgrupperne

300.000,-

Projektstyring, herunder administration og projektledelse

500.000,-

  

Livskvalitet på Ydre Nørrebro

 

Drift og videreudvikling af Livskvalitet på Ydre Nørrebro generelt, herunder afholdelse af "Forum for Livskvalitet"

300.000,-

Støtte til realisering af lokale projekter

100.000,-

  

Evaluering

150.000,-

  

I alt

1.500.000,-

På baggrund af ovenstående sagsbeskrivelse indstiller Sundhedsforvaltningen, at den beskrevne udmøntning af budgetrammen for partnerskabsprojektet på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro på 1,5 mio. kr. for 2004 godkendes.

HØRING

Ældrerådenes Fællesråd er blevet orienteret om indholdet af indstillingen. Desuden var Ældrerådene inviteret til partnerskabsprojektets konference den 27. november 2003.

BILAG

Ingen.

 

Susanne Boch Waldorff

/ Jens Egsgaard

 

 

 

Til top