Mødedato: 18.12.2003, kl. 15:00

Praksisplan for almen praksis - kapacitetsplan

Praksisplan for almen praksis - kapacitetsplan

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. december 2003

 

12. Praksisplan for almen praksis - kapacitetsplan

SOU 384/2003 J.nr. 71/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at kapacitetsplan for almen praksis godkendes.

RESUME

Ifølge overenskomst for almen lægegerning træffer amtet ( Københavns Kommune) hvert år, efter drøftelse i samarbejdsudvalget, beslutning om antallet af læger i amtet. Med henblik på beslutning om antallet af praktiserende læger i Københavns Kommune i perioden 2004-2007 er der udarbejdet en kapacitetsplan for almen praksis, jf. vedlagte bilag.

Samarbejdsudvalget vedrørende almen praksis godkendte den 11. december 2003 kapacitetsplanen for almen praksis.

Kapacitetsplanen består af en beregning af antallet af læger der kan nedsættes i kommunen som følge af udviklingen i antallet af tilmeldte sikrede til alment praktiserende læger i Københavns Kommune, udviklingen i antallet af gruppe 2-sikrede i kommunen samt en vurdering af arbejdsmængden i almen praksis. Derudover høres de praktiserende læger om deres holdning til arbejdsmængden i almen praksis.

Beregningen af lægedækningen i Københavns Kommune, der er baseret på antallet af tilmeldte sikrede pr. 1. oktober 2003, resulterer i at der pr. 1. april 2004 kan nedsættes yderligere 2 læger i Københavns Kommune.

De praktiserende lægers vurdering af arbejdsmængden i almen praksis fremgår af besvarelserne i et spørgeskema, der er udsendt til alle praktiserende læger i Københavns Kommune. Det kan på baggrund heraf konkluderes, at der ikke er anledning til at nedsætte et yderligere antal læger ud over det antal læger, som skal nedsættes som konsekvens af den demografiske udvikling i kommunen.

Samarbejdsudvalget for almen lægegerning drøftede på mødet den 11. december 2003 tre mulige scenarier for administration af nedsættelse af læger samt ønsker om flytning af praksis :

  1. scenario : Opdeling af Københavns Kommune i de nuværende 5 praksisområder
  2. scenario : Hele Københavns Kommune er et stort praksisområde
  3. scenario: Fri nedsættelsesret med sikring af et minimums antal læger i hvert praksisområde

Samarbejdsudvalget for almen praksis er enige om at anbefale 1. scenario.

Sundhedsforvaltningen indstiller at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kapacitetsplanen for almen praksis og dermed godkender at der nedsættes 2 læger i Københavns Kommune pr. 1. april 2004, samt at nedsættelse af nye læger og anmodning om flytning af praksis administreres efter 1. scenario.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ifølge overenskomst for almen lægegerning træffer amtet ( Københavns Kommune) hvert år, efter drøftelse i samarbejdsudvalget, beslutning om antallet af læger i amtet. Med henblik på beslutning om antallet af praktiserende læger i Københavns Kommune i perioden 2004-2007 er der udarbejdet en kapacitetsplan for almen praksis, jf. bilag.

Kapacitetsplanen består af en beregning af antallet af læger der kan nedsættes i kommunen som følge af udviklingen i antallet af tilmeldte sikrede til alment praktiserende læger i Københavns Kommune, udviklingen i antallet af gruppe 2-sikrede i kommunen samt en vurdering af arbejdsmængden i almen praksis. Derudover høres de praktiserende læger om deres holdning til arbejdsmængden i almen praksis.

Kapacitetsplanen er en del af Praksisplanen for almen praksis der udarbejdes for perioden 2004-2007. Praksisplanen kommer til at bestå af tre dele: en udviklingsplan, en kapacitetsplan samt en implementeringsplan. Udviklingsplanen indeholder visioner for udviklingen af almen praksis, mens kapacitetsplanen består af en analyse af ovennævnte faktorer, der danner grundlag for beslutningen om lægedækningen i planperioden.

Beregningen af lægedækningen og vurderingen af lægedækningen i almen praksis foretages en gang årligt, hvorimod lægernes vurdering af arbejdsmængden opgøres en gang i hver planperiode.

Udviklingsplanen forlægges samarbejdsudvalget for almen praksis i foråret 2004, og efterfølgende udarbejdes en implementeringsplan. Kapacitetsplanen er udarbejdet i efteråret 2003 og efterfølgende drøftet i styregruppen for udarbejdelsen af praksisplanen.

Samarbejdsudvalget vedrørende almen praksis godkendte den 11. december 2003 kapacitetsplanen for almen praksis.

 

 

Beregning af lægedækningen pr. 1. oktober 2003

Kapacitetsplanen for almen praksis består som nævnt af en beregning af antallet af læger der kan nedsættes i kommunen som følge af udviklingen i antallet af tilmeldte sikrede til alment praktiserende læger i Københavns Kommune, samt udviklingen i antallet af gruppe 2-sikrede i kommunen. Beregningen er baseret på, at der skal være 1 læge for hver 1600 gruppe-1 sikrede. Dette tal reduceres i forhold til, hvor mange gruppe 2-sikrede der er i kommunen. Beregningen blev foretaget på basis af antallet af gruppe–1 og –2 sikrede pr. 1. oktober 2003, og resultatet var at der skal nedsættes yderligere 2 praktiserende læger i Københavns Kommune.

Det er Københavns Kommune, der træffer afgørelse om antallet af læger i amtet og herefter træffer Samarbejdsudvalget afgørelse om, hvor i kommunen nedsættelsen skal ske. Herefter følges nedenstående procedure, der er beskrevet i Landsoverenskomstens §15 stk. 7 :

  • Lægerne i det pågældende område orienteres om muligheden for nynedsættelse
  • Eksisterende praksis kan meddele, om de ønsker udvidelse
  • Samarbejdsudvalget fordeler bevillingen af en ekstra læge
  • Hvis ingen praksis ønsker udvidelse, eller det besluttes ikke at imødekomme evt. ansøgninger om udvidelse, annonceres det, at der er mulighed for nedsættelse af 0-praksis (ny praksis uden på forhånd tilknyttede borgere)
  • Herefter bevilger Samarbejdsudvalget blandt de indkomne ansøgninger adgang til 0-praksis.

 

Den årlige vurdering af arbejdsmængden i almen praksis

Det skal en gang årligt vurderes, om udviklingen i arbejdsmængden, samt eventuelle andre relevante faktorer, giver anledning til at nedsætte et yderligere antal læger.

Udviklingen i arbejdsmængden for alment praktiserede læger vurderes hvert år på basis af udgiftsudviklingen i almen praksis. Udgangsåret er 2002, hvilket betyder, at første gang udgiftsudviklingen kan analyseres er i 2004.

Lægernes vurdering af arbejdsmængden i almen praksis

Ud over beregningen og vurderingen af lægedækningen, der som nævnt skal foretages en gang årligt, skal lægerne høres om deres holdninger til faktorer, der påvirker arbejdsmængden i praksis. Samarbejdsudvalget har besluttet, at denne høring foretages som en spørgeskemaundersøgelse. Lægernes svar på de relevante dele af spørgeskemaet er analyseret med henblik på at konkludere, hvilke ønsker og behov de praktiserende læger har til arbejdsmængden i almen praksis. Konklusionen på høringen af lægerne vil efterfølgende være gældende i hele planperioden (2004-2007).

I september 2003 blev der til brug for udarbejdelse af kapacitets- og udviklingsplan udsendt et spørgeskema til de praktiserende læger.

Det er hensigten, at lægerens svar på de relevante spørgsmål i spørgeskemaet bl.a. skal anvendes til at vurdere andre forhold, dvs. forhold ud over den demografiske udvikling og udgiftsudviklingen, der har betydning for behovet for praktiserende læger i Københavns Kommune. Konklusionerne fra lægernes svar på spørgeskemaet skal således udmunde i en anbefaling om eventuelle ændringer i kapaciteten samt evt. en plan for udmøntningen af den anbefalede kapacitetsændring.

 

Lægerne blev bl.a. spurgt om deres holdning til følgende emner :

  • Arbejdsmængden i almen praksis.
  • Tidsforbrug i praksis
  • Behov for aflastning i praksis
  • Behov for flere læger i eget praksisområde
  • Omfanget af evt. anden lægelig beskæftigelse

De praktiserende lægers vurdering af arbejdsmængden i almen praksis kan på basis af besvarelserne af de relevante spørgsmål i spørgeskemaet konkluderes ikke at give anledning til at nedsætte et yderligere antal læger ud over det antal læger, som skal nedsættes som konsekvens af den demografiske udvikling i kommunen.

Den demografiske udviklings betydning for den forventede udvikling i efterspørgslen efter ydelser fra de praktiserende læger

Når Københavns Kommunes borgeres forbrug af ydelser i 2002 på basis af en befolkningsprognose for Københavns Kommune fremskrives til perioden 2003-2010, ses at forbruget af ydelser vil stige med ca. 38.000 ydelser, svarende til 1 %, forudsat at forbruget af ydelser pr. indbygger er uændret fra 2002 til 2010. Dermed giver befolkningsudviklingen ikke grund til at formode, at der bliver en efterspørgsel efter ydelser fra alment praktiserende læger der har betydning for antallet af læger i kommunen.

Konklusionen på analysen af de eventuelle yderligere forhold der kan påvirke arbejdsmængden i almen praksis er, at der ikke er grundlag for at nedsætte yderligere læger i Københavns Kommune i planperioden ( 2004-2007), udover de 2 læger som var resultatet af beregningen af lægedækningen pr. 1. oktober 2003. Hvis der skal nedsættes yderligere læger i Københavns Kommune i perioden 2005-2007 skal det således udelukkende ske på grundlag af udviklingen i antallet af gruppe-1 sikrede tilmeldt læger i Københavns Kommune, udviklingen i antallet af gruppe-2-sikrede eller beregninger af arbejdsmængden i almen praksis på basis af udgiftsudviklingen i almen praksis.

Den fremtidige administration af nedsættelse af læger samt ønsker om flytning af praksis

Efter den gældende landsoverenskomst trådte i kraft pr. 1. april 2003, er det ikke længere et krav, at kommunen/amtet opdeles i praksisområder. Den årlige beregning af lægedækningen, der som nævnt foretages en gang årligt, foretages i modsætning til tidligere for hele kommunen som et stort område. Samarbejdsudvalget for almen praksis skal en gang årligt inden udgangen af december måned drøfte beslutning om antallet af læger i amtet. Amtet, i dette tilfælde Københavns Kommune, træffer herefter beslutning om antallet af læger i amtet.

På mødet i Samarbejdsudvalget for almen praksis den 11. december 2003 drøftede udvalget kapacitetsplanen, og der var enighed om, at der ikke skulle nedsættes yderligere læger i Københavns Kommune, udover det antal læger som skal nedsættes på basis af beregningen af lægedækningen, samt vurderingen af udgiftsudviklingen i almen praksis.

Det er Københavns Kommune, der beslutter proceduren for den fremtidige administration af nedsættelse af læger samt hvordan ønsker om flytning af praksis skal administreres i fremtiden. Der skal derfor vedtages en model for den fremtidige administration af disse områder. Samarbejdsudvalget for almen lægegerning drøftede på mødet den 11. december 2003 tre mulige scenarier :

  1. scenario : Opdeling af Københavns Kommune i de nuværende 5 praksisområder
  2. scenario : Hele Københavns Kommune er et stort praksisområde
  3. scenario: Fri nedsættelsesret med sikring af et minimums antal læger i hvert praksisområde

Samarbejdsudvalget for almen praksis er enige om at anbefale at 1. scenario.

Beskrivelse af 1.scenario.

Dette scenario er en model, der ligner den hidtidige administration af nynedsættelser og ønsker om flytning. Fordelen ved en opdeling af kommunen i mindre praksisområder er, at man for hvert område separat kan beregne, hvor mange læger der evt. skal nedsættes som følge af udvikli ngen i antallet af borgere i området og udviklingen i antallet af læger, der har åbent for tilgang.

En styrke ved dette scenario er, at den sikrer en jævn lægedækning i hele kommunen, hvilket alt andet lige sikrer et rimeligt driftsunderlag for alle læger samt en rimelig fordeling af arbejdsbyrden. Samtidig sikrer modellen, at borgerne har mulighed for at vælge en læge med praksisadresse tæt på deres bopæl. Dette kan eksempelvis have betydning for ældre og handicappede borgere.

Scenariet giver mulighed for at Samarbejdsudvalget kan tillade flytning af praksis mellem praksisområder hvis udvalget finder baggrunden for flytningen hensigtsmæssig, og såfremt der kan opnås enighed om tilladelsen til flytningen i samarbejdsudvalget.

 

Der foretages herefter en beregning analog til lægedækningsberegningen for hvert af de 5 praksisområder, og de 2 læger nedsættes, der hvor resultatet af beregningen viser, at der er størst behov.

Sundhedsforvaltningen indstiller at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kapacitetsplanen for almen praksis og dermed godkender at der nedsættes 2 læger i Københavns Kommune pr. 1. april 2004, samt at nedsættelse af nye læger og anmodning om flytning af praksis administreres efter 1. scenario.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.

 

ØKONOMI

Konsekvenserne af kapacitetsplanen er at der tidligst 1. april 2004 nedsættes yderligere 2 praktiserende læger i Københavns Kommune.

 

De samlede forventede merudgifter i 2003-2004

 

kr.

Merudgifter i alt som følge af befolkningsudviklingen (demografi)

179.880

Merudgifter i alt som følge af nye behandlingsformer

0

Merudgifter i alt som følge af ændringer i udbuddet (oprettelse af ydernumre mv.)

0

Merudgifter i alt som følge af øvrige tiltag på området (oprettelse af konsulent m.v.)

0

I alt

 

Nedsættelsen af de 2 yderligere praktiserende læger er som det er fremgået en konsekvens af den demografiske udvikling. Estimeringen af de forventede merudgifter er foretaget ved at beregne udgifterne til almen lægehjælp i 2002 fordelt på aldersgrupper. Forbruget er derefter sammenholdt med befolkningsprognosen for Københavns Kommune i perioden 2003-2004 og dermed fremkommer et estimat over de forventede merudgifter som følge af den demografiske udvikling.

 

 

HØRING

-

 

 

BILAG

Kapacitetsplan for almen praksis 2003

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top