TILPASSET 3. regnskabsprognose - forventet regnskab pr. 30. september 2021
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det forventede regnskab 2021, pr. 30. september 2021.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at 8,3 mio. kr. af det forventede mindreforbrug for 2021, udmøntes som ekstraordinære løntillæg set i lyset af de helt ekstraordinære rammer for arbejdet som følge af COVID-situationen i 2021, som omprioritering indenfor ældrebevillingen.
Problemstilling
For at sikre en ensartet budgetopfølgning i Københavns Kommune, skal fagforvaltningerne i løbet af et regnskabsår udarbejde tre kvartalsvise regnskabsprognoser. Prognoserne bruges til at holde overblik med budgetoverholdelsen. Der udarbejdes ikke en 4. prognose, da den består af den samlede regnskabsaflæggelse.
Nedenfor fremlægges således det forventede regnskab 2021 for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Den forventede regnskabsprognose er udarbejdet på baggrund af budget- og regnskabstal pr. 30. september 2021, samt tilbagemeldinger fra centrale og decentrale enheder i forvaltningen.
Prognoserne indeholder også korrektioner vedrørende de bevillingsmæssige ændringer til budgettet. Sagen om bevillingsmæssige ændringer er vedlagt denne sag som selvstændigt dagsordenspunkt.
2021 er fortsat et særligt år for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med ekstraordinære udfordringer på grund af COVID-19. Som følge af COVID-19 har det været nødvendigt at gennemføre en række særindsatser på tværs af forvaltningen, med henblik på at mindske smittespredningen og styrke plejen af udsatte ældre. Dette har medført et øget ressourceforbrug i dele af forvaltningen, mens andre aktiviteter har været neddroslet som følge af COVID-19. En afledt konsekvens af forvaltningens fokus på COVID-19 har også været en midlertidig nedgang i aktivitetsniveauet for en række af de ordinære driftsaktiviteter, hvilket har afstedkommet et periodisk mindreforbrug. I det forventede regnskab er der således både indarbejdet forventede mer- og mindreudgifter til COVID-19 for 2. halvår 2021 såvel som det forventede ordinære mindreforbrug på driften.
Desuden har frontmedarbejderne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2021 leveret en helt ekstraordinær indsats i rammerne af COVID-situationen, herunder har bemandingen i aften- og nattevagterne samt bemandingen på MTO-enhederne været ekstraordinært udfordrede.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gennemgår i det følgende de enkelte bevillingsområder.
Bevilling: Service
På service forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen aktuelt et samlet mindreforbrug på 0,4 mio. kr. Hvis man derudover medregner COVID-19 mindreudgifterne på 0,5 mio. kr., forventes således et samlet mindreforbrug på servicerammen i 2021 på i alt 0,9 mio. kr., jf. tabel 1.
Tabel 1 – Samlet forventet regnskabsresultat for 2021
Note: Mindreforbrug og COVID-19 mindreudgifter angives med plus.
Det forventede mindreforbrug ekskl. COVID-19 på i alt 0,4 mio. kr. opnås under forudsætning af, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer – jf. særskilt dagsordenspunkt – afleverer 23,2 mio. kr. til kassen og udmønter 8,3 mio. kr. til engangsvederlag jf. nedenfor - hvormed et samlet forventet mindreforbrug i prognosen på 31,5 mio. kr. håndteres. Endelig foretages en budgetflytning af 1,8 mio. kr. fra 2021 til 2022 vedrørende mindreforbrug på eksternt finansierede projekter.
Yderligere engangsvederlag i 2021
Det er vanlig praksis, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udbetaler engangsvederlag hvert år i efteråret til udvalgte grupper af medarbejdere, som har gjort en særlig indsats. Hvis en del af forvaltningens mindreforbrug skulle anvendes til yderligere engangsvederlag i 2021 er det udfordrende og samtidig afgørende, at der kan ske en afgrænsning af målgrupper på et gennemsigtigt grundlag. Dette dels af hensyn til muligheden for helt konkret at identificere medarbejdere i en hurtig proces og dels af hensyn til at skabe gennemsigtighed i, hvilke medarbejdere, der honoreres for hvad. Det må forventes, at FOA vil være optaget af at skabe gennemsigtighed i udmøntningen.
Det foreslås, at der udmøntes 8,3 mio. kr. til ekstraordinære løntillæg i 2021 af det generelle mindreforbrug på i alt 31,5 mio. kr. jf. tabel 2 - til en del af de frontmedarbejdere som har ydet en helt særlig indsats grundet COVID-situationen i 2021. Det gælder bemandingen i aften- og nattevagterne, som har været særligt udfordrede. Og det gælder medarbejderne i MTO-enhederne, som har ydet en helt særlig indsats med at varetage plejen af de mest sårbare borgere i kommunen under COVID-19. Medarbejderne indenfor disse 3 grupper kan på den baggrund tildeles et helt ekstraordinært engangstillæg på kr. 5.500. I alt omfatter udmøntningen 1.307 medarbejdere - 750 i aftenvagter, 300 i nattevager og 257 i MTO. Samlet betyder dette en udbetaling på ca. 8,3 mio. kr.
Det skal bemærkes, at forslaget skal drøftes med de faglige organisationer, hvorfor der kan komme tilpasninger i udmøntningen.
I forlængelse heraf bemærkes det, at de ekstraordinære engangsvederlag kun udbetales til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens medarbejdere, hvilket potentielt kan skabe udfordringer i forhold til særligt de to andre velfærdsforvaltninger Socialforvaltningen og Børne- og Ungeforvaltningen, hvor tilsvarende medarbejdergrupper ikke vil være omfattet i 2021. Der er således en risiko for, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bliver oplevet som værende gående ”solo” på fastholdelses- og rekrutteringsområdet, hvor der ellers fremadrettet arbejdes med fælles løsninger.
Håndtering af mindreforbrug
Jævnfør kommunens budgetopfølgningscirkulære er forvaltningen forpligtet på ”…at der bør foretages en budgettilpasning, såfremt en forvaltning forventer væsentlige mer- eller mindreforbrug på servicerammen” (Københavns Kommune, Cirkulære for budgetopfølgning 2021, s.6). Det mindreforbrug, som afleveres, er primært opstået, som følge af investeringscases, der er blevet udskudt, som følge af COVID-19, samt generelle mindreforbrug som følge af rekrutteringsudfordringer og vakancer mv. Tabel 2 opsummerer mindreforbrug konstateret ved 3. prognose.
Tabel 2 – Oversigt over mindreforbrug i forbindelse med 3. prognose
Således er der et mindreforbrug vedrørende investeringscases, der udskydes som følge af COVID-19 på 5,7 mio. kr., et mindreforbrug på elevområdet på 2,1 mio. kr., som begge ikke kan omdisponeres - samt et generelt mindreforbrug på 23,7 mio. kr. Det generelle mindreforbrug er sammensat af et mindreforbrug på 7,5 mio. kr. på sundhedsbevillingen, 8,3 mio. kr. på ældrebevillingen og 7,9 mio. kr. på administrationsbevillingen.
Såfremt ovenstående mindreforbrug ikke bliver afleveret til kassen i forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer, og omprioriteret til ekstraordinære løntillæg, vil det forventede mindreforbrug for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forøges til 31,9 mio. kr. ekskl. udgifter til COVID-19 og 32,4 mio. kr. inkl. COVID-19 udgifter.
Udover servicerammen forventes følgende på de resterende bevillinger:
- På anlæg forventes budgetoverholdelse
- På overførslerne forventes budgetoverholdelse
- På finansposterne forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr.
Nedenstående Tabel 3 viser et samlet overblik over Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger for 3. kvartals prognose.
Tabel 3 – Overblik over bevillinger 2021
Note: Merforbrug og COVID-19 merudgifter angives med minus. Mindreforbrug og COVID-19 mindreudgifter angives med plus.
Note: Afvigelser skyldes afrundinger
De enkelte bevillingsområder i tabel 3 gennemgås nedenfor enkeltvist For en detaljeret gennemgang henvises til bilag 1.
Bevilling: Sundhed
På sundhedsbevillingen forventes et merforbrug på 0,8 mio. kr., inkl. indregning af COVID-19 merudgifter på 0,3 mio. kr. Ekskl. indregning af udgifter til COVID-19 forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr.
I forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer afleveres 7,5 mio. kr. til kassen for sundhedsbevillingen, jf. tabel 2.
Tabel 4 – Sundhedsbevilling
Note: Merforbrug og COVID-19 merudgifter angives med minus. Mindreforbrug og COVID-19 mindreudgifter angives med plus.
Note: Afvigelser skyldes afrundinger
Sundhedsindsatser udviser et forventet merforbrug på 11,3 mio. kr. inkl. COVID-19 merudgifter på 10,0 mio. kr. Ekskl. udgifter til COVID-19 forventes et merforbrug på 1,3 mio. kr.
Det forventede samlede merforbrug på 1,3 mio. kr. er sammensat af en række forskellige mer- og mindreforbrug, herunder bl.a. et merforbrug vedrørende Fælles Udbud af Telemedicin på 3,0 mio. kr., et mindreforbrug vedrørende spildevandsprojektet på 1,0 mio. kr., mv.
Merforbruget vedrørende Fælles Udbud af Telemedicin skyldes, at der har været flere udgifter til et nyt udbud af systemet. Det skyldes blandt andet, at udbuddet har krævet et EU-udbud, hvilket er dyrere end et SKI-udbud.
Mindreforbruget vedrørende spildevandsprojektet skyldes tekniske udfordringer ved projektet samt billigere priser hos leverandøren end forudsagt.
Færdigbehandlede patienter udviser budgetoverholdelse.
Færdigbehandlede patienter dækker over den takst som kommunen skal betale, når en færdigbehandlet borger ikke kan hjemtages fra hospitalet til videre forløb i regi af kommunen.
Genoptræning udviser et forventet mindreforbrug på 8,2 mio. kr. inkl. COVID-19 mindreudgifter på 8,2 mio. kr. Ekskl. COVID-19 forventes budgetoverholdelse.
Budgetoverholdelsen på hovedproduktet opnås under forudsætning af, at der afleveres 4,2 mio. kr. til kassen i forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer, jf. tabel 2. Det afleverede mindreforbrug er sammensat af et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. vedr. specialiseret ambulant genoptræning og 2,8 mio. kr. vedr. specialiseret rehabilitering til voksne. For begge områder har der, specielt i 2. halvår 2021, været færre borgere end forventet.
Det forventede mindreforbrug vedrørende specialiseret ambulant genoptræning skyldes, at der midlertidigt er færre sygehusindlæggelser og mindre aktivitet.
Mindreforbruget vedrørende specialiseret rehabilitering skyldes blandt andet, at der er flere borgere, der vælger et ophold på Neurorehabilitering – Kbh frem for hos en ekstern leverandør. Mindreforbruget opstår, fordi et ophold på Neurorehabilitering – Kbh er billigere end et tilsvarende ophold hos en ekstern leverandør.
Bevilling: Ældre
På bevillingen forventes et mindreforbrug på 1,6 mio. kr., inkl. COVID-19 mindreudgifter på 0,7 mio. kr. Ekskl. indregning af COVID-19 forventes et mindreforbrug på 0,9 mio. kr.
I forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer afleveres 7,8 mio. kr. til kassen for ældrebevillingen, jf. tabel 2 - ligesom der med denne sag udmøntes 8,3 mio. kr. til ekstraordinære løntillæg.
Tabel 5 – Ældrebevillingen
Note: Merforbrug og COVID-19 merudgifter angives med minus. Mindreforbrug og COVID-19 mindreudgifter angives med plus.
Note: Afvigelser skyldes afrundinger
Plejeboliger udviser inkl. udgifter til COVID-19 et forventet merforbrug på 29,2 mio. kr. COVID-19 merudgifterne udgør 19,2 mio. kr., hvorved der ekskl. udgifter til COVID-19 forventes et merforbrug på 10,0 mio. kr.
Det forventede merforbrug skyldes, at der på flere plejehjem er sket faglige omstillinger i løbet af 2021, hvilket medfører merforbrug. Derudover har flere af plejehjemmene udfordringer med at rekruttere personale, hvorfor de er nødsagede til at hyre eksterne vikarer for at drifte plejehjemmet.
Hjemme- og sygeplejeområdet udviser et forventet mindreforbrug på 21,1 mio. kr., inkl. COVID-19 mindreudgifter på 19,8 mio. kr. Ekskl. COVID-19 forventes et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes primært, at det har været vanskeligt at rekruttere ekstra medarbejdere til hjemmeplejen, hvilket også har betydning for forbruget af klippekort. På basis af udviklingen i planlagt tid til klippekort i hjemmeplejen vurderes det, at der i 2021 efter beslutningen om fordoblingen af tiden til klippekort i forbindelse med OFS20-21 er sket en forøgelse på 50% i den reelle klippekortsindsats i perioden fra maj til september 2021. Dette svarer til, at godt halvdelen af de afsatte midler (svarende til 4,4 mio. kr.), forventes anvendt i løbet af 2021.
Derudover er der et mindreforbrug på akutteamet, som skyldes, at der har været en lavere efterspørgsel fra borgerne og de praktiserende læger. Den lavere efterspørgsel forventes at være af en midlertidig karakter og forventes at stige i takt med, at samfundet normaliseres igen efter COVID-19. Sygeplejen har endvidere været berørt af sygeplejestrejken både for nogle af udførerenhederne samt i visitationen. Det har ligeledes medført mindreudgifter på det samlede hjemme- og sygeplejeområde.
Køb og salg af pladser udviser et forventet mindreforbrug på 7,7 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af et merforbrug på køb af pleje- og ældreboliger i andre kommuner på 2,0 mio. kr. og merindtægter på salg af tilsvarende pladser i Københavns Kommune til andre kommuner på 9,7 mio. kr.
Uddannelse udviser et forventet mindreforbrug på 0,9 mio. kr.
Det forventede mindreforbrug opnås under forudsætning af, at der i forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer afleveres i alt 8,0 mio. kr. til kassen, jf. tabel 2. De største poster udgøres af 2,1 mio. kr. på elevområdet, og 5,7 mio. kr. vedrørende tre investeringscases på HR-området, der alle er blevet udskudt som følge af COVID-19. Mindreforbrugene vedrørende de tre investeringscases vil blive søgt overført til budget 2022 i forbindelse med Overførselssagen 2021-2022.
Det tilbageværende mindreforbrug på 0,9 mio. kr. på uddannelsesområdet skyldes uforbrugte midler til ledelsesunderstørrelse.
Madservice udviser et forventet merforbrug på 2,0 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes både, at udgifterne til udskiftning af en pakkemaskine til Københavns Madservice er blevet højere end forventet, samt at flere og flere borgere tilvælger den private leverandør frem for Københavns Madservice.
Bevilling: Administration
Der forventes budgetoverholdelse. Budgetoverholdelsen opnås under forudsætning af, at der afleveres 8,0 mio. kr. til kassen i forbindelse med 3. sag om bevillingsmæssige ændringer, jf. tabel 2. Det afleverede mindreforbrug vedrører faglige tilsyn, vakante stillinger herunder direktør, centerchef samt afdelingsleder og endeligt mindreforbrug på flere projekter, som blandt andet skyldes, at der er brugt færre ressourcer på projektledelse end forventet.
Bevilling: Anlæg
Der forventes budgetoverholdelse.
Bevilling: Overførsler
Der forventes budgetoverholdelse.
Bevilling: Finansposter
Der forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr. som vedrører mellemstatslige refusioner. Merforbruget skyldes en manglende indtægt for leveret hjemmepleje til udenlandske statsborgere.
Økonomi
Jævnfør ovenfor.
Videre proces
Økonomiudvalget behandler kommunens samlede forventede regnskab for 2021 på økonomiudvalgsmødet d. 23. november 2021.
Katja Kayser
/ Morten Sten Andersen