Mødedato: 18.11.2004, kl. 15:00

Plan for politisk behandling af modernisering af plejeboliger

Plan for politisk behandling af modernisering af plejeboliger

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 18. november 2004

 

Sager til beslutning

7. Plan for politisk behandling af modernisering af plejeboliger

SOU 164/2004 J.nr. 15/2004

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender planen for politisk behandling af sager i forbindelse med modernisering af plejeboliger frem til sommeren 2005,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Boligsekretariatets opgaver til efterretning (bilag 1).

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2004

Indstillingen blev godkendt.

 

RESUME

I denne indstilling orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvorledes processen om moderniseringsgrundlaget for plejeboligerne forventes at forløbe i perioden frem til juni 2005. Herunder præsenteres udvalget for en oversigt over de sager, som forvaltningen forventer at forelægge udvalget i denne periode.

Formålet med indstillingen er at orientere udvalget om planlagte initiativer i forlængelse af budgetaftalen om moderniseringen af plejeboliger og samtidig få lejlighed til at afstemme forventninger.

Sundhedsforvaltningen planlægger at udarbejde to centrale indstillinger til forelæggelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2005 om:

  1. Principper for modernisering af plejeboliger
  2. 10 års plan for modernisering af plejeboliger

En række forudsætninger skal være på plads, inden udvalget kan tiltræde indstillingerne. Disse forudsætninger bliver belyst og drøftet i perioden frem til juni 2005. F.eks. skal spørgsmålet om etablering af køkkener på plejehjemmene samt omfanget af specialiserede boligtilbud til særlige målgrupper være afklaret, før principperne for moderniseringen kan vedtages. Således vil udvalget blive inddraget, når der er brug for politisk stillingtagen.

Forvaltningen vil udarbejde et oplæg til principper for moderniseringen i samspil med interessenterne og med bistand fra eksterne eksperter, f.eks. arkitekter og fremtidsforskere. Konkret planlægger forvaltningen at afholde en række temamøder og en konference om emnet: modernisering og fremtidssikring af kommunens plejeboliger. Sundhedsforvaltningen anbefaler, at dialogen om principperne tager afsæt i en temadiskussion i Sundheds- og Omsorgsudvalget i januar 2005.

Principperne skal anvendes som retningslinier og pejlemærker i planlægningen og gennemførelsen af de konkrete ombygninger. De vil således kunne anvendes ved udarbejdelse af udbudsmateriale mm. Boligpolitikken for ældre vil – sammen med de øvrige politikker – danne ramme om overvejelserne, således at f.eks. målene om at etablere fleksible boliger diskuteres og konkretiseres.

Der skal udarbejdes en langsigtet plan for, hvilke plejehjem, der skal moderniseres de kommende år. Planen skal indeholde tidsplaner for ombygninger og lukninger af plejeboliger i de enkelte lokalområder under hensyntagen til 4-ugers garantien. Forudsætningen for at udarbejde en langsigtet plan er, at en række undersøgelser igangsættes, f.eks. skal de tekniske muligheder for at bygge om afdækkes yderligere, ligesom kriterierne for at udvælge plejehjem til ombygning skal defineres.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 13. maj 2004 at etablere et Boligsekretariat i Sundhedsforvaltningen til at håndtere moderniseringsopgaven (SOU 35/2004 J.nr. 15/2004). Boligsekretariatet er organisatorisk forankret i Bestillerstaben i Sundhedsforvaltningen. Sekretariatet er pt. bemandet med en leder og en medarbejder. Den 1. december 2004 begynder tre medarbejdere, der er nyansatte i Sundhedsforvaltningen.

Overordnet har Boligsekretariatet til opgave at sikre, at der skabes tidssvarende boliger til fremtidens ældre. Boliger der forener krav til den fysiske indretning og krav til pleje og omsorg af de ældre. Boligsekretariatet har samtidig ansvaret for, at moderniseringsprocessen forløber bedst muligt.

Konkret har Boligsekretariatet til opgave: at udvikle koncepter for f.eks. ombygning og lukning, at gå i dialog med interessenterne, at sikre at plangrundlaget for ombygninger understøtter den sundhedsfaglige kvalitet i plejen og omsorgen, at gennemføre modernisering af de udvalgte plejehjem ud fra plangrundlaget, at udarbejde informationsstrategi mm.

 

 

Til top