Mødedato: 18.11.2004, kl. 15:00

Status for etablering af borgerindgangen i Sundhedsforvaltningen og servicecentre

Status for etablering af borgerindgangen i Sundhedsforvaltningen og servicecentre

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 18. november 2004

 

Sager til beslutning

6. Status for etablering af borgerindgangen i Sundhedsforvaltningen og servicecentre

SOU 435/2003 J.nr. 12/2003

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status for etablering af borgerindgange i Sundhedsforvaltningen og servicecentre til efterretning,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at satellit-borgerindgangen i Kgs. Enghave lukkes.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2004

Indstillingen blev godkendt.

Bente Møller (Ø) havde følgende protokolbemærkning:

"Enhedslisten er ikke enig i, at det er rimeligt at retfærdiggøre nedgangen til 7 sundheds- og omsorgskontorer, med oprettelsen af 4 servicecentre, der kun er et discounttilbud i forhold til et pensions- og omsorgskontor".

 

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet en status for etablering af de nye Pensions- og Omsorgskontorer og i relation hertil for etableringen af borgerindgange på Sundhedsforvaltningens område.

Der gives også en status for etableringen af servicecentrene – Københavns Borgerservice – og opgaveløsningen her vedrørende Sundhedsforvaltningens område.

Pensions- og Omsorgskontorer og borgerindgange

Som led i etableringen af Sundhedsforvaltningens nye organisation blev der oprettet 7 Pensions- og Omsorgskontorer (P/O-kontorer). Parallelt hermed blev der oprettet fire servicecentre, således at der er 11 borgerindgange for de ældre københavnere i stedet for de tidligere 13 borgerindgange. Ligeledes blev det besluttet at oprette P/O-satellitter, dels en i Kgs. Enghave pga. lokalområdets størrelse, dels midlertidigt på Østerbro, Indre By og på Amager indtil servicecentrene åbnede.

Status for etablering af Pensions- og Omsorgskontorer og satellitter – og lukning af satellitter

Christianshavn/Amager

Pensions- og Omsorgskontoret er fortsat lokaliseret på tre adresser, og en sammenflytning på adressen Amagerbrogade 150 er under forberedelse og forventes at effektueres i løbet af 2005.

Københavns Borgerservice åbnede den 5. oktober 2004 på Amager, og satellitten lukkede endeligt den 5. oktober 2004.

Østerbro

Pensions- og Omsorgskontoret Østerbro er lokaliseret på Hans Knudsens Plads 3, Ydre Østerbro.

Københavns Borgerservice åbnede den 26. oktober 2004 og satellitten blev lukket som forudsat den 22. oktober 2004.

Indre By/Vesterbro/Kgs. Enghave

Pensions- og Omsorgskontoret Indre By/Vesterbro/Kgs. Enghave blev 16. januar 2004 samlet i Reventlowsgade 10, Indre By. Alle funktionsområder er placeret på adressen.

Københavns Borgerservice er åbnet i Indre By og satellitten lukkede planmæssigt den 28. maj 2004.

Pensions- og Omsorgskontoret har yderligere en satellit på Enghavevej 108, som tilbyder råd og vejledning for borgerne i området og som er bemandet af forebyggelses-teamet. Satellittens besøgstal er, ifølge bilag 1, i gennemsnit ca. 23 om måneden.

 

Vanløse/Brønshøj/Husum

Pensions- og Omsorgskontoret er lokaliseret på to adresser, Hanebred 2 i Vanløse og Bystævneparken i Brønshøj. Der er borgerekspedition på begge adresser.

Københavns Borgerservice i Vanløse er åbnet i august 2004 på adressen Vanløse Torv 1.

Valby, Bispebjerg og Nørrebro

Pensions- og Omsorgskontorerne har uændrede adresser.

Lukning af satellitter

Der har været en meget ringe søgning til de oprettede satellitfunktioner. (Se bilag 1 med statistik vedrørende personlige henvendelser i alt i modtagelsen på Pensions- og OmsorgskontoretIndre By/Vesterbro/Kgs. Enghave og satellitten på Enghavevej).

Det har været planen, at 3 satellitter lukker, når servicecentrene åbner. For at sikre at personalets ressourcer udnyttes mest muligt effektivt indstiller Sundhedsforvaltningen, at satellitten på Enghavevej i Kgs. Enghave også lukkes.

Status for etablering af Københavns Borgerservice (KB) og serviceringen på ældreområdet

De fire servicecentre er lokaliseret i Indre By, Østerbro, Vanløse og på Amager, og er alle åbnet.

Opgavefordeling

Som led i etableringen af KB har Sundhedsforvaltningen udlånt 14 medarbejdere. Disse er fortsat ansat og lønnet af Sundhedsforvaltningen, men arbejder under daglig ledelse af cheferne for KB.

Henvendelsesstatistikker (opgjort pr. 4. oktober 2004) fra KB viser, at stort set alle løste opgaver, der er behandlet i KB fra Sundhedsforvaltningens område, er sygesikringsopgaver. Ud af 4.300 sager/henvendelser vedr. Sundhedsforvaltningens område er ca. 4.200 sygesikringsopgaver. (Se bilag 2: Status for henvendelsesmønster mv. for Sundhedsforvaltningens opgaver i Københavns Borgerservice).

Ressourcetrækket i forhold til de løste SUF-opgaver i Københavns Borgerservice kan overordnet opdeles i intern oplæring og øget serviceniveau for borgerne.

Det betyder videre, at der endnu ikke kan ses nogen reel overflytning af de øvrige opgaver, der er tænkt overflyttet fra P/O-kontorerne til KB.

Sundhedsforvaltningen er meget opmærksom på et eventuelt øget arbejdspres på P/O kontorerne. Der foretages løbende registreringer af fremmødet på P/O-kontorerne med det formål at kunne dokumentere, i hvilket omfang etableringen af KB i praksis har aflastet P/O-kontorerne for opgaver svarende til de 14 medarbejdere.

Sundhedsforvaltningen følger derfor udviklingen omkring KB tæt. Såfremt der ikke sker en reel flytning af forventede opgaver, er der risiko for, at det forøger sagsbehandlingstiden på P/O-kontorerne. Det vil være stik imod ønsket om en samlet forbedret borgerbetjening. Sundhedsforvaltningen kan derfor være nødsaget til at indsætte ekstra ressourcer for at fastholde servicemålet. Bliver dette tilfældet, vil forvaltningen orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget herom og herunder redegøre for de økonomiske konsekvenser.

Samarbejdet mellem P/O-kontorerne og KB

Der er opbygget et godt og fremadrettet samarbejde mellem P/O-kontorerne og KB. Begge parter er indstillet på at finde konstruktive og brugbare løsninger på følgende udfordringer, som samarbejdet indeholder:

  • IT systemet understøtter ikke en optimal sagsbehandling, idet der ikke er en elektronisk sag, som alle - dvs. såvel P/O-medarbejdere som KB-medarbejdere - kan arbejde i.
  • Personalet er ansat og lønnet på P/O-kontorerne, men arbejder på KB.
  • Den nuværende for deling af opgaverne efter styrelseslov og –vedtægt betyder, at der altid skal være en myndighedsperson til stede på KB fra Sundhedsforvaltningen for at kunne underskrive en evt. afgørelse.
  • Ved særlige situationer på KB vil Sundhedsforvaltningen træde til ad hoc i lyset af behovets karakter og P/O kontorernes muligheder.

De sager, der er behandlet i KB på Sundhedsforvaltningens område, har ikke givet anledning til problemer. Forvaltningen følger området tæt og vil orientere Sundheds-og Omsorgsudvalget ved større problemer.

 

Til top