Mødedato: 18.11.2004, kl. 15:00

Ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen 2002-2005

Ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen 2002-2005

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 18. november 2004

 

Sager til beslutning

4. Ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen 2002-2005

SOU 160/2004 J.nr. 79/98

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kommissoriet for ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen 2002 – 2005,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget sender kommissoriet for ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen til høring i de øvrige udvalg i Københavns Kommune.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2004

Indstillingen blev godkendt.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i mødet den 3. september 2001 ( SOU 286/2001, j.nr. 79/98) de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for perioden 2002-2005.

De overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for perioden 2002-2005 er godkendt af Borgerrepræsentationen i mødet den 4. oktober 2001(BR 397/01).

Det blev samtidig vedtaget, at Folkesundhedsplanen skulle evalueres eksternt ved udgangen af planperioden.

Formålet med at gennemføre en ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen er dels, at få evalueret det hidtidige plankoncept og indholdet heri, og dels at få konkrete og kvalificerede input til et nyt plankoncept for den kommende planperiode. Evalueringen er således både bagud- og fremadrettet, forstået på den måde, at evalueringen skal indsamle erfaringer og vurdere det skete, med henblik på at anbefale hvordan, der bedst muligt prioriteres, organiseres og implementeres i folkesundhedsindsatsen fremover.

Der er to overordnede aspekter i evalueringen nemlig; sundhedsaspektet og forvaltningsaspektet. Sundhedsaspektet vil bestå i en analyse af den københavnske sundhedstilstand op til og under planperioden, men også en vurdering af de fremtidige udfordringer på folkesundhedsområdet i Københavns Kommune. Analysen af den københavnske sundhedstilstand skal bl.a. bruges til at vurdere, hvorvidt mål og indsatser i Folkesundhedsplanen har været relevante og brugbare, men også til at opstille nye målbare mål og succeskriterier for den fremtidige indsats.

Forvaltningsaspektet i evalueringen retter sig i første omgang mod at analysere og vurdere selve tilblivelsen af Folkesundhedsplanen samt det tværsektorielle samarbejde, som er hjørnestenen i og udgangspunktet for indsatsen på folkesundhedsområdet. Med analysen "in mente" skal evalueringen af forvaltningsaspektet munde ud i konkrete forslag til, hvordan folkesundhedsindsatsen struktureres og implementeres i fremtiden.

Som optakt til evalueringen har Sundhedsforvaltningen udarbejdet et kommissorium for ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen. Kommissoriet indeholder baggrunden for den kommende evaluering, en gennemgang af evalueringens afgrænsninger og formål, forslag til administrativ koordinering af evalueringen samt tidsplan for gennemførelsen af samme.

Med henblik på at sikre ejerskab til evalueringsprocessen og resultaterne af samme, nedsættes en bredt sammensat styregruppe for evalueringen, bestående af repræsentanter fra alle forvaltninger, H:S, embedslægeinstitutionen og Folkesundhed København. Det er Sundhedsforvaltningen, som har formandskabet i styregruppen og sundhedsstaben, der står for sekretariatsfunktionen og samarbejdet med ekstern konsulent.

Evalueringen er planlagt til at foregå i perioden medio januar 2005 og frem til sommerferien, hvor det første rapportudkast skal foreligge. Endelig evalueringsrapport foreligger i august 2005, hvorefter opfølgning på evalueringen og anbefalingerne heri, kan behandles politisk.

På den baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender nærværende indstilling om ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen, samt at udvalget sender kommissoriet for ekstern evaluering af Folkesundhedsplanen til høring i de øvrige udvalg i Københavns Kommune.

 

 

 

Til top