Mødedato: 18.11.2004, kl. 15:00

Retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65

Retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 18. november 2004

 

Sager til beslutning

2. Retningslinjer for tildeling af tilskud efter Servicelovens § 65

SOU 168/2004 J.nr. 9/2000

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at etablering af 7 lokale aktivitetshuse, som vedtaget i de nye retningslinier for § 65 i 2003, ændres til etablering af 7 lokale Aktivitetsnetværk, der samarbejder om synlighed og bedre udnyttelse af ressourcer lokalt,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager midtvejsredegørelse for implementering af nye retningslinier for tildeling af midler efter Servicelovens § 65 til efterretning,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om bevilling af tilskud efter servicelovens § 65 for 2005 til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2004

Indstillingen blev godkendt.

Pga. inhabilitet deltog Mona Heiberg (A) og Jens Johansen (F) ikke under behandlingen af punktet.

.

 

RESUME

SOU vedtog i september 2003, at implementeringen af nye retningslinier for fordeling af midler efter Servicelovens § 65 skal afsluttes med udgangen af 2005 (SOU 224/2003, j.nr. 9/2000): "De nye retningslinier vil for mange enheder betyde store økonomiske udfordringer og kulturændringer. Især enheder med meget personale og små medlems/fremmødetal står overfor økonomiske omstillingskrav. Der skal åbnes for nye brugergrupper uden at de nuværende brugere udelukkes." På den baggrund vedtog SOU i december 2003 (SOU 381/2003, j.nr. 9/2000) at der skulle foreligge en midtvejsredegørelse om forløbet af implementeringen i efteråret 2004 sammen med orientering om bevillinger for 2005.

Endvidere besluttede SOU følgende overordnede mål:

1. Styrket ensartethed og gennemsigtighed i fordeling af § 65 midler.

2. Styrket udvikling og fornyelse i § 65 virksomheden med et forebyggende sigte.

Der er efterfølgende etableret et lokalt § 65 forum i hvert af de syv lokalområder og et centralt § 65 forum bestående af repræsentanter fra hvert af disse. Ældrecheferne har overtaget organiseringen af de lokale møder og samarbejder med P&O cheferne om at styrke samarbejdet med og mellem klubberne. Forebyggerne spiller en særlig rolle i den forbindelse sammen med sundhedskonsulenten fra Folkesundhed København, hvor en sådan er tilknyttet lokalområdet. Der er således skabt et godt og solidt netværk i bydelene, der især er aktive der, hvor det understøttes af direkte kontakt til en sundhedskonsulent fra Folkesundhed København.

Udvikling og fornyelse er drøftet i alle § 65 fora, hvor man er enige om at foreslå, at der i stedet for syv fysiske Aktivitetshuse etableres syv Aktivitetsnetværk, der samarbejder om og koordinerer tilbudene lokalt.

Ensartethed i bevillingsproceduren er styrket og gennem øget informationsniveau er der skabt stor forståelse for, at en tilpasning af fordelingen af midlerne er nødvendig og ønskelig for de fleste. Denne proces viser at der løbende er behov for at man i § 65 netværket drøfter, hvad man ønsker at bruge § 65 midlerne til, og hvordan man sikrer dialog og udvikling på området.

Bevillingsproceduren er tilpasset de nye retningslinier om op til 80 % i tilskud til godkendte ejendomsudgifter. Hertil lægges et beregnet tilskud ud fra nøgletal, hvor 50 % fordeles efter antal medlemmer og 50 % på baggrund af fremmøde. Hertil kommer en individuel vurdering i forhold til sundhedsprofiler for ældre og behovet for aktiviteter i lokalområdet.

Sundhedsprofilerne for ældre i København viser, at i de områder, hvor flest anfører mangel på socialt netværk og en deraf følgende oplevelse af at være uønsket alene, er den gennemsnitlige levealder kortest. Det fremgår af rapporten om Ældre Københavneres Sundhed i Bydelene, Københavns Kommunes Sundhedsprofiler 2002, at den gennemsnitlige levealder er markant dårligere på Nørrebro og i Kgs. Enghave. Desuden har Nørrebro det højeste antal i procent, der er faldet indenfor en periode på seks måneder i analyseperioden. Konklusionerne for alle lokalområderne i København viser, at de ældre, der føler sig uønsket alene, både har en lavere gennemsnitlig levealder og flere faldulykker. Dette understøtter behovet for klubber, foreninger og deres netværksskabende aktiviteter.

Med baggrund i ovenfor beskrevne kriterier og overvejelser er bevillingerne for 2005 fordelt på følgende grupper:

  1. Særlige grupper og aktiviteter: 3.633.400 kr.
  2. Nye ansøgere: 200.000 kr.
  3. Tidligere modtagere: 16.768.000 kr.

Derudover er der afsat midler til:

IV) Annoncer, udsendelser og diverse 485.000 kr.

V) Aktivitetsnetværk 1.314.600 kr.

Den samlede økonomiske ramme for § 65 2005 udgør i alt 22.401.000 kr.

 

 

 

Til top