Mødedato: 18.11.2004, kl. 15:00

Konsekvenser for Sundhedsforvaltningen vedr. budget 2005

Konsekvenser for Sundhedsforvaltningen vedr. budget 2005

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. november 2004

 

Sager til efterretning

9. Konsekvenser for Sundhedsforvaltningen vedr. budget 2005

SOU 166/2004 J.nr. 21/2004

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om konsekvenser for Sundhedsforvaltningen vedrørende budget 2005 til efterretning.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen tilføres i alt 64 mio. kr. som følge af budgetforlig 2005. Ressourcetilførslerne tilvejebringer muligheden for at påbegynde dele af ældreplanen. Herunder gennemføres moderniseringsplanen, hvorunder ca. 1600 utilsvarende plejeboliger ombygges til tidssvarende plejeboliger over en 10 års periode. Samtidig afsættes der midler til at fortsætte kostprojekterne og forbedre arbejdslokalerne i hjemmeplejen. Herudover er der afsat en udisponeret pulje på 11 mio. kr. til øvrige kvalitetsforbedringer. Puljen udmøntes af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Der afsættes endvidere en budgetreserve svarende til 20 mio. kr. til imødegåelse af den forventede ubalance i 2005.

Der blev ikke afsat midler til at opretholde tilbudene om boligrådgivning og vejledning af døve. Medmindre der findes finansiering fra andet sted vil disse aktiviteter således ophøre.

Forligsparterne er enige om at fortsætte drøftelserne vedrørende de øvrige dele af ældreplanen i forbindelse med budget 2006.

Omstillingsbidraget blev vedtaget uden ændringer. Hvad angår driftbesparelser på plejehjem og hjemmepleje vil besparelserne blive udmøntet i henhold til de eksisterende budgetmodeller, således at besparelserne udmøntes på et fuldstændig ensartet grundlag overfor institutionerne.

Omstillingsbidrag i relation til IRP, dagaktiviteter, grundig rengøring, turkøbsordninger og kvalitetssikring vedrørende hjemmeplejen samt grå stær operationer drejer sig om kapacitetstilpasninger og omlægninger af servicen. Der udestår en nærmere konkretisering af besparelserne i central forvaltningen.

Budgetaftalen afstikker en række bindinger for Sundhedsforvaltningen.. Ældreplanen skal således løbende justeres i henhold til den faktiske befolkningsudvikling samtidig med at det sikres at 4-ugers garantien overholdes. Samtidig skal boligmoderniseringsplanerne i henholdsvis Sundheds- og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samtænkes. For nuværende forventes det dog primært at omhandle erfaringsudveksling.

Sundhedsforvaltningen skal udarbejde en statusredegørelse vedrørende implementeringen af demenspolitikken. Hvilket i givet fald kan danne basis for forslag til ønskelisten til budget 2006.

Herudover forestår der et større arbejde med hensyn til at sikre koordineringen og erfaringsudvekslingen i relation til motionsforebyggelse samt udarbejdelsen af en samlet alkoholpolitisk handleplan der skal gå på tværs af forvaltningerne og H:S. I et samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkesforvaltningen skal der endvidere udarbejdes en langsigtet plan for HIV/AIDS indsatsen, herunder undersøges mulighederne for at etablere et HIV/AIDS hus centralt i byen.

Hensigtserklæringerne i budgetaftalen indebærer bl.a. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skal udarbejde en samlet IT-investeringspolitik, der muliggør indpasning af større IT-investeringer i kommunens driftsbudget.

Efter moderniseringsplanens gennemførelse er der stadig ca. 1.400 utidssvarende plejeboliger. I budgetaftalen peges der på at der senere skal tages stilling til, hvordan denne problemstilling skal løses.

Der skal arbejdes videre med en ny budgetfordelingsmodel for Københavns Kommune. I givet fald kan en ny model få konsekvenser for rammerne, men ikke nødvendigvis for de udvalgsinterne fordelingsmodeller.

Der skal endvidere arbejdes videre med snitfladeproblematikker internt i Københavns Kommune herunder set i lyset af den nye landsdækkende kommunale struktur. Det er uvist hvilke konsekvenser det vil få for Sundhedsforvaltningen.

Der skal i perioden oktober 04 – feb. 05 udarbejdes en række budgetanalyser internt i forvaltningen der skal gøre det muligt at tilvejebringe omstillingsbidrag til B2006. Udvælgelsen af hvilke budgetanalyser der skal gennemføres forventes at ske i et samarbejde med økonomiforvaltningen.

Endvidere skal der i forbindelse med B2006 foretages en omprioritering internt i forvaltningen, således at der tilvejebringes yderligere midler til vedligeholdelse.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Vedtagelsen af budget 2005 og herunder det indgået budgetforlig har en række konsekvenser for Sundhedsforvaltningen. Følgende punkter kan nævnes:

  • Budgettilførsler
  • Andre konsekvenser
  • Omstillingsbidrag / besparelser
  • Bindinger
  • Hensigtserklæringer

Budgettilførsler/ budgetkorrektioner

Budgetforliget medfører at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilføres i alt 64 mio. kr. i 2005, jf. nedenstående tabel.

Budgetforlig 2005 (2005 PL)

mio. kr.

Moderniseringer af plejeboliger

20

Rammetilførsel som følge af budgetubalance

20

Forbedring af hjemmeplejelokaler (kun i 2005)

8

Videreførelse af kostprojekt i 2005 og 2006

5

Uspecificeret pulje til yderligere initiativer / budgetopretning

11

I alt

64

Moderniseringer af plejeboliger

Budgettilførslerne i relation til plejebolig moderniseringsplanen svarer til Sundheds-forvaltningens forudsætninger. Aftalen omfatter hele planen over en 10-årig periode. Tilførslerne vil således være stigende i de kommende år og planen kan gennemføres som planlagt, hvilket indebærer at der hvert år skal lukkes plejehjem med henblik på ombygninger.

Moderniseringsplaner og herunder nedlukning i 2005 af Røde Kors Hjemmet, Dr. Ingrid (delvis nedlukning) og Sct. Joseph fortsætter således som planlagt. Der igangsættes ombygninger på Sølund med henblik på overflytning af beboere fra Sct. Joseph, som herefter lukkes permanent. Sct. Joseph er ikke egnet til ombygning og det har vist sig meget svært, at finde borgere som ønsker at bo på plejehjemmet.

Sundheds- og Omsorgsudvalget finansiere selv 258 mio. kr. i 10 års perioden. Midlerne tages fra finansposter (indskud i landsbyggefonden), anlægsbudget og via driftbesparelser som følge af lukning af Sct. Joseph. Anlægsbudgettet vil således herefter udgøre 4 mio. kr., der kan benyttes til mindre anlægsprojekter. Endvidere vil der ikke være frie disponible midler som følge af lukningen af Sct. Joseph, idet disse midler dels skal benyttes til at finansiere moderniseringsplanen, dels benyttes til overførsel af beboere til Sølund. Det skal bemærkes, at lukningen af Sct. Joseph indebærer at en række beskyttede boliger på Sølund konverteres til plejehjems lignende boliger og at plejeressourcerne øges tilsvarende.

Moderniseringsplanen medfører, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni måned skal træffe beslutning om hvilket/hvilke plejehjem der i det efterfølgende år skal lukkes med henblik på modernisering. Umiddelbart herefter vil visiteringen til de pågældende plejehjem stoppe og siveperioden påbegyndes. På samme tidspunkt overgår driftansvaret for de pågældende plejehjem til centralforvaltningen. Det er nødvendigt af hensyn til den samlede økonomiplanlægning af moderniseringsplanen. Herunder skal der tages hensyn til tilvejebringelse af demografibesparelser og driftfinansiering af genåbnende og moderniserede plejehjem samt generel overholdelse af de økonomiske forudsætninger i ældreplanen.

Rammetilførsel som følge af budgetubalance

For nuværende forventes en varig ubalance svarende til ca. 45 mio. kr. i 2005. Opgørelsen vil eventuelt blive ændret, når det endelige regnskabsresultat foreligger. Rammetilførslen skal medvirke til at dække dette hul.

I henhold til budgetforliget fremgår det "at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilføres 20 mill. kr. til imødegåelse af den resterende del af ubalancen i 2005 og frem med henblik på understøtte initiativer, som nedbringer de forventede budgetoverskridelser. Den resterende manko tilvejebringes ved intern omstilling i Sundheds- og Omsorgsudvalget."

Der tages stilling til udmøntningen af midlerne, når halvårsregnskab 2005 foreligger.

Endvidere fremgår det af budgetforliget at , "parterne er enige om afsætte 24 mill. kr. til initiativer vedr. kvalitet i ældreplejen. I 2006 og frem afsættes 16 mill. kr. årligt. Parterne er enige om at initiativerne udmøntes af sundheds- og Omsorgsudvalget, dog med henblik på at nedenstående initiativer vedr. kost (5 mill. kr.) og lokaler til medarbejdere i hjemmeplejen ( 8 mill. kr.) realiseres. De resterende midler skal udmøntes i lyset af underskuddet i Sundheds- og Omsorgsudvalget."

Det udestår således at udmønte en pulje til nye initiativer svarende til 11 mio. kr. Denne pulje skal dog udmøntes i lyset af et evt. underskud i Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2005.

Det forventes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter udmøntningen af de resterende midler til kvalitetsforbedringer i forbindelse med budgetseminaret i februar 2005.

Forbedringer af hjemmeplejens lokaler

Der tilføres et engangsbeløb til anlægsforbedringer af hjemmeplejens lokaler, herunder til forberedelse i forhold til uniformsprojektet. En nærmere vurdering og planlægning skal nu igangsættes, med henblik på at fastsætte en hensigtsmæssig og økonomisk forsvarlig istandsættelses plan.

Videreførelse af kostprojekt

Kostprojektet kan videreføres med henblik på en evaluering i 2006. Der er tale om en varig tilførsel, hvilket indebærer at SOU kan beslutte at videreføre kostprojekterne tillige efter 2006 eller beslutte at omprioritere midlerne til andre formål.

Kvalitet i ældreplejen / uspecificeret pulje

Der afsættes en pulje på 11 mio. kr. der eventuelt kan udmøntes til nye initiativer jf. Ovenfor. I henhold til forligsteksten skal en eventuelt udmøntning ses i lyset af varige ubalance i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Puljen kan således først udmøntes når det endelige regnskabsresultat for 2004 foreligger. Det forventes, at udmøntningen af puljen drøftes i Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med det kommende budgetseminar.

DUT – sager og budgetkorrektioner

Følgende større DUT- sager og budgetkorrektioner er indarbejdet i budgettet.

< TR>

Større ændringer i Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme

1.000 kr

DUT-korrektioner (herunder BST reduktion og elektronisk fakturering)

-5.312

Nedsættelse af folkepensionsalderen (ØU171/2004)

19.462

Overførsel af sygesikringsudgifter - motion på recept (BR175/2004)

5.000

Betaling for IT-ydelser som følge af udbud (BR193/2004)

5.374

Betaling for lønanvisning (BR340/2004)

-1.463

Demografi korrektioner

-61.513

Pris og løn fremskrivninger (PL)

99.137

Større rammeændringer 2005

60.685

DUT- sagerne omhandler væsentligst udfasning af BST forpligtigelse samt besparelser vedrørende elektronisk fakturering og indførelse af nem-konto. Sidstnævnte medfører, at der ikke længere skal udbetales penge via checks, men berører kun i meget begrænset omfang Sundhedsforvaltningen. Besparelser i forbindelse med elektronisk fakturering vil blive udmøntet, når de tekniske og uddannelsesmæssige forudsætninger er implementeret.

Tilførsler som følge af nedsættelse af pensionsalderen udmøntes direkte til P/O kontorer i relation til den øgede sagsbehandling og øget forbrug af hjælpemidler. Restsummen reserveres til gråzone afregning med Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningen i relation til hjemmeplejen.

Øvrige budgetkorrektioner og DUT sager indarbejdes ved relevante institutioner og stabe.

Demografi korrektionerne udgør i alt netto ca. 62 mio. kr. Demografi tilpasninger i relation til plejeinstitutionerne implementeres via ældreplanen, mens demografitilpasninger i relation til hjemmeplejen m.v. implementeres dels ved reduktioner i de forventede timebestillinger og direkte ved relevante P/O – kontorer.

Pris og løn fremskrives tilsvarende i forhold til 2004.

Andre konsekvenser

I forbindelse med budgetforliget er der ikke fundet midler til at fortsætte projekterne vedrørende boligrådgivning samt vejledning af døve på Sølund. Disse initiativer er der således ikke finansiering til ved årets udgang. Det samlede finansieringsbehov ved en fuld opretholdelse af tilbudene udgør ca. 1,6 mio. kr.

Det må forventes, at servicen må ophører såfremt der ikke tilvejebringes et finansieringsgrundlag. Det vil f.eks. kunne overvejes, om de udisponerede puljemidler skal benyttes til at opretholde servicetilbudene helt eller delvis.

Omstillingsbidrag / besparelser

Omstillingsbidrag budget 2005

Mio. kr.

Institutionen for respirationspatienter – omstrukturering

2,0

Reduktion vedr. Folkesundhedspuljen

0,5

Grå stær operationer - reduktion i servicetilbud

1,3

AIDS forebyggelse - reduceret tilbud vedrørende kondomudlevering

0,2

Serviceomlægning vedrørende grundig rengøring

5,0

Turkøbsordning – supplement til indkøbsordning

1,0

Kvalitetssikring af visitationen

6,4

Driftoptimeringer vedr. hjemmeplejen

5,3

Besparelser vedr. plejehjem

4,3

Driftoptimering og omorganisering vedr. dagaktiviteter

3,0

Reduceret støtte vedr. ægteparboliger

4,5

Forhøjelse af egenbetaling for mad med 2 kr. pr. fuldkostportion

4,8

Takst vedr. kørsel for daghjemsbrugere

0,2

Effektiviseringer i centralforvaltningen

2,0

Afskaffelse af tilskud til Helse

2,4

I alt

43,0

Omstillingsbidrag 2005 påvirker kun i mindre grad driften i institutionerne. Således udgør besparelser på plejehjemmenes driftområde 8,8 mio. kr. og i hjemmeplejen 5,3 mio. kr. Besparelserne vil blive udmøntet i henhold til de eksisterende budgetmodeller, således at besparelserne udmøntes på et fuldstændig ensartet grundlag overfor institutionerne. Der tages således hensyn til institutionernes respektive størrelser og budgetforudsætninger.

Det overvejes p.t. om det er nødvendigt, at tilvejebringe yderligere budgetreserver i 2005 set i lyset af de alvorlige ubalance problemer i 2004. Herunder overvejes det f.eks. om en nedsættelse af timepriserne kunne være hensigsmæssig, hvilket ville indebærer at effektiviseringskravene overfor hjemmeplejen vil blive øget.

Omstillingsbidrag i relation til IRP, dagaktiviteter, grundig rengøring, turkøbsordninger og kvalitetssikring vedrørende hjemmeplejen samt grå stær operationer drejer sig om kapacitetstilpasninger og omlægninger af servicen. Omstillingsbidrag i relation til egenbetaling for mad og kørsel modsvares af en tilsvarende indtægtsforøgelse.

Der udestår en nærmere konkretisering af besparelserne i central forvaltningen.

Bindinger som følge af budget vedtagelsen

Følgende bindinger fremgår af budgetforliget

  • 4-ugers garantien skal fastholdes i forbindelse med moderniseringsplanen
  • Udbygningen af botilbud til ældre, handicappede og psykisk syge skal samtænkes, f.eks. ved fælles anvendelse af ejendomsenheden, standardiserede mål for ombygning, fælles erfaringsopsamling m.v.
  • Ældreplanen skal løbende justeres i forhold til beregningsforudsætninger og den faktiske befolkningsudvikling.
  • Implementeringen af demenspolitikken fortsætter i henhold til de givne rammer og Sundhedsforvaltningen udarbejder en status vedrørende implementeringen af demenspolitikken op til B2006.
  • Sundhedsforvaltningen skal sikre en koordinering og erfaringsudveksling vedr. motionsforebyggelse
  • Sundhedsforvaltningen skal udarbejde en alkoholpolitisk handleplan i samarbejde med øvrige forvaltninger og H:S.
  • Der skal udarbejdes en langsigtet plan for styrkelsen af HIV/AIDS indsatsen, herunder undersøges mulighederne for etablering af et HIV/AIDS-hus.

Ældreplanen skal i løbende justeres i henhold til den faktiske befolkningsudvikling samtidig med at det sikres at 4-ugers garantien overholdes. Det kan således ikke udelukkes, at der vil ske ændringer i de økonomiske forudsætninger i fremtiden. Problemstillingen vil blive løst ved at skrue op eller ned i antallet af boliger der lukkes til modernisering.

Det er på nuværende tidspunkt uklart hvorledes boligmoderniseringsplanerne i henholdsvis Sundheds- og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal samtænkes. For nuværende forventes det dog primært at omhandle erfaringsudveksling.

Sundhedsforvaltningen skal udarbejde en statusredegørelse vedrørende implementeringen af demenspolitikken. Hvilket i givet fald kan danne basis for forslag til ønskelisten til budget 2006.

Herudover forestår der et større arbejde med hensyn til at sikre koordineringen og erfaringsudvekslingen i relation til motionsforebyggelse samt udarbejdelsen af en samlet alkoholpolitisk handleplan der skal gå på tværs af forvaltningerne og H:S. I et samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkesforvaltningen skal der endvidere udarbejdes en langsigtet plan for HIV/AIDS indsatsen, herunder undersøges mulighederne for at etablere et HIV/AIDS hus centralt i byen.

Hensigtserklæringer

Hensigtserklæringer i forligsteksten omfatter følgende initiativer der har konsekvenser for Sundhedsforvaltningen:

  • ØKF udarbejder i samarbejde med øvrige forvaltninger en samlet IT-investeringspolitik

  • Implementering af de resterende dele af ældreplanen skal vurderes af forligsparterne i forbindelse med budgetforhandlinger for 2006.
  • Der skal senere tages stilling om yderligere plejeboliger skal moderniseres

  • Der skal arbejdes videre med en overordnet budgetfordelingsmodel for KK
  • Der skal arbejdes videre med snitfladeproblematikker mellem forvaltningerne
  • Omstillingsbidrag fortsætter og budgetanalyser skal udarbejdes i denne forbindelse
  • Ledig kapacitet i ældreboliger skal inddrages i overvejelserne vedr. nye boligtilbud til handicappede og psykisk syge.
  • Der skal foretages en omprioriterings runde fra nyanlæg og løbende drift til vedligeholdelse indenfor udvalgenes rammer i forbindelse med B2006
  • Forligsparterne skal medio 2005 vurdere om der er behov for at tilføre yderligere midler til voksenelevløn.

Af budgetforliget fremgår det,

"at Økonomiforvaltningen anmodes om, i samarbejde med de øvrige forvaltninger, at udarbejde en samlet IT-investeringspolitik, der muliggør indpasning af større IT-investeringer i kommunens driftsbudget.

Investeringspolitikken skal være baseret på afvejning af investeringerne ift. opnåede serviceforbedringer efter IT-investeringen, øget effektivitet samt potentiale for forbedret styrbarhed.

Dette skal bl.a. belyses gennem konkrete businesscases."

Endvidere fremgår det af budgetforliget,

"at parterne er enige om, at man med denne aftale ikke har løst det samlede moderiseringsbehov på plejeboligområdet samt psykisk syge og handicapområdet. Efter planens gennemførelse er der stadig ca. 1.400 utidssvarende plejeboliger. Parterne er enige om, at der senere skal tages stilling til, hvordan denne problemstilling skal løses.

Parterne er endvidere enige om at fortsætte drøftelserne om ældreplanens øvrige elementer i forbindelse med budget 2006."

På nuværende tidspunkt er det uvist hvilke konsekvenser en ny budgetfordelingsmodel vil medføre, idet udformningen af den ikke er uafklaret. I givet fald kan en ny model få konsekvenser for rammerne, men ikke nødvendigvis for de udvalgsinterne fordelingsmodeller.

Der arbejdes videre med snitfladeproblematikker internt i Københavns Kommune herunder set i lyset af den nye landsdækkende kommunale struktur. Det er uvist hvilke konsekvenser det vil få.

Der skal i perioden oktober 04 – feb. 05 udarbejdes en række budgetanalyser internt i forvaltningen der skal gøre det muligt at tilvejebringe omstillingsbidrag til B2006. Udvælgelsen af hvilke budgetanalyser der skal gennemføres forventes at ske i et samarbejde med økonomiforvaltningen.

Endvidere skal der i forbindelse med B2006 foretages en omprioritering internt i forvaltningen, således at der tilvejebringes yderligere midler til vedligeholdelse.

I henhold til budgetaftalen skal tomme ældreboliger inddrages i overvejelserne for at tilvejebringe bedre boligforhold for handicappede og psykisk syge. Det forventes således at Sundhedsforvaltningen bliver inddraget i planlægningen og disse overvejelser.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

-

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

 

Jesper Fisker

/ Lau Svendsen-Tune

 

Til top