Plan for politisk behandling af modernisering af plejeboliger
Plan for politisk behandling af modernisering af plejeboliger
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 18. november 2004
Sager til beslutning
6. Plan for politisk behandling af modernisering af plejeboliger
SOU 164/2004 J.nr. 15/2004
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender planen for politisk behandling af sager i forbindelse med modernisering af plejeboliger frem til sommeren 2005,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Boligsekretariatets opgaver til efterretning (bilag 1).
RESUME
I denne indstilling orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvorledes processen om moderniseringsgrundlaget for plejeboligerne forventes at forløbe i perioden frem til juni 2005. Herunder præsenteres udvalget for en oversigt over de sager, som forvaltningen forventer at forelægge udvalget i denne periode.
Formålet med indstillingen er at orientere udvalget om planlagte initiativer i forlængelse af budgetaftalen om moderniseringen af plejeboliger og samtidig få lejlighed til at afstemme forventninger.
Sundhedsforvaltningen planlægger at udarbejde to centrale indstillinger til forelæggelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2005 om:
- Principper for modernisering af plejeboliger
- 10 års plan for modernisering af plejeboliger
En række forudsætninger skal være på plads, inden udvalget kan tiltræde indstillingerne. Disse forudsætninger bliver belyst og drøftet i perioden frem til juni 2005. F.eks. skal spørgsmålet om etablering af køkkener på plejehjemmene samt omfanget af specialiserede boligtilbud til særlige målgrupper være afklaret, før principperne for moderniseringen kan vedtages. Således vil udvalget blive inddraget, når der er brug for politisk stillingtagen.
Forvaltningen vil udarbejde et oplæg til principper for moderniseringen i samspil med interessenterne og med bistand fra eksterne eksperter, f.eks. arkitekter og fremtidsforskere. Konkret planlægger forvaltningen at afholde en række temamøder og en konference om emnet: modernisering og fremtidssikring af kommunens plejeboliger. Sundhedsforvaltningen anbefaler, at dialogen om principperne tager afsæt i en temadiskussion i Sundheds- og Omsorgsudvalget i januar 2005.
Principperne skal anvendes som retningslinier og pejlemærker i planlægningen og gennemførelsen af de konkrete ombygninger. De vil således kunne anvendes ved udarbejdelse af udbudsmateriale mm. Boligpolitikken for ældre vil – sammen med de øvrige politikker – danne ramme om overvejelserne, således at f.eks. målene om at etablere fleksible boliger diskuteres og konkretiseres.
Der skal udarbejdes en langsigtet plan for, hvilke plejehjem, der skal moderniseres de kommende år. Planen skal indeholde tidsplaner for ombygninger og lukninger af plejeboliger i de enkelte lokalområder under hensyntagen til 4-ugers garantien. Forudsætningen for at udarbejde en langsigtet plan er, at en række undersøgelser igangsættes, f.eks. skal de tekniske muligheder for at bygge om afdækkes yderligere, ligesom kriterierne for at udvælge plejehjem til ombygning skal defineres.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 13. maj 2004 at etablere et Boligsekretariat i Sundhedsforvaltningen til at håndtere moderniseringsopgaven (SOU 35/2004 J.nr. 15/2004). Boligsekretariatet er organisatorisk forankret i Bestillerstaben i Sundhedsforvaltningen. Sekretariatet er pt. bemandet med en leder og en medarbejder. Den 1. december 2004 begynder tre medarbejdere, der er nyansatte i Sundhedsforvaltningen.
Overordnet har Boligsekretariatet til opgave at sikre, at der skabes tidssvarende boliger til fremtidens ældre. Boliger der forener krav til den fysiske indretning og krav til pleje og omsorg af de ældre. Boligsekretariatet har samtidig ansvaret for, at moderniseringsprocessen forløber bedst muligt.
Konkret har Boligsekretariatet til opgave: at udvikle koncepter for f.eks. ombygning og lukning, at gå i dialog med interessenterne, at sikre at plangrundlaget for ombygninger understøtter den sundhedsfaglige kvalitet i plejen og omsorgen, at gennemføre modernisering af de udvalgte plejehjem ud fra plangrundlaget, at udarbejde informationsstrategi mm.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen tiltrådte i maj 2004 "Boligpolitik for ældre i København" Heri fremgår det, at der er behov for at modernisere ca. 3.000 af kommunens plejeboliger. Hertil kommer et antal beskyttede boliger, som ligeledes må betegnes som utidssvarende.
Budgetaftalen for 2005 giver mulighed for at modernisere plejeboliger i Københavns Kommune til en tidssvarende standard. Samtidig kan kapaciteten tilpasses det faldende antal ældre borgere i kommunen. Ca. 1.600 boliger skal i løbet af de næste 10 år moderniseres.
Inden denne store moderniseringsproces sættes i gang, er det nødvendigt at diskutere og fastlægge nogle grundlæggende principper for de plejeboliger, kommunen ønsker at tilbyde de ældre borgere i fremtiden.
I denne indstilling orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvorledes processen om grundlaget for modernisering af plejeboligerne forventes at forløbe i perioden frem til sommeren 2005. Herunder præsenteres udvalget for en oversigt over de sager, som forvaltningen forventer at forelægge udvalget i perioden frem til juni 2005.
Formålet med indstillingen er at orientere udvalget om planlagte initiativer i forlængelse af budgetaftalen om moderniseringen af plejeboliger og samtidig få lejlighed til at afstemme forventninger.
Perioden frem til juni 2005 skal bruges til at drøfte en række principielle elementer i moderniseringen samt at udarbejde en konkret plan for hvilke plejehjem, der skal moderniseres i de kommende år. Den konkrete plan udformes i tæt sammenhæng med de løbende prognoser for befolkningsudviklingen. Erfaringerne med de igangværende plejehjemsbyggerier og –moderniseringer vil også indgå i dette arbejde.
Der skal således udarbejdes to centrale indstillinger til Sundheds- og Omsorgsudvalget:
- Principper for modernisering af plejeboliger
- 10 års plan for modernisering af plejeboliger
De to centrale indstillinger forventes forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2005. Inden udvalget kan godkende indstillingerne, skal en række forudsætninger være på plads. Eksempelvis skal spørgsmålet om etablering af køkkener på plejehjemmene samt omfanget af specialiserede boligtilbud til særlige målgrupper være afklaret, før principperne for moderniseringen kan vedtages. Således vil udvalget blive inddraget, når der er brug for politisk stillingtagen til sagen.
Baggrunden for at sætte ovenstående sager på den politiske dagsorden uddybes i det følgende. Hver af de to afsnit indeholder en skematisk oversigt over forløbet frem til juni 2005, hvor indstillingerne skal vedtages.
Ad 1. Principper for modernisering af plejeboliger
Forud for igangsættelsen af ombygning af plejeboligerne skal der tages stilling til, hvilke typer af og former for plejeboliger, kommunen ønsker at tilbyde de ældre borgere i fremtiden. Hvad kendetegner den gode plejebolig?
Forvaltningen vil udarbejde et oplæg til principper for moderniseringen i samspil med interessenterne og med bistand fra eksterne eksperter, f.eks. arkitekter og fremtidsforskere. Konkret planlægger forvaltningen at afholde en række temamøder og en konference om emnet: modernisering og fremtidssikring af kommunens plejeboliger.
Principperne skal anvendes som retningslinier og pejlemærker i planlægningen og gennemførelsen af de konkrete ombygninger. De vil således kunne anvendes ved udarbejdelse af udbudsmateriale mm. Boligpolitikken for ældre vil – sammen med de øvrige politikker – danne ramme om overvejelserne, således at f.eks. målene om at etablere fleksible boliger diskuteres og konkretiseres.
Udgangspunktet er, at moderniseringen skal ske i balance mellem på den ene side idealmodellen (principperne), og på den anden side interessenternes ønsker og behov og de fysiske muligheder på det enkelte plejehjem.
Indstillingen om principper for modernisering af plejeboliger vil blive udarbejdet på grundlag af dialog med de berørte parter og øvrige interessenter. Herunder bør også beboere og personale samt kommende beboere (borgere mellem f.eks. 55-65 år) indbydes til dialog.
Mangfoldigheden og kompleksiteten i de faktorer, der skal kortlægges og drøftes, kan betyde, at der skal udarbejdes flere indstillinger til udvalget og afholdes et eller eventuelt to temamøder, før de endelige principper kan vedtages.
Oversigt over forløbet frem til vedtagelse af principper for moderniseringen.
Måned/år |
Fase |
Boligsekretariatet |
SOU |
Dec. 2004 |
Etablering |
|
|
Jan.-feb. 2005 |
Indsamle viden |
|
Temamøde i januar Indstilling om køkkener |
Marts-april 2005 |
Udvikling |
Dialogmøder, konference o.l. med eksterne og interne interessenter |
Konference i marts Temamøde i april |
Maj 2005 |
Produktion |
Afrapportering Høringsrunde |
|
Juni 2005 |
Beslutning |
Indstilling |
Sundhedsforvaltningen anbefaler, at dialogen om principperne tager afsæt i en temadiskussion i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Temadiskussionen foreslås afholdt januar 2005, således at alle medarbejdere i Boligsekretariatet får mulighed for at bidrage til og deltage i temamødet. Formålet med temamødet er todelt:
- At drøfte forskellige temaer i relation til den gode plejebolig, f.eks.:
- Variation i plejeboligerne (1, 2 og 3-rums boliger).
- Målgrupper.
- Køkkentyper.
- Driftsstørrelse.
- Plejehjemstyper: centre for ældreomsorg eller boliger for ældre.
- Arbejdsprocesser omkring "den gode pleje".
- Pårørende/frivilliges rolle på plejehjemmene..
- At drøfte den proces, som skal iværksættes for at få fastlagt principper for moderniseringen.
Formålet er således at drøfte en række temaer og for hvert tema få en foreløbig tilkendegivelse af, hvilke forhold der skal belyses nærmere samt, om der skal flere temaer med i den videre proces. Drøftelsen vil være retningsgivende for forvaltningens videre arbejde med at fastlægge principper for moderniseringen. Indstillingen om køkkener er et eksempel på et tema, som udvalget allerede har sat på dagsordenen.
Som oplæg til temamødet vil forvaltningen udarbejde en indstilling med en bruttoliste over temaer. For hvert tema skitseres dilemmaer i forhold til finansiering, drift, pleje og omsorg m.v. Desuden præsenteres udvalget for et udkast til, hvordan interessenterne kan blive inddraget (informationsstrategi) i den proces, der sættes i gang for at få fastlagt principper for moderniseringen.
De eksisterende politikker og økonomien sætter rammen om temadrøftelsen.
Forvalt ningen forslår desuden, at der afholdes en konference i marts 2005, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget inviterer interne og eksterne interessenter til at deltage.
Ad 2. Plan for modernisering af plejeboliger
Der skal udarbejdes en langsigtet plan for hvilke plejehjem, der skal moderniseres de kommende år. Af hensyn til beboere og personale vil planen kun indeholde navngivne plejehjem for de kommende 2-3 år. Planen skal indeholde tidsplaner for ombygninger og lukninger af plejeboliger i de enkelte lokalområder under hensyntagen til 4-ugers garantien. Indstillingen forventes forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2005. Forudsætningen for at udarbejde en langsigtet plan er, at en række undersøgelser igangsættes.
Eksempelvis skal den nuværende standard af de københavnske plejeboliger samt de tekniske muligheder for at bygge om afdækkes yderligere. Ombygningsegnetheden på en række plejehjem blev kortlagt i 2000 og kortlægning af yderligere fem plejehjem, der har tilkendegivet interesse for ombygning er netop iværksat. Dette vil indgå i arbejdet med at definere kriterier for at udvælge plejehjem til ombygning.
Desuden skal kapaciteten på ældreboligområdet og den demografiske udvikling i lokalområderne undersøges, så forvaltningen ved udvælgelsen af plejehjem, der skal ombygges, kan overholde 4-ugers garantien.
Tilpasningen af personale – i takt med, at antallet af plejeboliger reduceres – forventes at ske ved den relativt store omsætning af personale og ved naturlig afgang.
Nedenfor findes en oversigt over nogle af de initiativer, forvaltningen vil iværksætte for at kunne forelægge den langsigtede plan for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Oversigt over forløbet frem til vedtagelse af plan for modernisering af plejeboliger
Måned/år |
Fase |
Boligsekretariatet |
SOU |
Dec. 2004 |
Etablering |
|
|
Jan.-feb. 2005 |
Indsamle viden |
|
Indstilling om kriterier for udvælgelse |
Marts-april 2005 |
Udvikling |
|
Indstilling om valg af plejehjem til ombygning for 2006 |
Maj 2005 |
Produktion |
Afrapportering Høringsrunde |
|
Juni 2005 |
Beslutning |
Indstilling |
Parallelt med de beskrevne aktiviteter arbejder Boligsekretariatet med de allerede igangsatte ombygninger, lukninger og nybyggerier, jf. indstilling om status for igangværende byggeprojekter, der er på dagsordenen på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 18. november 2004.
Boligsekretariatets opgaver
Forvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Boligsekretariatets opgaver til efterretning. En detaljeret beskrivelse af Boligsekretariatets opgaver er vedlagt som bilag 1.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 13. maj 2004 at etablere et Boligsekretariat i Sundhedsforvaltningen til at håndtere moderniseringsopgaven (SOU 35/2004, j.nr. 15/2004). Boligsekretariatet er organisatorisk forankret i Bestillerstaben i Sundhedsforvaltningen. Sekretariatet er p.t. bemandet med en leder og en medarbejder. Den 1. december 2004 begynder tre medarbejdere, der er nyansatte i Sundhedsforvaltningen.
Overordnet har Boligsekretariatet til opgave at sikre, at der skabes tidssvarende boliger til fremtidens ældre. Boliger der forener krav til den fysiske indretning og krav til pleje og omsorg af de ældre. Boligsekretariatet har samtidig ansvaret for, at moderniseringsprocessen forløber bedst muligt.
Målet er, at fremtidens plejeboliger til københavnerne realiseres indenfor de politiske rammer og i dialog med plejehjemsbestyrelser, beboere, pårørende, personale, ældreråd mv.
Der er defineret fem grundlæggende elementer i sekretariatets arbejde: en udviklingsdel, en dialogdel, en plandel, en styringsdel og en informationsdel, der hver især dækker over en række opgaver, jf. bilag 1. Nedenfor nævnes eksempler på disse opgaver.
Udvikling
- udvikle koncepter for ombygning og lukning (herunder retningslinier for håndtering af beboere og personale),
- konkretisere boligpolitik for ældre – f.eks. principper for modernisering af fremtidens plejeboliger,
- udvikle standard for de oplysninger, krav mv., der skal med indgå som bilag i udbud af byggesager.
Inddragelse og dialog
- dialog med de primære interessenter på plejehjemmene: bestyrelser, ledere, medarbejdere, beboere, pårørende,
- samarbejde med lokalområdet: ældrekontoret, pensions- og omsorgskontoret mv.,
- skabe forankring og ejerskab til moderniseringen på de enkelte plejehjem,
- dialog med eksterne personer/organisationer/virksomheder med viden på området.
Plangrundlag
- udarbejde langsigtet plan for, hvilke plejehjem, der skal ombygges/lukkes. Planen skal indeholde bydelsopdelte tids- og aktivitetsplaner for ombygninger og lukninger af plejeboliger, herunder stop for visitation, genhusningsplan mv.,
- sikre økonomien i det langsigtede plangrundlag samt økonomiske muligheder/konsekvenser af modernisering af det enkelte plejehjem,
- afdække finansiering/jura i forbindelse med ombygninger,
- sikre at plangrundlaget for ombygninger understøtter den sundhedsfaglige kvalitet i plejen og omsorgen af de ældre samt administration og ledelse af plejehjemmene.
Styre modernisering og lukning af plejehjem
- gennemføre modernisering eller lukning af de udvalgte plejehjem ud fra plangrundlaget,
- indhente tilbud, f.eks. på gennemgang af bygninger og ombygning,
- opfølgning på opgaver, der løses af rådgivende ingeniører, arkitekter mv.,
- løbende opfølgning/evaluering og evt. tilpasning af plangrundlaget.
Informere interessenter
- udarbejde informationsstrategi – hvem skal inddrages/informeres, hvornår skal det ske og i hvilket omfang.
MILJØVURDERING
Indstillingen medfører ingen konsekvenser for miljøet.
ØKONOMI
I budgettet for 2005 er der afsat 528 mill. kr. til at modernisere de københavnske plejeboliger i perioden frem til 2014. Heraf finansieres 258 mill. kr. af midler afsat til ombygning indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalget ramme i perioden. Borgerrepræsentationen har med vedtagelsen af budget 2005 tilført udvalget 268 mill. kr. til gennemførelse af ombygningerne mv. 1.600 plejeboliger skal ombygges og moderniseres til 900 moderne plejeboliger. De samlede udgift til anlæg m.v. udgør i alt 1,7 mia. kr. over en tiårig periode.
I budgetaftalen er der afsat midler til:
- midlertidige driftsudgifter samt anlægsudgifter,
- personaleomkostninger (omskoling og fratrædelsesgodtgørelse, vikarer, sikring af nøglepersoner og opretholdelse af funktioner),
- diverse driftsomkostninger (huslejekompensation til fraflyttende borgere, flytteomkostninger, tab af obligatoriske huslejeindtægter, større huslejeudgifter vedr. servicearealer samt en mindre pulje til uforudsete udgifter,
- administrative meromkostninger forbundet med håndteringen af de omfattende moderniseringsplaner.
Sundhedsforvaltningen vurderer, at den planlagte demografitilpasning vil blive nået i 2005. Senest ved udgangen af april 2005 skal de næste plejehjem udvælges med henblik på ombygning så også den planlagte demografitilpasning for 2006 overholdes.
HØRING
Ingen høring.
BILAG
Bilag 1: Boligsekretariatets opgaver
Lau Svendsen-Tune / Lars Bo Bülow