Mødedato: 18.08.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forventet regnskab 2016 for værdighedspuljen

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om forventet regnskab for indsatser finansieret af værdighedspuljen og skal tage stilling til anvendelse af udisponeret mindreforbrug i 2016.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om forventet regnskab 2016 for indsatserne under værdighedspuljen til efterretning jf. bilag 1.

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender omprioritering af 0,325 mio. kr. til indsatsen ’Pilotforsøg med borgerbestemt hjælp’ fra de øvrige indsatser med forventet mindreforbrug under værdighedspuljen.

  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender omprioritering af 0,75 mio. kr. til at udvide indsatsen ’Mere tid til plejen af demente borgere’ til også at omfatte indkøb af hjælpemidler til demente borgere.

Problemstilling

Med finansloven for 2016 fik Københavns Kommune 58 mio. kr. fra værdighedspuljen. Midlerne er fordelt mellem Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget efter politisk forhandling i forbindelse med vedtagelse af en ny værdighedspolitik for Københavns Kommune. Denne indstilling vedrører alene Sundheds- og Omsorgsforvaltningens andel af midlerne, i alt 52,1 mio. kr.

Den 9. juni 2016 er Sundheds- og Omsorgsudvalget blevet orienteret om udmøntning af indsatser finansieret af værdighedspuljen, herunder fået forelagt et estimat for forventet mindreforbrug i 2016 som følge af senere opstart end forventet. Dette estimat er kvalificeret i forbindelse med halvårsregnskabet. 

Denne indstilling giver en status på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventninger til regnskab 2016 for indsatserne under værdighedspuljen, herunder forslag til omprioritering af midler mellem indsatserne.

Løsning

Den politiske forhandling om fordeling af Københavns Kommunes andel af værdighedspuljen fandt sted i januar. Derfor blev indsatserne generelt budgetteret ud fra en forventning om opstart i marts/april 2016 og dermed en budgetperiode på ca. 9 måneder i 2016.

Da ministeriet imidlertid først har godkendt indsatserne i maj, og da implementeringen af indsatserne sker under hensyn til de fastsatte dokumentationskrav, vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at det kan blive svært at anvende midlerne fuldt ud i 2016. Denne vurdering er kvalificeret i forbindelse med halvårsregnskabet.

Halvårsregnskabet udviser et forventet mindreforbrug på værdighedspuljen på 4,2 mio. kr., heraf udgør forventede overførsler 3,45 mio. kr. En detaljeret oversigt fremgår af bilag 1. Alle uforbrugte midler skal rapporteres til Sundheds- og Ældreministeriet, og eventuelt mindreforbrug skal tilbagebetales. Overførsel af midler til næste budgetår vil kræve godkendelse af både ministeriet og Borgerrepræsentationen

I forbindelse med implementeringen har der været særligt fokus på at bruge de forventede udisponerede midler og dermed gøre ekstra ting inden for rammen af de besluttede indsatser. Fx har plejecentrene inden for rammen af beslutningen om at øge antallet af medarbejdere i aftentimerne på plejecentrene, fået mulighed for at benytte forventede udisponerede midler til ekstra (vikar)ansættelser hen over sommeren i tidsrummet 17.00-21.00, sådan at de kan lave ekstra grillarrangementer eller lignende. Dermed forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen budgetoverholdelse på den økonomisk største indsats under værdighedspuljen.  

Herudover er der allerede inden opstart af indsatsen ’Borgerbestemt hjælp’ blevet vurderet, at forsøget giver mere mening, når man vælger at bruge en hel hjemmeplejeenhed som grundlag, i stedet for kun et udsnit af borgerne i enheden. Det har betydet en udvidelse af forsøget til at omfatte 170 borgere, i stedet for kun 50 borgere. Derved er udgifterne også øget tilsvarende, svarende til et øget økonomisk behov på 0,325 mio. kr. Dette bliver finansieret af forventede udisponerede midler som følge af senere opstart end forventet i flere indsatser. Ændringen er medtaget i bilag 2.    

For at minimere en eventuel tilbagebetaling af tilskud for 2016 til Ældre- og Sundhedsministeriet har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afdækket muligheder for at igangsætte nye indsatser eller udvide besluttede indsatser inden for rammerne af de ministerielle krav til en mere værdig ældrepleje. Indsatserne er godkendt for 2016, men der er stadig mulighed for at justere og tilføje undervejs, så længe det ligger inden for det overordnede formål for tilskuddet. Ministeriet skal orienteres om ændringerne, og ændringerne skal indgå i de løbende afrapporteringer til ministeriet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender følgende ændring til de godkendte indsatser:

  • Indsatsen ’Mere tid til plejen af demente’ udvides til også at omfatte indkøb af hjælpemidler til demente borgere på Københavns Kommunes plejecentre. Hjælpemidlerne skal skabe tryghed og sikkerhed for de demente borgere, og medvirker dermed til at skabe øget livskvalitet for borgeren og give den enkelte et mere værdigt liv. Indsatsen hænger tæt sammen med kommunens demensstrategi og demenshandleplan. En uddybende beskrivelse fremgår af bilag 2.

Udvidelsen af indsatsen ’Mere tid til demente’ forventes at beløbe sig til 0,75 mio. kr., hvilket svarer til de forventede udisponerede midler i værdighedspuljen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer således, at budget og regnskab for værdighedspuljen 2016 balancerer.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. Alle projekter er finansieret af midler fra værdighedspuljen.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges i november et estimat af eventuelt mindreforbrug i 2016 i forbindelse med udarbejdelse af 3. prognose 2016.

Københavns Kommune skal i efteråret 2016 udarbejde en økonomisk redegørelse for foreløbigt forbrug af 2016-tilskuddet, som indsendes til Sundheds- og Ældreministeriet. Samtidig indsendes redegørelse for anvendelse af midlerne for 2017. Disse redegørelser forelægges til udvalget til orientering i november 2016.

 

Hanne Baastrup

                                       /Søren Winther Rasmussen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top