Evaluering af projekt friinstitutioner i SUF
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager evaluering af projekt friinstitutioner i SUF (bilag 1) samt afrapportering til Økonomiforvaltningen (Bilag 2) til efterretning.
Problemstilling
Friinstitutionsforsøget er et tværforvaltningsprojekt vedtaget i Borgerrepræsentationen den 23. maj 2013 som en del af tillidsdagsordenen. Forsøget afsluttes medio 2016. Udover Sundheds- og Omsorgsforvaltningen deltager Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen i projektet.
Projektet er forankret i Økonomiforvaltningen, som varetager evalueringen. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen orienteres i efteråret 2016 om den endelige evaluering af forsøget. I den forbindelse har Økonomiforvaltningen bedt de deltagende forvaltninger om at besvare en række evalueringsspørgsmål, som fremgår af bilag 1.
Evalueringen af projektet på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens enheder fremlægges her til Sundheds- og Omsorgsudvalgets orientering.
Løsning
Formålet med projekt friinstitutioner har været at give enhederne større fagligt råderum til at løse kerneopgaven ved at udfordre kommunens udstukne rammer for målstyring, dokumentation og måder at løse kerneopgaven på. De deltagende enheder har i projektperioden været underlagt gældende lovgivning og økonomiske rammer.
I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har tre plejecentre deltaget fra lokalområde Vanløse/Brønshøj-Husum: Egebo, Bonderupgård og Damsøgård. I perioden har de tre plejecentre arbejdet med følgende udfordringer:
-
Ny døgn- og ugeplan.
-
Metode til ernæringsvurdering.
-
Husdyrhold i byzone.
-
Kørselsordning ift. aktivitetscenter.
-
11-dages kompetenceudviklings-kursus i medicin.
-
Manglende understøttende system for ikke-dosérbar medicin.
Projektet er nu evalueret (se bilag 2). Evalueringen viser, at kommunens styrings-, afrappporterings- og dokumentationsmetoder ikke udgør store forhindringer i det daglige arbejde. Det, der fylder, er derimod snarere regler, lovgivning og administrativ praksis, som det ikke har været muligt at udfordre indenfor rammerne af forsøgsordningen.
Nye døgn- og ugeplaner:
Spredningspotentialet i forsøgets nyudviklede døgn- og ugeplaner er blevet testet med succes på otte plejecentre i de fire øvrige lokalområder. Der er generel tilfredshed med de nye døgn- og ugeplaner, som opleves mere overskuelige og har et større borgerfokus. Principperne for de nye døgn- og ugeplaner vil blive inddraget i udviklingen af det nye omsorgssystem, CURA.
Øvrige resultater af friinstitutionsprojektet:
Projektet har vist, at der er potentiale for at styrke samarbejdet mellem forvaltningsniveauerne, da enhederne oplever, at styringsrelationen mellem enhederne og forvaltningen til tider giver anledning til frustration, uhensigtsmæssig implementering og ikke mindst oplevelsen af, at de øvrige forvaltningensniveauer ikke har forståelse for de udfordringer, der gør sig gældende i driften eller arbejder for de samme endemål for en borgernær service. Forvaltningen vil derfor styrke sammenhæng og gensidighed mellem udvikling og drift, hvilket også er et af formålene med den netop gennemførte organisationsændring i forvaltningen. Eksempelvis vil forvaltningen i forbindelse med design af projekter og indsatser være mere opmærksom på at samarbejde med enhederne på et tidligere tidspunkt.
Erfaringerne fra friinstitutionsforsøget har desuden bidraget til et kursskifte i forvaltningen, hvor teams af konsulenter fra centralforvaltning og lokalområde understøtter det lokale kvalitets- og udviklingsarbejde med udgangspunkt i lokale problemstillinger. Dette kursskifte ses fx i forbedringsindsatsen, der handler om forbedring af faglige kvalitetsudfordringer på plejecentre.
De deltagende enheder giver endvidere udtryk for, at friinstitutionsforsøgene har bidraget positivt til arbejdsglæden og givet oplevelse af at blive inddraget og opnå indflydelse på egen arbejdsplads, hvilket er i tråd med tillidsdagsordenens målsætninger. Samtidig er der blevet aflivet en række negative fortællinger om, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre.
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Det samlede frisættelsesforsøg for alle fire deltagende forvaltninger (SUF, SOF, BUF og KFF) behandles i Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO), Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i efterår/vinter 2016.
Lars Gregersen
/Helle Schnedler
Beslutning
Indstillingen blev godkendt