Mødedato: 18.08.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Tilpasning af kapacitet og fremtidig udvikling på demensområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte forslag til fremtidig udvikling og intern omstilling på demensområdet.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at sende i høring, at   

       a) etablere et nyt demenscenter på Fælledgården, Indre By/Østerbro ved at overflytte
           30 demenspladser fra Pleje- og demenscenter Klarahus, Bispebjerg/Nørrebro samt otte
           demens-dagtilbudspladser fra Demenscentret Pilehuset,Vanløse/Brønshøj/Husum, 
       b) overflytte fem demenspladser fra Pleje- og demenscenter Klarahus,
           Bispebjerg/Nørrebro til Aalholmhjemmet, Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby, 
       c) konvertere de i alt 35 fraflyttede demenspladser på Pleje- og demenscenter Klarahus til 35
           almindelige plejeboliger,
       d) øge antallet af demenspladser ved at konvertere seks almindelige plejeboliger på
           Bryggergården, Vesterbro/Kgs.Enghave/Valby til demenspladser, 
       e) etablere en udgående funktion fra ét demenscenter i hvert lokalområde, 
       f)  oprette en demenskonsulentfunktion i hvert lokalområde,         
       g) etablere en demenskole for borgere med demens og deres pårørende,
       h) implementere Forløbsprogram for demens, og
       i) igangsætte kompetenceudvikling af alle medarbejdere indenfor demens.

Problemstilling

I Københavns Kommune lever ca. 6.000 borgere over 65 år med en demenssygdom. Demens påvirker ikke kun den enkelte borger med demens, men i høj grad også de pårørende. Det er ønsket, at borgere med demens og deres pårørende i fremtiden skal sikres en mere kvalificeret og sammenhængende indsats under hele borgerens sygdomsforløb.

Frem mod 2020 vil der blive færre ældre over 80 år og flere ældre mellem 65-79 år. Da der er sammenhæng mellem alder og risiko for at udvikle demens vil der blive færre ældre med demens. Antallet af 'yngre' ældre med demens vil stige, hvilket vil medføre et øget behov for tilbud til borgere, der bor i eget hjem og deres pårørende.

Løsning

Den fremtidige udvikling på demensområdet har to spor:

1) tilpasning af kapaciteten på demensområdet og
2) implementering af en række målsætninger i forhold til faglighed og organisering.






1) Tilpasning af kapaciteten på demensområdet   

Tilbud og kapacitet på demensområdet pr. 30. juni 2011    

Borgere med behov for ingen eller lettere hjælp

Borgere med behov for lettere til meget hjælp

Borgere med behov for særlig hjælp

Borgere med behov for meget specialiseret hjælp

Demens-Dagtilbud

Midlertidige

demenspladser
- Vurderingspladser
- Aflastningspladser

 

Almindelige

demenspladser

 

Specialiserede

demenspladser
- Frontotemporal demens
- Alkoholrelateret demens
- Huntington Chorea

56 pladser

28 pladser

 

179 Pladser

66 pladser

 

Fem demens-koordinatorer

 

Bydækkende    demensteam*

 

 

 

 

*Demensteamet er organisatorisk forankret ved et af kommunens demenscentre - Pilehuset.

Borgere med demens skal have bedre muligheder for at modtage det rette demensfaglige tilbud lokalt. Det foreslås derfor at omfordele og øge antallet af demenspladser og dagtilbud som følger: 

  • Med henblik på at sikre et demenscenter i alle lokalområder etableres et demenscenter på Fælledgården, når det forventes åbnet i 2012 i lokalområde Indre By/Østerbro. Konkret overflyttes 30 demenspladser fra Pleje- og demenscenter Klarahus, Bispebjerg/Nørrebro samt otte demens-dagtilbudspladser fra Demenscentret Pilehuset, Vanløse/Brønshøj/Husum.
  • Fem demenspladser overføres fra Pleje- og demenscenter Klarahus, Bispebjerg/Nørrebro til demenscenter Aalholmhjemmet, Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby mhp. at gøre de resterende almindelige plejeboliger på Aalholmhjemmet til demenspladser og dermed sikre bæredygtig drift med samme målgruppe. Denne overflytning reducerer antallet af almindelige plejeboliger på Aalholmhjemmet med fem pladser i forhold til nu, og Aalholmshjemmet vil herefter alene være demenscenter.
  • De nuværende 35 demenspladser på Pleje- og demenscenter Klarahus, som overføres i form af henholdsvis 30 pladser til Fælledgården og fem pladser til Aalholmhjemmet, erstattes af 35 almindelige somatiske plejeboliger.
  • Kapaciteten på demensområdet øges med seks demenspladser målrettet borgere med alkoholrelateret demens ved at konvertere de resterende seks almindelige plejeboliger på Bryggergården. Målet er at nedbringe ventetiden til demenscentret og samtidig sikre bæredygtig drift. Bryggergården vil herefter alene være demenscenter. 

De første to forslag omhandler flytning af eksisterende pladser, og har dermed ingen økonomiske konsekvenser. Det fjerde forslag om konvertering til seks nye demenspladser koster 1 mio. kr. og kan finansieres via intern omstilling, jf. økonomiafsnittet. 

2. Implementering af målsætninger på demensområdet

a.
Demenscentre, som lokalområdernes faglige kompetencecentre med udgående funktion til støtte af medarbejderne
De nuværende demenscentre fastholdes som faglige kompetencecentre og skal bidrage til at understøtte den gode pleje og omsorg for borgere med demens og deres pårørende. I forhold til de almindelige somatiske plejehjem og i hjemmeplejen etableres en udgående funktion, der skal yde faglig vejledning og supervision til medarbejdere i borgersager af høj kompleksitet og sikre løbende kompetenceudvikling på magtanvendelsesområdet. De udgående funktioner i hvert lokalområde erstatter det nuværende Demensteam. 

Herudover vil der ske understøttelse af trygge flytteforløb for borgere med demens mellem enheder, herunder mellem de midlertidige demenspladser og permanente demens botilbud. Denne opgave forankres hos den udgående funktion. Forslaget kan finansieres via intern omstilling, jf. økonomiafsnittet.

b. Demenskonsulent i hvert lokalområde med fokus på borgerne 
Det gode tværfaglige samarbejde omkring borgere med demens skal styrkes, så borgeren oplever en sammenhængende og helhedsorienteret indsats. Fremover vil der i hvert lokalområde være en demenskonsulent, som skal sikre, at borgere med demens og deres pårørende modtager den rette information, hjælp og støtte gennem hele demensforløbet.

En stor del af de opgaver, som den lokale demenskonsulent skal varetage i fremtiden, varetages i dag af de nuværende demenskoordinatorer, men i forskelligt omfang. Med etablering af de fem demenskonsulenter er målet at sikre større ensartethed i opgavevaretagelsen ud fra fælles faglige standarder. Forslaget kan finansieres via intern omstilling, jf. økonomiafsnittet.

c. Demensskole for borgere med demens og deres pårørende
Demensskolen skal rumme tilbud om vejledning, undervisning og oplysning om demens samt tilbud om pårørendenetværk i hvert lokalområde. Tilbudet forankres på demenscentrene, men i tæt samarbejde med det lokale sundhedshus og med inddragelse af frivillige organisationer på demensområdet. Demensskolen samler de allerede eksisterende ad-hoc bruger-/pårørendetilbud i et formaliseret tilbud med en større vifte af tilbud og med flere weekend- og aftenarrangementer. Med etableringen af demensskolen opfylder kommunen de to minimumsstandarder vedrørende vejledning og information i forløbsprogrammet for demens. De lokale demenskonsulenter indgår i demensskolens aktiviteter. Forslaget kan finansieres via intern omstilling, jf. økonomiafsnittet.

d. Forløbsprogram for demens
Københavns Kommune har med sundhedsaftalen 2011-2014 forpligtet sig på at implementere "Forløbsprogram for demens" i perioden 2011-2012. Forløbsprogrammet skal sikre, at borgeren og de pårørende oplever en sammenhængende tværsektoriel og tværfaglig indsats mellem hospital, almen praksis og kommunen. Det indebærer bl.a., at der tilknyttes en lægefaglig tovholder og forløbskoordinator gennem hele forløbet. Forslaget kan finansieres via intern omstilling, jf. økonomiafsnittet.

e. Kompetenceudvikling af medarbejdere
En afgørende forudsætning for at skabe en højt kvalificeret indsats, og dermed sikre at borgeren og de pårørende får den bedst mulige støtte og omsorg under hele sygdomsforløbet, er at medarbejderne såvel i hjemmeplejen, på de somatiske plejehjem og demenscentre er fagligt kompetente og kvalificerede indenfor demensområdet. Det skal ske ved målrettet kompetenceudvikling samt udvikling af læringskultur og læringsrum i praksis. Forslaget kan finansieres via intern omstilling, jf. økonomiafsnittet.












                                             

Økonomi

Samlede økonomiske konsekvenser af forvaltningens forslag

 

mio. kr. – 2011 p/l

 

Etablering af nyt demenscenter på Fælledgården ved at overflytte demenspladser fra andre demenscentre (budgetønske nr. 13)

0

 

Overflytning af fem demenspladser til Aalholmhjemmet fra Klarahus

0

 

Konvertering af seks almindelige plejehjemspladser til demenspladser på Bryggergården

1,0

 

Udgående funktion i hvert lokalområde

2,4

 

Overgange fra vurderingsplads til almindeligt somatisk plejehjem 

1,0

 

Lokal demenskonsulent

2,6

 

Demensskole (budgetønske nr. 2)

1,0

 

Forløbsprogram for demens (budgetønske nr. 2)

1,0

 

Kompetenceudvikling

1,6

 

Sum 

10,6

 


For at tilvejebringe intern omstilling til gennemførelse af samtlige forslag til udvikling på demensområdet (herunder budgetønsker) har forvaltningen i forbindelse med halvårsregnskabet gennemgået de nuværende budgetter på såvel demensområdet som det øvrige plejehjemsområde.

I 2011 udgør det samlede budget på demensområdet 188,6 mio. kr. Af nedenstående tabel fremgår ligeledes forslagets interne omstillingspotentiale på de forskellige bevillinger indenfor demensområdet.  


Økonomiske rammer på demensområdet samt internt omstillingspotentiale på demensområdet

Nuværende bevillinger på demensområdet:

mio. kr. – 2011 p/l

Omstillingspotentiale på demensområdet

mio. kr. – 2011 p/l

Specialiserede demenspladser

29,9

Nedjustering af normering på specialiserede demenspladser på 0,3

-2,6

Almindelige demenspladser

140,3

Ej omstillingspotentiale

 0

Demensdaghjem

13,4

Ej omstillingspotentiale

 0

Demenskoordinatorer

2,6

Ændring af Demenskoordinatorer til lokal demenskonsulent

-2,6

Demensteam

2,4

Ændring af Demensteam til udgående funktion i lokalområder

-2,4

I alt

188,6

 I alt

- 7,6

 

Det interne omstillingspotentiale på demensområdet er på 7,6 mio. kr. årligt. Heraf realiseres 2,6 mio. kr. via en nedjustering af normeringen på de 66 specialiserede demenspladser. Nedjusteringen er mulig, da borgerens behov for massiv pædagogisk støtte, pleje og omsorg oftest falder, jo tættere borgeren kommer på slutstadiet i demenssygdommen og livet. Med nedjusteringen vil de specialiserede demenspladser fortsat være fagligt bæredygtige.

De resterende 3,0 mio. kr. kan tilvejebringes indenfor det øvrige plejehjemsområde. Halvårsregnskabet har således vist, at der i 2011 er færre udgifter til anskaffelser og ekstraordinære vedligeholdelsesopgaver på plejehjems­området end budgetteret. Dette kan forklares med, at flere og flere af forvaltningens plejehjem i forbindelse med Moderniseringsplanen overgår til boligselskaber, som herefter varetager de ekstraordinære vedligeholdelses­opgaver. 
På den baggrund er der et permanent mindreforbrug på denne budgetpost på plejehjemsområdet, som foreslås internt omprioriteret til forbedringer på demensområdet, jf. indstillingen vedrørende halvårsregnskab.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen sendes den i høring. Endeligt forslag til fremtidig organisering forelægges til godkendelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 29. september 2011.
  
 

            Anne Mette Fugleholm        
                                                                                       
                                                                                         /Margrethe Kusk Pedersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top