Mødedato: 18.05.2018, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Forventet regnskab pr. 31. marts 2018

Se alle bilag
Godkendelse af forventet regnskab pr. 31. marts  2018.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forventet regnskab pr. 31. marts 2018 med tilhørende bilag.

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte på mødet d. 7. november 2017 "Cirkulære for budgetopfølgning 2018", som fastlægger regler og principper for budgetopfølgningen i Københavns Kommune, herunder udarbejdelse af tre kvartalsvise regnskabsprognoser.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 31. marts 2018. Det forventede regnskab er udarbejdet på baggrund af regnskabstal fra økonomisystemet Kvantum og lønsystemet Opus samt budgettal fra Kvantum sammenholdt med tilbagemeldinger fra centrale og decentrale enheder, jf. bilag 1.

Det korrigerede budget er opdateret med politiske beslutninger i Borgerrepræsentationen. Yderligere er der i det korrigerede budget indarbejdet kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 2.  

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

Tabel 1. Forventet regnskab pr. 31. marts 2018
Nettoudgifter i mio. kr.
Bevilling Korrigeret budget 2018 Forventet regnskab 2018 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service 4.225,9 4.249,2 37,1 13,9
Sundhed 606,3 594,6 -15,2 -3,5
Ældre 3.470,4 3.489,4 36,5 17,4
Administration 149,3 165,1 15,9 0,0
Overførsler mv. 1.835,8 1.831,4 0,0 4,4
Ældreboliger 34,0 29,6 0,0 4,4
Medfinansiering 1.803,6 1.803,6 0,0 0,0
Særligt dyre enkeltsager -1,8 -1,8 0,0 0,0
Anlæg 147,6 92,1 -55,5 0,0
Finansposter 128,4 6,9 -121,5 0,0
I alt 6.337,7 6.179,6 -139,8 18,3

Som det fremgår forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 13,9 mio. kr. Mindreforbruget på servicemåltalsrammen er sammensat af forventede mindre- og merforbrug, som kan henføres til følgende områder:

Mindreforbrug:

  • 0,5 mio. kr. på forebyggelse
  • 10,8 mio. kr. på hjemmepleje
  • 5,0 mio. kr. på plejecentre
  • 5,4 mio. kr. på sosu-elever
  • 10,0 mio. kr. på ældreprojekter, eksternt finansierede

Merforbrug:

  • 4,0 mio. kr. på specialiseret rehabilitering
  • 1,7 mio. kr. på hjælpemidler
  • 1,3 mio. kr. på omsorgssystemer
  • 10,8 mio. kr. på sygepleje

På styringsområdet Overførsler mv. forventes et mindreforbrug på 4,4 mio. kr. vedrørende bevillingen ældreboliger, mens der på anlæg og finansposter forventes budgetoverholdelse.

Med virkning fra den 1. januar 2018 er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen overgået til Københavns Kommunes nye økonomisystem Kvantum. Det betyder, at der her og nu i forhold til estimering af det forventede regnskab for 2018 er en række forhold, som vanskeliggør den løbende budgetopfølgning, hvilket medfører, at prognosen på nuværende tidspunkt er behæftet med betydelig usikkerhed. Det drejer sig blandt andet om følgende forhold:

  • Udfordringer i forhold til afstemning af lønudgifter mellem Kvantum og lønsystemet OPUS Personale. Det betyder, at alle lønudgifter endnu ikke fremgår korrekt i Kvantum. Der er bl.a. bogført lønudgifter på konti, som vedrører det tidligere økonomisystem KØR. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i samarbejde med Koncernservice i gang med at tilrette fejlene, og det forventes at være på plads inden næste prognose. I det forventede regnskab er der taget højde for afvigelsen mellem OPUS løn og Kvantum, således at det forventede regnskab for 2018 er baseret på forbrug fra OPUS løn.
  • Fra Koncernservice mangler oplysning om refusionsindtægter, idet disse hverken fremgår af lønsystemet eller Kvantum. Det er oplyst fra Koncernservice, at kontering af refusionsindtægter forventes at være på plads inden næste prognose.  
  • Fakturabehandling i Kvantum og efterfølgende betaling har givet visse udfordringer i opstartsfasen, men dette er nu rettet op på således, at der alene udestår oprydning i tidligere sager.
  • Tekniske problemer i Kvantum bevirker, at det decentrale niveau 6 (institutioner med eget profitcenter nummer) endnu ikke selv har kunnet indlæse budgetter på institutionsniveau. Det betyder, at budgetter alene findes i manuelle regneark, hvilket kan give styringsmæssige udfordringer samt usikkerhed i forhold til at estimere forventet forbrug. Yderligere er de standardrapporter, som indtil nu er udviklet i Kvantum, begrænset brugbare i forhold til det ønskede styringsniveau.

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger opgjort på særlige fokusområder:

Bevilling Sundhed:

Forebyggelse

På området forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr., som kan henføres til færre lønudgifter.

Færdigbehandlede

På området forventes budgetoverholdelse. Med virkning fra den 1. januar 2017 er der indført ændringer i betaling for færdigbehandlede patienter, idet der udover den eksisterende regionale betaling skal betales bidrag til staten, som dog bliver tilbageført til kommunerne i forhold til antal færdigbehandlingsdage. De økonomiske konsekvenser afhænger derfor af, om borgerne i Københavns Kommune har færre eller flere færdigbehandlingsdage i forhold til borgerne i de øvrige kommuner i regionen. Dette medfører en usikkerhed i forhold til prognosen.

Genoptræning

På området forventes et merforbrug på 4,0 mio. kr. vedrørende specialiseret rehabilitering. Merforbruget kan blandt andet henføres til, at der er tale om forløb, som er meget lange, og kombineret med en stigning i betaling pr. forløb for borgere på døgnophold medfører det en stigning i de samlede udgifter. På grund af at datagrundlaget endnu er utilstrækkeligt, er prognosen behæftet med usikkerhed. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet. Området fik med Budget 2018 tilført 34,4 mio. kr. varigt til køb af specialiseret rehabilitering på specialhospitaler med henblik på at efterleve de nationale retningslinjer. 

Bevilling Ældre:

Sygepleje

På området forventes et merforbrug på 10,8 mio. kr., hvilket skyldes en stigning i aktiviteten med den konsekvens, at vikarudgifterne er stigende. Yderligere har der i årets første kvartal været en del fratrædelser, som også har medvirket til øgede udgifter til vikarer. Cura omsorgssystem blev implementeret i foråret 2017, og der arbejdes stadig på at udvikle rapporter således, at der kan trækkes afregningsdata. De manglende rapporter er medvirkende årsag til, at det er vanskeligt at danne sig et korrekt billede af udviklingen i 2018. Det forventes, at afregningsrapporter er klar til drift i løbet af efteråret 2018.  Merforbruget vil blive dækket af forventet mindreforbrug på hjemmeplejeområdet.

Hjemmepleje

På området forventes et mindreforbrug på 10,8 mio. kr. Mindreforbruget vurderes primært at skyldes lavere aktivitet på timer til borgere, som følge af indsatsen Udredning- og Rehabilitering. Herudover er der en mindre aktivitetsnedgang på tøjvask.

Hjælpemidler

På området forventes et merforbrug på 1,7 mio. kr. som følge af stigende aktivitet. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet. Det kan yderligere oplyses, at der er entreret med et eksternt konsulentfirma, som i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i gang med en tilbundsgående undersøgelse af området.

Omsorgssystemer

På området forventes et merforbrug på 1,3 mio. kr., som primært relaterer sig til øgede udgifter på oprettelse af Airwatch, som er det system, som håndterer sikkerheden på de devices (enheder), som er knyttet til omsorgssystemet Cura.

Plejehjem

På området, som er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens største driftsområde, forventes et mindreforbrug på 5 mio. kr. Der er på nuværende tidspunkt en betydelig usikkerhed forbundet med prognosen, men foreløbig er forbruget på de centralt afsatte midler begrænset.  

Uddannelse

På området forventes et mindreforbrug på 5,4 mio. kr., som primært kan henføres til et forventet mindreforbrug på sosu-elevområdet, som følge af et mindreoptag af elever på grund af mindre søgning til uddannelsen.

Ældreprojekter 

På området forventes et mindreforbrug på 10 mio. kr. Det forventede mindreforbrug kan primært henføres til det eksterne projekt Bedre bemanding, hvor der via Finanslov 2018 vil komme indtægter fra staten til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Mindreforbruget kan henføres til dels det faktum, at midler bevilget fra Finansloven har en lang administrativ proces, inden de indgår som budget i kommunen, dels at arbejdet med at øge bemandingen skal tilpasses arbejdstilrettelæggelsen på de enkelte områder.

Bevilling Administration:

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevilling Anlæg:

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevilling Aktivitetsbestemt medfinansiering:

På området forventes budgetoverholdelse. Implementeringen af Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden har medført lavere aktivitet i 2017, og udfordringerne er fortsat ikke løst, hvilket forventes at påvirke udgiftsniveauet i 2018. Samtidig er en ny aldersdifferentieret afregningsmodel trådt i kraft den 1. januar 2018, hvilket også kan påvirke udgiftsniveauet. Prognosen for Kommunal Medfinansiering i 2018 er således usikker.

Bevilling Særligt dyre enkeltsager:

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevilling Overførsler:

På området forventes et mindreforbrug på 4,4 mio. kr., som kan henføres til færre udgifter til ydelsesstøtte som følge af faldende afdragsprofil. Det forventede forbrug kvalitetssikres frem mod den kommende prognose, og budgettet forventes på den baggrund korrigeret i forbindelse med 2. regnskabsprognose.

Finansposter:

På området forventes budgetoverholdelse, når der i 1. sag om bevillingsmæssige ændringer flyttes 121,5 mio. kr. fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til kassen til dækning af fremtidig betaling til Landsbyggefonden. Der er således tale om en tidsforskydning.

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når fagudvalgene har godkendt det forventede regnskab, behandler Økonomiudvalget i henhold til sædvanlig praksis på møde den 22. maj 2018 kommunens samlede forventede regnskab for 2018.

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt i skriftlig votering
Til top