Orientering om beretning 2016 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2016 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse til efterretning.
Problemstilling
Det er fastsat i serviceloven, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal følge udviklingen i forvaltningens magtanvendelser og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse, og vurdere om der er behov for opfølgning på magtanvendelsesområdet. Til brug for denne vurdering udarbejder forvaltningen hvert år en beretning om de registrerede indgreb i voksnes selvbestemmelse. Beretningen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i andet kvartal.Løsning
Baggrund
Kommunen har en skærpet pligt til at drage omsorg for og tilbyde hjælp til borgere med en betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne og som er ude af stand til at tage forsvarligt vare på sig selv. Persongruppen findes ofte inden for demensomsorgen, men også kroniske sindslidelser og varige hjerneskader kan medføre, at en person tilhører persongruppen for den særlige omsorgspligt. Det følger af den særlige omsorgspligt, at kommunen som sidste mulighed må anvende magt for ikke at ifalde omsorgssvigt overfor borgeren, hvis borgeren ikke kan drage forsvarlig omsorg for sig selv.
Magtanvendelse omfatter meget forskellige former for indgreb eksempelvis anvendelse af alarm- og pejlesystemer, kortvarig fysisk fastholdelse eller varig flytning af en borger til en plejebolig mod borgerens vilje. Fælles for indgrebene er, at de skal være absolut påkrævede, og at de anvendes for at hindre, at borgeren udsættes for omsorgssvigt.
Beretning om magtanvendelse 2016
Beretningen (bilag 1) indeholder en gennemgang af servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse samt en samlet oversigt over forvaltningens brug af bestemmelserne i 2016. I beretningen beskrives seks konkrete eksempler, hvor forvaltningen har anvendt indgreb i borgernes selvbestemmelse. Derudover beskrives forvaltningens indsats i årets løb med at forebygge magtanvendelse overfor borgerene.
Forvaltningen har som kontrolmyndighed i 2016 modtaget og behandlet i alt 671 indberetninger og ansøgninger om magtanvendelser. Det er flere end i 2015, hvor antallet var 418.
Af de 671 indberetninger og ansøgninger vurderede forvaltningen, at de 658 opfyldte servicelovens betingelser for magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse. Det har været påkrævet at anvende magt mere end én gang over for i alt 53 borgere. I beretningen gennemgåes et eksempel, hvor en borger grundet sin kognitive svækkelse forsøgte at rejse sig fra sin stofsele, og derfor er registreret med 111 magtanvendelser. Når disse indberetninger trækkes fra er det samlede antal indberetninger 560 i 2016. Der er ikke modtaget klager fra borgere, pårørende eller værger over udførte magtanvendelser i 2016. Forvaltningen har fået medhold i samtlige indstillinger til Statsforvaltningen, Ankestyrelsen og Domstolene.
Vurdering af magtanvendelse i 2016
Hver udført indgreb i borgerens selvbestemmelse er funderet i personalets individuelle kendskab til borgerens behov og ud fra et skøn i den konkrete situation. Borgerens behov kan være omskiftelige og borgerens motivation til at modtage den nødvendige hjælp kan skifte fra time til time. Antallet af indberetninger og ansøgninger pr. år kan derfor være en indikation af behovet for yderligere tiltag eller opfølgning på magtanvendelsesområdet. Men tallene kan ikke stå alene som målestok for, hvordan magtanvendelsesreglerne kendes og forvaltes i enhederne. En borger kan eksempelvis i en periode have massivt brug for, at personalet intervenerer, fordi frivillig medvirken ikke kan opnås, mens det i andre perioder lykkes at motivere borgeren til at modtage hjælpen frivilligt. I begge situationer arbejdes der målrettet og intensivt med at varetage borgerens tarv, men kun de tilfælde, hvor der har været anvendt magt, fremgår af tallene i beretningen (bilag 1 side 10 ff).
Det er ikke muligt at fastsætte et samlet måltal for hvor mange magtanvendelsesindgreb, der bør være på et år, som indikation for om der er udført for mange, for få eller lige tilpas antal magtanvendelser i det pågældende år. Når forvaltningen modtager et forholdsvist højt antal indberetninger og ansøgninger om magt, kan det tolkes som et udtryk for, at der er opnået et udbredt kendskab til procedurereglerne blandt plejepersonalet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og at man netop ikke er tilbageholdende med at ansøge, indberette og registrere indgreb i voksnes selvbestemmelse, som serviceloven foreskriver.
Det er vigtigt, at der stadig løbende undervises i magtanvendelsesområdet på enhederne, idet der er en relativ stor personaleomsætning (knap 20 procent) i forvaltningen og således kan nytilkommen personale få viden om regelsættet og der kan ske kontinuerlig genopfriskning af viden på området hos erfarent personale.
Høring
Beretning 2016 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse har været i høring i Københavns Ældreråd, som blandt andet bemærker, at man ikke umiddelbart ser det som et problem, at der bliver indberettet flere magtanvendelser, så længe disse er udtryk for øget opmærksomhed og synlighed på de problemstillinger, der knytter sig til området. Ældrerådet bemærker, at det er rådets opfattelse, at der kontinuerligt bliver arbejdet med området, og rådet forudsætter naturligvis i denne sammenhæng, at man tilstræber, at ingen borgere falder uden for lovens rammer, da det er vigtigt at bevare borgernes selvbestemmelsesret og uden lovlig dækning af magtanvendelsen vil det være et overgreb på borgeren. Ældrerådet har i denne sammenhæng med tilfredshed noteret sig, at kommunen har intensiveret indsatsen i 2016 med at øge og vedligeholde personalets kendskab til magtanvendelsesområdet, og blandt andet i overenstememlse med Ældrerådets ønsker herom har øget kendskabet til den socialpædagogiske indsats.
Ældrerådet opfordrer endvidere til, at der ansættes socialpædagoger, som har de nødvendige kompetencer til at finde løsninger, som ikke omfatter brug af magt.
Høringsskrivelsen vedlægges som bilag 2
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Udvalget forelægges 'Beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret 2017' i foråret 2018.
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.