Ingen titel
Ingen titel
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 18. maj 2006
Sager til efterretning
11. Redegørelse for udmåling og ydelse af hjælp til borgerne
SOU 142/2006 J.nr. 27/2002
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter nedenstående redegørelse om "tid" i hjemmehjælpen,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. maj 2006
Indstillingen blev drøftet, og redegørelsen blev taget til efterretning.
RESUME
På baggrund af et medlemsforslag fra Rikke Lauritzen (Ø) om åbenhed omkring den visiterede tid i hjemmeplejen, har Sundheds- og Omsorgsudvalget har bedt om en redegørelse.
Denne indstilling er en beskrivelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens praksis vedrørende visitation til hjemmehjælp og udførelse af hjemmehjælp. Herunder hvilke overvejelser der ligger til grund for, at afgørelserne til borgerne ikke indeholder tid på de visiterede ydelser/hjælp. Den vejledende tid på ydelserne i kvalitetsstandarderne anvendes primært som grundlag for afregning mellem Pensions- og Omsorgskontorer og leverandørerne.
Begrundelsen for dette er først og fremmest at fastholde fokus på indhold og kvalitet i ydelserne/hjælpen frem for at fokusere på den udmålte tid.
Der er mange overvejelser, der ligger til grund for dette. Af særlig betydning er, at hjemmehjælp omfatter både personlig og praktisk hjælp. Det betyder, at målgruppen er meget bred og omfanget/kompleksiteten af behov og problemstillinger kan være meget forskellig fra borger til borger, og behov og problemstillinger kan skifte fra dag til dag og fra time til time.
For at imødekomme skiftende behov hos borgerne og dermed sikre retssikkerheden, har hjemmehjælperne brug for at være fleksible og smidige i den daglige planlægning af arbejdet. Hvis hjemmehjælperne er bundet af faste tider hos den enkelte borger, vil det være vanskeligt at leve op til dette.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har kontinuerligt fokus på, hvordan borgernes retssikkerhed sikres bedst muligt. Der foregår derfor løbende kvalitetsudvikling i forhold til afgørelser. Afgørelser vedrørende hjemmehjælp skal bl.a. indeholde: En begrundelse for afgørelsen, hvilke opgaver hjælpen omfatter og formålet med hjælpen. Der er ikke noget lovgivningsmæssigt krav om, at afgørelser skal indeholde tid på hjælpen.
I forlængelse af den fortsatte implementering af BUM på ældreområdet, er der i 2005 og 2006 særlig fokus på at kvalificere beskrivelser af formål og mål med hjælpen.