Mødedato: 18.05.2006, kl. 14:00

Forslag til ny integrationspolitik

Se alle bilag

Forslag til ny integrationspolitik

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Forslag til ny integrationspolitik

 

SOU 149/2006  J.nr. 9/2001

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget videresender denne indstilling som udvalgets høringssvar på integrationspolitikken.

 

RESUME

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har sendt forslag til ny integrationspolitik i Københavns Kommune i høring i de stående udvalg, Integrationsrådet samt hos udvalgte eksterne høringspartnere. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan tilslutte sig integrationspolitikken og de medfølgende indstillinger, men har en række konkrete kommentarer.

 

Denne indstilling blev på grund af en meget kort tidsfrist fremsendt som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar ved høringsfristens udløb den 28. april 2006. Høringssvaret er dog afgivet med forbehold for Sundheds- og Omsorgsudvalgets efterfølgende godkendelse på udvalgsmødet den 18. maj.

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har allerede på nuværende tidspunkt revideret integrationspolitikken, bl.a. på baggrund af de indkomne høringssvar. Det reviderede udkast drøftes i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 29. maj 2006, i Økonomiudvalget den 30. maj og i Borgerrepræsentationen den 15.-16. juni.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har sendt forslag til ny integrationspolitik i Københavns Kommune i høring i de stående udvalg, Integrationsrådet samt hos udvalgte eksterne høringspartnere. Svarfristen var den 28. april 2006, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar blev fremsendt med forbehold for udvalgets godkendelse på udvalgsmødet den 18. maj.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har allerede på nuværende tidspunkt revideret integrationspolitikken, bl.a. på baggrund af de indkomne høringssvar. Det reviderede udkast drøftes i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 29. maj 2006, i Økonomiudvalget den 30. maj og i Borgerrepræsentationen den 15.-16. juni.

Forslaget består af udkast til integrationspolitikken opdelt i følgende områder: beskæftigelse, uddannelse, bolig, tryghed samt kultur og fritid. Hertil kommer to indstillinger om tiltag vedrørende rekruttering, sociale klausuler og præmieordning samt tiltag vedrørende idræts- og foreningslivet.

"Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmoder de stående udvalg samt Integrationsrådet om i forbindelse med høringen at tage stilling til følgende i forhold til Integrationspolitikken: Udvalgets vurdering af samt bemærkninger til visionen, principperne og indsatsområderne samt relevansen heraf; udvalgets vurdering af hvorvidt strategien er dækkende for at opnå visionen og resultatmålene for de udvalgte områder; skal der opstilles andre/flere resultat- og aktivitetsmål med tilhørende konkrete initiativer end de i udkastet foreslåede?; i visse resultat- og aktivitetsmål er værdierne anført som xx eller yy. Fagudvalgene bedes tage stilling til, hvilke værdier, der bør angives for deres område; kan de foreslåede resultatkrav og aktivitetsmål finansieres indenfor budgetforslag 2007? Såfremt de ikke kan, ønskes der dels en vurdering af, hvilket niveau der kan opnås inden for budgettet, dels den økonomiske konsekvens af at realisere målsætningerne; udvalgene bedes tage stilling til tidshorisonten for realisering af de opstillede resultatkrav og aktivitetsmål i de tilfælde, hvor der ikke i udkastet er taget stilling hertil; skal eksisterende sektorpolitikker indenfor udvalgets område revideres, såfremt integrationspolitikken vedtages?"

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens sv ar forholder sig til følgende dele af høringsforlaget: Integrationspolitikken overordnet set, beskæftigelsesområdet i integrationspolitikken, indstilling om tiltag vedrørende rekruttering, sociale klausuler og præmieordning samt indstilling om tiltag vedrørende idræts- og foreningslivet. De øvrige områder og tilhørende spørgsmål fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget berører ikke Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kerneområder, og forvaltningen vil ikke få et selvstændigt ansvar for at gennemføre indsatserne.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan tilslutte sig integrationspolitikken og de medfølgende indstillinger, men forvaltningen har en række konkrete kommentarer.

 

Overordnede kommentarer

Overordnet finder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at det er positivt, der nu kommer generelt fokus på integrationsindsatsen og specielt på kommunens indsats for at ansætte medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk. På dette felt har forvaltningen allerede stor erfaring. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er en forvaltning med stor mangfoldighed, idet forvaltningen har mange medarbejdere med anden etnisk baggrund dansk ansat. 9,2 % af forvaltningens ansatte kommer fra 3. verdenslande, og tallet har været stærkt stigende de senere år.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan konstatere, at integrationspolitikken ikke rummer sundhed som et selvstændigt område. Forvaltningen mener, at sundhed er så vigtig en faktor i integrationsindsatsen, at det bør være et prioriteret område på linje med de andre områder i integrationspolitikken, idet etniske minoriteter generelt har en dårligere sundhedstilstand end etniske danskeres.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har aftalt med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at selve beskrivelsen af tiltag i forhold til etniske minoriteters sundhed indgår i den sundhedspolitik for København, som er under udarbejdelse i disse måneder, og som koordineres af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Forvaltningens indvending vedrører således ikke manglende konkrete forslag, men forholder sig til det faktum, at sundhed ikke fremhæves i integrationspolitikken på linje med de andre prioriterede områder på tværs i kommunen.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at sundhed indgår tydeligt i den nye integrationspolitik for Københavns Kommune, som vedtages i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

Kommentarer til indstilling om styrket integration gennem nye tiltag vedr. rekruttering, sociale klausuler og præmieordning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i forbindelse med eventuelt brug af sociale klausuler fremhæve nogle konkrete forbehold, som forvaltningen gerne ser, der bliver taget højde for i det videre arbejde. Væsentligst er det at pointere, at forvaltningens udgangspunkt i forhold til rekruttering allerede har mange erfaringer og har afprøvet forskellige tiltag. Forvaltningen deler gerne sine erfaringer med andre forvaltninger.

 

I forhold til de sociale klausuler vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen få en række merudgifter, hvis klausulerne indføres i den beskrevne form. Forvaltningen har indgået to forskellige former for tre-årige kontrakter med private leverandører af ydelser til ældre. Nogle af disse kontrakter vil evt. skulle opsiges, hvis der indføres sociale klausuler, hvilket ikke findes hensigtsmæssigt. Andre kan ophæves, såfremt leverandørerne stilles økonomisk skadefri. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har allerede en række bestemmelser i leverandørkravene, herunder bl.a. at leverandøren skal overholde kommunens instruktioner og politiske beslutninger, kommunens værdigrundlag, samt synliggøre sin personalepolitik og tiltag i forhold til det rummelige arbejdsmarked. Intentionen bag de sociale klausuler finder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen således allerede er til stede i relationen til forvaltningens private leverandører.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

I forslaget om sociale klausuler er der lagt op til, at de personer som det pålægges private leverandører at ansætte, er kontanthjælpsmodtagere, som det vurderes at kræve en ekstra indsats at få i arbejde. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal hertil bemærke, at såfremt man vælger at ansætte denne gruppe, vil det givet være nødvendigt at give en form for merbetaling som kompensation for ekstraarbejde forbundet med ansættelsen. Dette vil påføre Sundheds- og Omsorgsforvaltningen merudgifter, som det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at give et overslag over. Samme problemstilling gør sig gældende i forhold til kommunens egne institutioner. Også her vil der være tale om en ekstra udgift forbundet med ansættelsen.

 

Der er indgået tre-årige kontrakter med private leverandører til personlig og praktisk hjælp efter den i frit valgs-lovgivningen angivne godkendelsesmetode. Bestemmelserne omkring sociale klausuler kan kun indføres, såfremt leverandørerne stilles økonomisk skadefrit.

 

 

HØRING

Denne indstilling er ved høringsfristens udløb den 28. april 2006 fremsendt som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar med forbehold for udvalgets efterfølgende godkendelse på udvalgsmødet den 18. maj.

 

 

BILAG

·        Uddybende høringssvar til forslag til ny integrationspolitik for Københavns Kommune

·        Udkast til Københavns Kommunes integrationspolitik

·        3 indstillinger og beslutninger fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om:

o       Samlet udkast til Københavns Kommunes integrationspolitik

o       Styrket integration gennem nye tiltag vedr. rekruttering, sociale klausuler og præmieordning

o       Styrket integration gennem nye tiltag på idræts- og foreningsområdet

·        Enhedslistens ændringsforslag til udkast til integrationspolitik

·        Kommentarer fra SF til udkast til integrationspolitik

·        VOC-alternativ til integrationspolitik fra S

 

 

Lene Sillasen                                                                                     

                                                                                                                                                                                                             /Jens Egsgaard


 

Til top