Mødedato: 18.05.2006, kl. 14:00

Etablering af Københavns Madhus

Etablering af Københavns Madhus

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. maj 2006

 

 

Sager til efterretning

 

12.      Etablering af Københavns Madhus

 

SOU 116/2006  J.nr. 13/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status vedrørende etablering af Københavns Madhus til efterretning.

 

RESUME

Overborgmesteren har i sin 180 graders plan stillet forslag om etablering af Københavns Madhus. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på opfordring af Økonomiforvaltningen været involveret i arbejdet med at kvalificere oplægget omkring Københavns Madhus.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ser positivt på etableringen af Københavns Madhus. Madhuset vil kunne inspirere til at højne måltidernes kvalitet i København og bidrage til implementeringen af det kostpolitiske arbejde, som forvaltningen har igangsat i hjemmeplejen og på plejehjem.

 

SAGSBESKRIVELSE

I juni måned 2006 præsenterer Overborgmesteren et konkret forslag til etablering af Københavns Madhus.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen, været involveret i beskrivelsen af Madhusets aktiviteter, målgrupper og organisering. Udgangspunktet for projektgruppens arbejde har været Overborgmesterens idéoplæg, som blev lanceret i forbindelse med 180 graders planen.

 

Madhusets mission

Københavns Madhus skal bidrage til at højne kvaliteten af de måltider, som Københavns Kommune har et politisk ansvar for. Det er måltider, som kommunen tilbyder til daglig i skoler, daginstitutioner, i kantiner på kommunale virksomheder, i idrætsanlæg, i døgninstitutioner og til ældre i hjemmeplejen og på plejehjem.

 

De konkrete resultater for brugerne skal skabes gennem samarbejde mellem Madhuset og de primære kommunale interessenter (fagforvaltninger og institutioner), som arbejder aktivt med området.

 

Madhusets aktiviteter

Madhuset skal sætte fokus på områdets mange udfordringer, tage initiativ til udviklingsprojekter, udbrede best practice, tilbyde rådgivning samt øge den offentlige og politisk interesse for mad og måltider. 

 

Som udviklingspartner for udøvere og myndigheder på området skal Madhuset bidrage til at understøtte og inspirere det arbejde, som fagforvaltningerne allerede har igangsat. Det drejer sig for eksempel om den vedtagne kostpolitik på ældreområdet.

Madhuset kan arbejde med opgaver som:

·        Indsamling og dokumentation af viden

·        Rådgivning af køkkener og kantiner

·        Undervisning, formidling og demonstration

·        Skabe debat og sætte dagsorden

·        Bidrage til udviklingsarbejde

 

Ud fra en bruttoliste over aktiviteter prioriterer Madhusets bestyrelse hvilke aktiviteter der skal prioriteres.

 

Madhuset får stillet en bunden opgave, som skal løses inden for det første år:

 

·        Udvikling af koncept for en rating-ordning for kommunale køkkener.

 

Opgaven skal løses i samarbejde mellem Københavns Madhus og repræsentanter for fagforvaltninger og institutioner og resultere i et koncept, der kan implementeres af Madhusets kommunale bevillingsgivere. 

 

Organisering

Københavns Madhus foreslås etableret som en ikke erhvervsdrivende fond med en selvstændig ledelse. Fonden ledes af en bestyrelse på 7 medlemmer, hvoraf 3 udpeges af kommunen og 4 af relevante organisationer. Madhuset bliver en selvejende institution med 5 ansatte. I en resultatkontrakt mellem kommunen (og evt. andre kommuner) fastlægges de ydelser, som Fonden skal forestå i forhold til kommunen.

 

Hvilken betydning får etableringen af Københavns Madhus for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen?

De opgaver, som Madhuset skal varetage i forhold til at skabe sunde måltider, ligger i god tråd med de opgaver, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har arbejdet med i de seneste år. Forvaltningen har bl.a. fungeret som faglig konsulent for udarbejdelse af kostpolitikker for dagplejen og fritidsordninger, medvirket i etablering af skolemadsordning, etableret tilbud til overvægtige børn, afholdt madpakkens uge for børnehaver, 6 om dagen-kampagner m.m.

 

I 2003 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget en omfattende kostpolitik for ældreområdet. Det betyder, at mad og måltider nu og i de kommende år er et højt prioriteret område i forhold til ældre i hjemmeplejen og på plejehjem. I takt med implementeringen af kostpolitikken sættes der fokus på madens ernæringsmæssige og gastronomiske kvalitet, spisemiljøer, samt integration af kost i omsorg, pleje og behandling.

 

I de kommende år intensiveres udrulningen af kostpolitikken, og i den forbindelse kan Københavns Madhus blive en vigtig og positiv samarbejdspartner i forhold til forvaltningens bestræbelser på at dagsordensætte madens betydning for borgernes sundhed og trivsel. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer bl.a. at kunne hente inspiration og bistand til de opgaver, der knytter sig til rådgivning og undervisning af personalet i køkkener og i plejen, hvis opgave det er, at skabe det gode måltid.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen hilser derfor Københavns Madhus velkommen og ser frem til et samarbejde, hvor Madhusets kan understøtte det arbejde, der allerede er igangsat og tilføre kvalificerede ressourcer, der kan være med til at løfte arbejdet videre og højere op.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er den største madproducent i kommunalt regi og samtidig den forvaltning, der mest systematisk arbejder med at implementere kostpolitiske tiltag. Derfor vil det være naturligt, at forvaltningen får en plads i Madhusets bestyrelsen og dermed indflydelse på de aktiviteter og kompetencer Københavns Madhus skal tilbyde.

 

Madhuset får til opgave at udvikle en rating-ordning for kommunale køkkener og kantiner. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen finder kvalitetsmålinger og dokumentation nyttigt, dog under forudsætning af, at koncepter for en rating-ordning tilpasses forvaltningens behov. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udfører i forvejen omfattende kontrol, brugerundersøgelser m.m.

 

Tidsplan

·        Madhuset lanceres i juni måned 2006 (uge 24)

·        Behandling af indstilling i Økonomiudvalget 20. juni 2006 (uge 25)

·        Høring i de berørte politiske udvalg i juli og august måned 2006

·        Efter høringsrunden går indstillingen til drøftelse og beslutning i Borgerrepræsentationen i september

 

 

MILJØVURDERING

Københavns Madhus vil i samarbejde med fagforvaltningerne og Miljø- og Teknikforvaltningen understøtte de kommunale mål for økologi, som Københavns Kommune tiltrådte i år 2001.

 

 

ØKONOMI

Finansiering af Københavns Madhus aftales i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2007.

 

 

HØRING

Høring i de berørte politiske udvalg frem til august måned 2006.

 

 

BILAG

Ingen.

 

 

 

Lene Sillasen                                                                                     

                                                                                                                                                                                                    /Jens Egsgaard


 

Til top