Mødedato: 18.04.2002, kl. 15:00

Status for H:S's gennemførelse af Københavns budgetaftale for 2002

Status for H:S's gennemførelse af Københavns budgetaftale for 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. april 2002

 

3. Status for H:S's gennemførelse af Københavns budgetaftale for 2002

SOU 110/2002 J.nr. 37/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelse vedrørende status for H:S gennemførelse af Københavns Kommunes budgetaftale for 2002 til efterretning.

 

RESUME

Det blev i forbindelse med budgetaftalen for Københavns Kommune 2002 besluttet, at H:S i marts 2002 udarbejder redegørelse til Københavns Kommune om effekterne af de iværksatte initiativer (bilag 1).

Redegørelsen blev drøftet og taget til efterretning på H:S Bestyrelsens møde den 13. marts 2002, hvorefter den er sendt til Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering.

I redegørelsen fra H:S Direktionen er der gjort status over budgetaftalens enkelte elementer, som omfatter

  • en bedre udnyttelse af de tekniske ressourcer ved en fleksibel aktivitetstilrettelæggelse,
  • apparatur til kræftbehandling,
  • fortsat udbygning af hjerteområdet,
  • nedbringelse af ventetiderne,
  • elektroniske patientjournaler,
  • samarbejdet med Københavns Amt,
  • samlet plan for dimensioneringen af speciallægepraksis,
  • stillingtagen til krav og ønsker til nye væsentlige behandlingsformer,
  • arbejdsmiljø,

Samlet set har Sundhedsforvaltningen ikke bemærkninger til H:S Direktionens status. Det forudsættes dog, at H:S varetager den genoptræning, der er knyttet til udvidelse af aktiviteter i forbindelse med nedbringelse af ventetider.

Status for H:S gennemførelse af Københavns Kommunes budgetaftale for 2002 har ingen økonomiske konsekvenser for Sundhedsforvaltningen, forudsat at H:S aktiviteter i forhold til nedbringelse af ventelisterne ikke får en afsmittende virkning på Københavns Kommune.

SAGSBESKRIVELSE

Det blev i forbindelse med budgetaftalen for Københavns Kommune 2002 besluttet, at H:S i marts 2002 udarbejder redegørelse til Københavns Kommune om effekterne af de iværksatte initiativer (bilag 1).

Redegørelsen blev drøftet og taget til efterretning på H:S Bestyrelsens møde den 13. marts, hvorefter den er sendt til Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering.

I denne udvalgsindstilling gøres der kort status over budgetaftalens enkelte elementer.

Sundhedsforvaltningen har enkelte bemærkninger, som vedrører relationerne mellem H:S og Københavns Kommunes aktiviteter.

Bedre udnyttelse af de tekniske ressourcer ved en fleksibel aktivitetstilrettelæggelse

Det fremgår af budgetaftalen for 2002, at "Københavns Kommune ønsker at give H:S de bedst mulige vilkår for at yde service til Københavns borgere. Der er derfor enighed om at tilføre yderligere ressourcer. I den forbindelse anmodes H:S Bestyrelsen om gennem dialog med medarbejderne at opnå en bedre udnyttelse af de tekniske ressourcer ved en fleksibel aktivitetstilrettelæggelse."

Det fremgår af H:S Direktionens redegørelse, at mulighederne for bedre udnyttelse af apparatur m.v. ved fleksibel tilrettelæggelse af arbejdet har været drøftet i H:S Bestyrelsen.

Senest har H:S Bestyrelsen på møde den 30. januar 2002 besluttet at tilføre Rigshospitalet personaleressourcer for at udvide åbningstiderne på de nuværende MR-scannere i stedet for at investere i nye scannere. Med tilførslen på 2,2 mio. kr. til ekstra personale har H:S udvidet den behandlingsmæssige kapacitet svarende til den kapacitet, der ellers ville være opnået ved anskaffelse af en ny MR-scanner og bemanding af denne i sædvanlig arbejdstid.

Derudover redegør H:S Direktionen også for, at udmøntningen af regeringens ekstrabevilling på 1,5 mia. kr. til sygehusvæsenet vil skulle realiseres ved en mere fleksibel arbejdstilrettelæggelse, jf. anbefalingerne fra indenrigs- og sundhedsministerens rådgivende udvalg (100 dages udvalget).

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette.

 

Apparatur til kræftbehandling

Af budgetaftalen fremgår, at der "i H:S budgetforslag for 2002 er afsat 50 mio. kr. til kræftområdet. Der afsættes yderligere 18 mio. kr. i 2002 til udskiftning og nyanskaffelser af apparatur. Det forudsættes, at H:S finansierer eventuelle afledte drifts-udgifter."

Det kan kort opsummeres, at H:S de senere år bl.a. i forlængelse af "Den nationale kræftplan" har gennemført betydelige forbedringer på kræftområdet. Det blev således også på H:S Bestyrelsesmødet den 30. januar 2002 besluttet at fordele 47 mio. kr. til en forstærket indsats på kræftområdet indenfor diagnostik, udredning og behandling. Det har dog med denne beslutning ikke været muligt at afsætte øgede midler til nye initiativer indenfor forebyggelse, uddannelse, screening, forskning og udvikling, rehabilitering eller palliation.

Udgangspunktet for H:S Direktionens prioriteringer på kræftområdet har først og fremmest været aftalen mellem regeringen og Amtsrådsforeningen om amternes økonomi for 2002, som Københavns og Frederiksberg Kommuner har tilsluttet sig.

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette.

 

Fortsat udbygning af hjerteområdet

Budgetaftalen for 2002 fastslår, at "der de seneste år er sket en kraftig udbygning af hjerteområdet. I H:S budgetforslag er der afsat yderligere 4 mio. kr. i 2002. Der afsættes ekstra 4 mio. kr. i 2002 og 2003 til en fortsat udvidelse på hjerteområdet. Der afsættes endvidere 18 mio. kr. i 2002 til udskiftning af hjerteapparatur.

Der er på hjerteområdet ligeledes skabt basis for en forstærket indsats. Senest har H:S Bestyrelsen den 30. januar 2002 godkendt forslag til anvendelse af 30,2 mio. kr. på hjerteområdet. De øgede midler vil alle blive tilført Rigshospitalet til nødvendigt KAG-apparatur og styrkelse af den hjerteintensive funktion m.v.

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette.

 

Nedbringelse af ventetiderne

Det indgår i budgetaftalen, at "der afsættes 10 mio. kr. i 2002 og 5 mio. kr. i 2003 til en fortsat nedbringelse af ventetiderne på H:S hospitaler.

Det fremgår af H:S Direktionens redegørelse, at H:S Bestyrelsen endnu ikke har taget konkret stilling til anvendelsen af de forøgede midler til nedbringelse af ventetider, der er tilført med Københavns Kommunes budgetaftale for 2002.

Men med den nye regerings ekstrabevilling på 1,5 mia. kr. til sygehusvæsenet i 2002 er der også behov for at samtænke de to aftaler. Beregninger fra H:S viser, at H:S vil skulle investere 40-60 mio. kr. for at nå det aktivitetsniveau, der udløser trækningsret på puljen. H:S Direktionen foreslår derfor, at de oprindeligt afsatte 42 mio. kr. i 2002 fortsat afsættes til en ekstraordinær indsats på ventelisteområdet.

Sundhedsforvaltningen forudsætter, at H:S varetager den genoptræning, der er knyttet til udvidelsen af aktiviteter i forbindelse med nedbringelse af ventetider.

Udmøntningen af de 1,5 mia. kr. til sygehusvæsenet omfatter også mulighed for meraktivitet i speciallægepraksis. Der er konstruktive drøftelser mellem H:S og Sundhedsforvaltningen i gang om tilrettelæggelsen af dette.

Elektroniske patientjournaler

Af budgetaftalen fremgår, at "der er enighed om, at H:S i de kommende år skal arbejde målrettet med en udbygning af elektroniske patientjournaler. Indførelsen af elektroniske patientjournaler forventes at give H:S en række gevinster, herunder bidrage til organisationsudvikling, effektivisering af arbejdsgange, kvalitetsudvikling og kontinuitet i patientforløbet. Det forudsættes, at finansieringen tilvejebringes ved H:S egenfinansiering eller ved låntagning.

H:S Direktionen understreger i redegørelsen, at merudgifterne til IT-udbygningen vil udgøre 1,1 mia. kr., men at disse midler i 2002 og 2003 vil kunne tilvejebringes gennem opsparede IT-udviklingsmidler og omlægning af finansieringen af pensioner til Rigshospitalets tjenestemænd. Derudover vil investeringerne i 2004-2006 kunne finansieres gennem optagelse af et 10-årigt lån på ca. 765 mio. kr.

Det er derfor H:S Direktionens vurdering, at IT-strategien vil kunne gennemføres uden forhøjelse af statens, Københavns og Frederiksberg Kommuners bidrag til H:S.

Sundhedsforvaltningen bifalder den samlede IT-strategi, som Sundhedsforvaltningen er inviteret til at følge implementeringen af.

 

Samarbejde med Københavns Amt

Det indgår i budgetaftalen, at "der skal forhandles med Københavns Amt om indgåelse af flere aftaler om samarbejde omkring de højt specialiserede områder på sygehusene.

Der skal forhandles med Københavns Amt om en samlet plan for vagtberedskaberne på de enkelte sygehuse i H:S og KAS med henblik på en forbedring af den samlede økonomi i de to sygehusvæsener.

H:S Direktionen oplister i redegørelsen en række områder, hvor H:S de senere år har indgået aftaler med Københavns Amt med henblik på at opnå et bedre samlet tilbud på sygehusområdet og en bedre ressourceudnyttelse.

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette.

 

Samlet plan for dimensioneringen af speciallægepraksis

Budgetaftalen nævner, at "der skal tages kontakt til Frederiksberg Kommune om udarbejdelse af en samlet plan for dimensioneringen af speciallægepraksis i de to kommuner sammenholdt med specialeplanlægningen i H:S.

Initiativet til at komme videre med den specialeorienterede planlægning er placeret i Københavns Kommune.

I forhold til status på den specialeorienterede planlægning skal Sundhedsforvaltningen bemærke,

  • at der er godkendte praksisplaner i Københavns Kommune for Intern Medicin, Gynækologi og Øjenlægeområdet.
  • at praksisplanen for Diagnostisk Røntgenterapi efter Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønske er på vej i høring i H:S.
  • at der er et oplæg om den specialeorienterede planlægning indenfor det kirurgiske speciale under udarbejdelse.

 

Stillingtagen til krav og ønsker til nye væsentlige behandlingsformer

Det indgår i budgetaftalen, at "H:S Bestyrelsen skal tage stilling til, hvilke krav og ønsker man har til nye væsentlige behandlingsformer samt prioriteringen af nye medicinvalg og nye behandlingsformer og bemyndige bestyrelsesformanden til at søge disse gennemført i Østdanmarksamarbejdet."

Det fremgår af H:S redegørelsen, at der eksisterer et betydeligt samarbejde mellem H:S og de østdanske amter i forbindelse med indførelsen af nye behandlingsformer. Det fremhæves, at Rigshospitalet som oplæg til indgåelse af aftalerne udarbejder en oversigt over påtænkte nye behandlingsformer, som herefter drøftes med brugeramterne. H:S Direktionen fremhæver, at dette oplæg fremover vil blive forelagt H:S Bestyrelsen inden mødet med brugeramterne.

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette.

 

Arbejdsmiljø

I budgetaftalen indgår, at "det pålægges H:S Bestyrelsen at arbejde for et godt arbejdsmiljø på hospitalerne."

H:S har ifølge redegørelsen iværksat flere initiativer, der kan medvirke til at sikre et godt arbejdsmiljø på hospitalerne.

For det første er det i H:S Bestyrelsen på mødet den 27. juni 2001 besluttet at oprette en virksomhedsheds-BST i H:S. Etableringen af BST på sygehusområdet sker i forlængelse af den aftale om "et forbedret arbejdsmiljø", der blev indgået i forbindelse med finansloven for 2001. Bedriftssundhedstjenestens arbejde vil bestå i forebyggelse af arbejdsulykker, arbejdsbetingede lidelser og nedslidning, der kan være både fysisk og psykisk betinget, og at fremme personaleplejen. Heri er inkluderet medarbejdernes faglige og personlige udvikling.

Derudover har H:S Bestyrelsen på møde den 12. december 2001 drøftet oplæg om arbejdskraftsituationen i H:S. Oplægget vedrører bl.a. mulighederne for at sikre rekruttering og fastholdelse af medarbejderne ved hjælp af et godt arbejdsmiljø.

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette.

ØKONOMI

Status for H:S gennemførelse af Københavns Kommunes budgetaftale for 2002 har ingen økonomiske konsekvenser for Sundhedsforvaltningen, forudsat at H:S aktiviteter i forhold til nedbringelse af ventelisterne ikke får en afsmittende virkning på Københavns Kommune.

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser.

BILAG

Bilag 1: Redegørelse vedrørende status for H:S gennemførelse af Københavns Kommunes budgetaftale for 2002.

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top