Budget 2003
Budget 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 18. april 2002
2. Budget 2003
SOU 105/2002 J.nr. 5/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget træffer beslutning om hvilke elementer, der skal indgå i udmøntningen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets omstillingsbidrag, med henblik på indarbejdelse i budget 2003
at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forslag til budget 2003, herunder forslag til investeringsoversigt, takster og ønskeliste, med henblik på endelig godkendelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 25. april 2002.
RESUME
Se sagsbeskrivelse.
SAGSBESKRIVELSE
Visioner og mål
Økonomiudvalget har i forbindelse med indkaldelse af budgetbidrag for 2003 fra de stående udvalg anmodet om, at budgetterne bliver udformet således, at der er udarbejdet en mission og vision for udvalgets område og visioner, flerårige mål, budgetårets mål, handlinger og strategier, samt resultatkrav for hvert bevillingsområde. Økonomiudvalget har udmeldt, at fagforvaltningerne senest i budget 2004 skal gøre brug af det fælles begrebsapparat i budgettet. Indtil da skal der fremgå en tydelig definition af de enkelte målsætningsbegreber, således at de forskellige niveauer i hierarkiet ikke forveksles.
Sundhedsforvaltningen har valgt at benytte det fælles begrebsapparat allerede til budget 2003 jf. bilag 1, men arbejdet med udarbejdelse af visioner og mål er ikke tilendebragt til budgetbehandlingen for 2003. I forbindelse med udarbejdelsen af budget 2004 vil arbejdet skulle fortsætte med henblik at få et politisk fastsat gennemarbejdet målhierarki.
Målene, der er indarbejdet i forslag til budget 2003, er udtryk for de væsentlige mål. I forbindelse med udmøntningen af budget 2003 til det decentrale niveau vil der blive opstillet yderligere konkrete driftsmål. Udmøntningen vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i slutningen af november 2002.
Demografikorrektion og rammeændring
Økonomiudvalget vedtog den 9. april 2002 ændringer til rammerne som følge af omlægning af Løn- og Pensionsanvisningen til indtægtsdækket virksomhed, samt opdateret demografimodel, baseret på den endelige befolkningsprognose for 2003.
Den nye befolkningsprognose viser, at antallet af ældre ikke falder i samme grad som tidligere antaget, hvilket betyder, at korrektionen af budget 2003 - som følge af den demografiske udvikling på ældreområdet - falder fra 16,9 mill. kr. til 10,8 mill. kr.
På børneområdet vil antallet af børn stige mindre end først antaget. Det betyder samlet for Sundhedsforvaltningens området en reduktion vedrørende demografimidler til børneområdet på i alt 0,5 mill. kr.
Forudsætninger for forslag til budget 2003
Sundhedsforvaltningens forslag til budget 2003 forudsætter, at balanceproblemet vedrørende køb og salg af pladser løses i forbindelse med 4-ugers ventetidsgarantien til plejeboliger.
Der er endvidere en række lovinitiativer på vej på ældreområdet bl.a. frit valg lovgivningen, som ikke er indarbejdet i budgetforslaget, men som må forventes at få stor betydning for Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomi og styring.
Forslag til udmøntning af omstillingsbidrag
Sundhedsforvaltningen har opstillet en række forslag til opfyldelse af omstillingsbidraget på 52,5 mill. kr. I budgetforslaget er der opstillet forslag for i alt 60,2 mill. kr. Hermed er der opstillet forslag for i alt 7,7 mill. kr. udover de 52,5 mill. kr. Dette giver Sundheds- og Omsorgsudvalget mulighed for at foretage en prioritering af spareforslagene og dermed mulighed for at bortvælge eller reducere sparemål.
Forslagene til besparelser er opdelt på indkøb, øvrige områder og administration. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område har der i budgetårene 2001 og 2002 været budgetteret med en relativ høj effektivisering inden for både administration og indkøbsområdet, og Sundhedsforvaltningen vurderer derfor, at besparelses- potentialet på indkøb kun udgør ca. 13 mill. kr. For at nå sparemålet på indkøb vil det være en forudsætning, at der kan indgås aftaler med leverandører om eneleverancer på Sundhedsforvaltningens (eller hele kommunens) områder (eksklusivaftaler). Der vil også kunne opnås besparelser ved traditionelle rammeaftaler, men disse vil være væsentligt mindre end eksklusivaftaler.
Sundhedsforvaltningen har udarbejdet et notat, der beskriver konsekvenserne af forslag til udmøntning af omstillingsbidraget jf. bilag 2.
Investeringsoversigt
Der er vedlagt forslag til investeringsoversigt, der viser de forventede investeringsbehov i perioden 2003-2006 jf. bilag 3.
Takster
Der er indarbejdet de takststigninger, der er forudsat til finansiering af omstillingsbidrag jf. bilag 4. Taksterne er endnu ikke koordinerede med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Ønskeliste
Sundhedsforvaltningen har udarbejdet forslag til ønskeliste jf. bilag 5. På ønskelisten er opstillet de økonomiske konsekvenser af opfyldelsen af ventetidsgaranti for plejeboliger som vedtaget i budgetaftalen for 2002.
På ønskelisten er der endvidere forslag om nye tiltag, som er en konsekvens af ældrepolitikken. Derudover er der forslag om midler til vedligeholdelse af Sundhedsforvaltningens plejehjem, som har været nedprioriteret i de senere år.
Punkterne på ønskelisten er uddybet i bilagene 5.1. til bilag 5.5.
MILJØVURDERING
Ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Se sagsbeskrivelse.
Høring
-
BILAG
Bilag 1: |
Forslag til budget 2003 |
Bilag 2: |
Notat om konsekvenser af besparelsesforslag |
Bilag 3: |
Forlag til investeringsoversigt |
Bilag 4: |
Forslag til takstbilag |
Bilag 5: |
Forslag til ønskeliste |
Bilag 5.1 |
Notat vedr. vedligeholdelse af bygninger |
Bilag 5.2 |
Notat vedr. ventetidsgaranti og etablering af døgn genoptræningspladser |
Bilag 5.3 |
Notat vedr. anbefalinger fra Rådgivende Ældreforum |
Bilag 5.4 |
Notat vedr. etablering af kost- og rådgivningscenter |
Bilag 5.5 |
Notat vedr. osteoporose. Tilbud til ricisigrupper |
Bo Andersen
/Lau Svendsen-Tune