Godkendelse af tilsynspolitik og tilsynskoncept for 2021
Tilsynspolitik samt tilsynskoncept for 2021 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens tilsynspolitik 2021, jf. Bilag 1.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens tilsynskoncept 2021, jf. Bilag 2.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 23. juni 2020 forlængelsen af tilsynsåret 2020 til og med den 31. marts 2021.Tilsynsmaterialet, der indstilles til godkendelse, omhandler derfor tilsynsåret 2021 der varer fra den 1. april til den 31. december 2021.
Tilsynspolitikken beskriver Sundheds- og Omsorgsforvaltningens overordnede udmøntning af tilsynsforpligtelsen efter Servicelovens §§ 83, 83a og 86.
Tilsynskonceptet udgør rammen for de kommunale tilsyn, og godkendes hvert år af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Tilsynskonceptet er velkendt af enhederne, da det med små justeringer har været anvendt i fire år. Grundet COVID-19 var konceptet i 2020 suppleret med muligheden for at gennemføre virtuelle tilsyn, hvilket ikke længere vurderes at være nødvendigt.
Forvaltningen har gennemgået tilsynskonceptet for at sikre at det fortsat fungerer tilfredsstillende, og foreslår i den forbindelse, en justering af den vurderingsskala der benyttes til at bedømme enhederne, se Bilag 3.
Løsning
Tilsynspolitik for tilsynsåret 2021
Den væsentligste ændring er, at der er tilføjet et afsnit om hvordan forvaltningen fører tilsyn med selvudpegede hjælpere.
Tilsynskoncept
Tilsynskonceptet er beskrevet i sin helhed i Bilag 2.
For at udvikle og kontrollere kvaliteten i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gennemføres der årligt uanmeldte, kommunale tilsyn med relevante enheder.
Tilsynene gennemføres af et eksternt konsulentfirma med faglig ekspertise inden for de udvalgte tilsynsområder. Tilsynene skal belyse følgende:
- Får borgerne den hjælp, de har behov for, indenfor de gældende rammer?
- Leveres hjælpen i den kvalitet, som relevant lovgivning, politiske beslutninger og vejledninger foreskriver?
- Oplever borgerne, at de får hjælp og støtte, så de kan mestre deres egen hverdag?
- Er der tilstrækkelig ledelsesmæssig og organisatorisk understøttelse?
Justering af vurderingsskala i Tilsynskoncept 2021
Tilsynsresultaterne for 2019 og 2020 viser, at der er for stort spænd mellem visse af den nuværende vurderingsskalas kategorier. Der ønskes derfor en mere balanceret vurderingsskala med en neutral kategori i midten.
Når der indføres den neutrale kategori 3: ’Tilfredsstillende’ efterfulgt af kategori 4: ’Mindre tilfredsstillende’, forventes det at påvirke spredningen ved, at flere enheder fremover vil blive vurderet til 3 og 4 og lidt færre enheder forventes at modtage vurderingen 2: ’Godt og tilfredsstillende’.
Dermed vil ændringen højst sandsynligt medføre en større spredning i tilsynsresultaterne i det kommende tilsynsår, hvilket forventes at give et mere retvisende billede af kvaliteten på den enkelte enhed.
Høring
Tilsynsmaterialet har været i høring i Ældrerådet, hvis høringssvar kan ses i Bilag 4.
Ældrerådet har ikke bemærkninger til justeringen af vurderingsskalaen, men har én bemærkning til tilsynspolitikken, to bemærkninger til tilsynskonceptet og én bemærkning af mere generel karakter.
Tilsynspolitik
Ældrerådet mener, at der ved tilsyn med selvudpegede hjælpere, bør anvendes samme udvælgelseskriterier, som for borgere der modtager hjemmepleje. Forvaltningens bemærkninger: I praksis foregår tilsynet ved, at visitationen i et lokalområde fører tilsyn med selvudpegede hjælpere i et andet område. Ved udvælgelse bliver det vægtet, at der er en vis plejetyngde. Forvaltningen er enig i behovet for gennemsigtighed omkring udvælgelsen af borgere.
Tilsynskoncept
Ældrerådet bemærker, at det er vigtigt, at udvælgelse af borgere til deltagelse i borgerinterviews er ’tilfældig’ og ikke af plejehjemmet ’særligt udvalgte’ borgere.
Forvaltningens bemærkninger: I praksis foregår udvælgelsen af borgere også på denne måde, hvorfor det nu er præciseret i tilsynskonceptet.
Ældrerådet finder det fortsatte tilsyn med brugen af klippekortet særdeles vigtigt.
Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen er enig i, at der også fremover skal spørges ind til brug af klippekortsordningen.
Ældrerådet bemærker i relation til temaet ernæring i de fokuserede tilsyn, at der også bør være fokus på mad- og måltidssituationen på plejehjem og hos hjemmeboende borgere, som modtager madservice. Forvaltningens bemærkninger: På plejehjem bliver der ført ordinært tilsyn med mad og måltider via interview med beboere samt observationer på fællesarealer. Forvaltningen udarbejder interviewspørgsmål, der kan bruges i hjemmeplejen i de tilfælde, hvor den interviewede borger modtager Madservice.
Afslutningsvis opfordrer Ældrerådet til at der er fokus på, at værdighedspolitikken er afspejlet i tilsynskonceptet. Forvaltningens bemærkninger: Med undtagelse af emnet ’En værdig død’ indgår alle dele af værdighedspolitikken i tilsynskonceptet. En værdig død indarbejdes som tema i tilsynskonceptet for 2022.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Tilsynskonceptet 2021 vurderes at ligge inden for rammerne af den nuværende bevilling til tilsyn.
Videre proces
Tilsynsopgaven skal, efter udvalgets godkendelse af tilsynskonceptet, forhandles med den eksterne leverandør med henblik på indgåelse af ny kontrakt fra 1. april 2021.
Katja Kayser
/Clea Bach