Høring af ny international strategi for Københavns Kommune
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal i lighed med de øvrige udvalg afgive høringssvar til den nye internationale strategi for Københavns Kommune. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen deltager indenfor rammerne af den hidtidige internationale strategi i en række formaliserede internationale samarbejdsfora og løbende erfaringsudveksling.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte høringssvar (bilag 2) vedr. ny international strategi for Københavns Kommune.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag fra Venstre, besluttede Borgerrepræsentationen den 27. februar 2020, at den internationale strategi for Københavns Kommune skulle opdateres. Strategien skulle angive den strategiske retning for København i det internationale samarbejde, herunder indeholde forslag til nye venskabsbyer og internationale samarbejdspartnere.
Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til en ny international strategi (Bilag 1) med inddragelse af de øvrige forvaltninger, samt på baggrund af en række bilaterale møder med eksterne samarbejdspartnere. Udkastet har været i ekstern høring og er nu sendt i intern høring i Københavns Kommunes politiske udvalg.
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal på den baggrund fremsende et høringssvar med bemærkninger til strategien til Økonomiforvaltningen. Høringssvaret vil indgå i det videre arbejde med strategien frem mod behandling i Borgerrepræsentationen senere på foråret 2021.
Løsning
Formålet med strategien er at sætte retningen for Københavns Kommunes internationale arbejde. Strategien skal være med til at indfri ambitionen om en bæredygtig og menneskelig storby, også efter COVID-19-pandemien.
Det centrale indhold i strategien er:
- Københavns position som toneangivende indenfor bæredygtig byudvikling skal fastholdes og styrkes gennem videndeling, branding, indflydelse og samarbejde.
- København vil være lyttende og opsøgende for at forstå internationale megatrends, strømninger og nyeste viden.
- København vil med sin viden og faglighed påvirke nationale og internationale dagsordener og indgå aktivt i netværk og fora, hvor byernes rammebetingelser drøftes.
- København vil være i front, når det gælder om at sætte lys på byernes udfordringer og aktivt dele indsigt og erfaringer med implementering af danske løsninger.
- København vil brande sig som en ambitiøs og bæredygtig by og udbrede kendskabet til gode københavnske byløsninger, og dermed også understøtte virksomhedernes eksport og internationalisering.
- København vil arbejde for at tiltrække internationale investeringer og videnstunge virksomheder, som kan understøtte beskæftigelse, grøn omstilling og generel vækst.
- Det bærende princip er, at Københavns internationale arbejde tager udgangspunkt i byens udfordringer og er et middel til at opnå faglige og politiske mål.
- Strategien udgør den overordnede ramme og retning for kommunens internationale arbejde, mens hver forvaltning kan udarbejde egne internationale agendaer og fokusområder med tilhørende handlingsplaner.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds og Omsorgsudvalget afgiver et høringssvar der indeholder følgende hovedbudskaber (høringssvaret er vedlagt i sin fulde længe som Bilag 2):
- Det er positivt, at strategien udstikker de overordnede rammer for kommunens internationale arbejde, og samtidig efterlad rum til at forvaltningerne kan udarbejde egne agendaer og fokusområder.
- Strategiens fokus på København som en bæredygtig og menneskelig storby ligger i fin forlængelse af visionen i Sundhedspolitikken ”Nyd livet, københavner” og Københavns Ældrepolitik ”Vær med – hele livet”.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale samarbejde
Overordnet kan Sundheds- og Omsorgsforvaltningens internationale samarbejde inddeles i to kategorier, hhv. formaliserede internationale samarbejdsfora og løbende erfaringsudveksling om indsatser på sundheds- og omsorgsområdet.
Formaliserede internationale samarbejdsfora
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen deltager i tre formaliserede samarbejdsfora, hhv. Cities Changing Diabetes, WHO European Healthy Cities Network og et nordisk direktørnetværk.
Cities Changing Diabetes er et partnerskabsprogram, der har til formål at bekæmpe den stigende forekomst af diabetes i verdens storbyer. Københavns Kommune indgår i et partnerskab med Københavns Universitet, Diabetesforeningen, Steno Diabetes Center og Novo Nordisk.
WHO European Healthy Cities er et netværk, der har til formål at engagere lokale politiske kræfter, kapacitetsopbygge, dele erfaringer og bibringe innovative løsninger på sundheds- og forebyggelsesområdet, herunder arbejdet med social ulighed i sundhed. Netværket tager afsæt i ”The Copenhagen Consensus of Mayors: Healthier and Happier Cities for All” og FN’s Verdensmål.
Derudover deltager Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i et nordisk direktørnetværk, hvor administrerende direktører på social- og sundhedsområdet i de største byer i Norden mødes en gang årligt, for at drøfte aktuelle udfordringer og tendenser samt lære af hinandens indsatser.
Løbende erfaringsudveksling
En stor del af det internationale samarbejde sker i mere uformelt regi, bl.a. i form af løbende erfaringsudveksling om indsatser indenfor sundheds- og omsorgsområdet i hele verden.
Et eksempel på denne type af erfaringsudveksling er de delegationsbesøg fra udlandet, fx fra Frankrig, Holland, Sydkorea og Kina, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen løbende modtager, hvor de besøgende får mulighed for at vurdere københavnske eller danske sundheds- og omsorgsindsatser. Ligeledes har Sundheds- og Omsorgsudvalget mulighed for at foretage studiebesøg i ind- og udland med fokus på læring og erfaringsudveksling, senest i England i 2018.
Muligheden for at lære og lade sig inspirere, for derigennem at skabe nye løsninger, som kan løse byens udfordringer, er netop et af strategiens omdrejningspunkter. Det seneste år med COVID-19 har international erfaringsudveksling også spillet en central rolle, og Sundheds- og Omsorgsborgmesteren har bl.a. været i dialog med Oslo Kommune ligesom der er blevet indhentet erfaringer med testning på plejehjem i Norge og Island.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar fremsendes til Økonomiforvaltningen efter Sundheds- og Omsorgsudvalgets stillingtagen. Den endelige internationale strategi behandles forventeligt i Borgerrepræsentationen i foråret 2021.
Katja Kayser
/Helle Hartmann-Madsen