Redegørelse for regnskab 2001 - generelle og specielle bemærkninger
Redegørelse for regnskab 2001 - generelle og specielle bemærkninger
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 18. marts 2002
2. Redegørelse for regnskab 2001 - generelle og specielle bemærkninger
SOU 88/2002 J.nr. 1/2001
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender regnskab 2001 med generelle og specielle bemærkninger – herunder obligatoriske oversigter og at regnskab 2001 oversendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
RESUME
Regnskab 2001 for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område viser mindreudgifter på de rammebelagte drifts- og anlægsbudgetter på 30,5 mill. kr. På de lovbundne områder er der merudgifter på 369,6 mill. kr.
SAGSBESKRIVELSE
Det samlede regnskab 2001 for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område viser følgende afvigelser i forhold til det korrigerede budget 2001.
- Rammebelagt drift mindreudgifter på 19,8 mill. kr.
- Rammebelagt anlæg mindreudgifter på 10,7 mill. kr.
Rammebelagte område i alt 30,5 mill. kr.
Mindreudgifterne på de rammebelagte driftsområder kan henføres til bevillingerne, sundhed og uddannelse, pleje, service og boliger for ældre og administration, hvor der er et samlet mindreforbrug på 40,4 mill. kr. Herudover er der et merforbrug på bevillingen vedrørende stiftelserne på 20,6 mill. kr., hvorefter bevillingerne under rammebelagt drift udgør netto 19,8 mill. kr.
Sundhed og uddannelse
Nedenfor redegøres der for de væsentligste afvigelser for mindreforbruget under bevillingen for sundhed og uddannelse, som i alt udgør 21,2 mill. kr.
Mindreudgifterne for sundhed og uddannelse kan primært henføres til Social-og Sundhedsskolen. Beløbet for skolen udgør alene 15,4 mill. kr. og skyldes et lavere antal elever end forventet samt 5,0 mill. kr. til bygningsvedligeholdelse, som ikke er blevet anvendt. De 5,0 mill. kr. er dog bundet i en aftale med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og overføres til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens budget for 2002.
På Planlægnings- og Folkesundhedskontorets område er der et mindreforbrug på 3,2 mill. kr., mens Rygcentret har et mindreforbrug på 1,8 mill.kr. Årsagen er, at der ikke blev opkrævet husleje inden afslutningen af regnskab 2001.
Amtstandplejen har et mindreforbrug på 1,8 mill. kr. Dette skyldes, at ordningen, som delvist begyndte den 1. april 2001, endnu ikke er fuldt udbygget.
Herudover er der en række mindre afvigelser på forskellige andre områder på bevillingen.
Pleje, service og boliger for ældre
Nedenfor redegøres der for de væsentligste afvigelser på mindreforbruget på 9,6 mill. kr. under pleje, service og boliger for ældre, som er sammensat af dels et merforbrug og dels et mindreforbrug.
Mindreforbruget kan henføres til klienters betalinger på 8,0 mill. kr. grundet flere indtægter end forudsat i budget 2001. Klienters betalinger omfatter husleje, el og varme. Et mindreforbrug på 6,6 mill. kr. vedrørende træningscentre, som bl.a. skyldes, at ny lovgivning om vedligeholdestræning fortsat er under indkøring, samt et mindreforbrug på dagcentre på 4,9 mill. kr., der skyldes nedlukning af et dagcenter.
Plejehjemsområdets mindreforbrug på 6,1 mill. kr. skyldes et merforbrug på 25,9 mill. kr., som modsvares af et mindreforbrug på 32,0 mill. kr. Merforbruget kan dels henføres til større udgifter til nedlukningen af Granbo og Borgervænget end forventet og dels henføres til merudgifter vedrørende fast vagt til borgere i plejehjem og beskyttede boliger, samt manglende tilpasninger af nogle institutioners forbrug til det tildelte budget . I mindreforbruget på 32,0 mill. kr. indgår der et beløb på 24,8 mill. kr., som vedrører tilbageholdenhed på anskaffelser og vedligeholdelse.
Desuden har der været et mindreforbrug til KOS på 4,0 mill., som skyldes, at uddannelsen i anvendelsen af systemet er udsat til 2002.
Merforbrug på 12,5 mill. kr. vedrørende køb og salg af pladser skyldes, at der i forhold til budgettet har været tale om et større køb af pladser i andre kommuner, samt et mindre salg af pladser til andre kommuner og forsøgsbydele.
Hjemmeplejen udviser et merforbrug på 13,5 mill. kr. Merforbruget kan i høj grad tilskrives den uro, der har været på området i 2001. Hertil kommer det forhold, at antallet af aflysninger blev nedbragt til et minimum. Dette har bl.a. givet sig udslag i et stort sygefravær og vanskeligheder med at fastholde og rekruttere personale. Som følge heraf har der været stigende udgifter til vikarer. Hjælpemiddelcentret har et merforbrug på 3,6 mill. kr., som primært kan tilskrives et større forbrug af tekniske- og udskrivningsbetingede hjælpemidler.
Administration
Mindreforbruget på 9,6 mill. kr. kan hovedsageligt henføres til omsorgssystemet KOS, som skyldes, at store udgiftsposter først falder i 2002.
Anlæg
Mindreudgifterne på 10,7 mill. kr. til anlæg beror primært på, at der i 2001 ikke har været afholdt projekteringsudgifter til ombygning af utidssvarende plejehjem. Herudover har der været et mindreforbrug til montering af servicearealer.
Stiftelser
I forbindelse med ressortomlægningen i 1998 var stiftelserne blevet budgetlagt og bogført i Københavns Kommunes tidligere økonomisystem (ØS), som en nettoindtægt. Imidlertid har man konstateret, at stiftelserne ikke skal indgå i den kommunale økonomi. Der er foretaget en opretning af den fejlagtige bogføring for perioden 1998-2000. Dette har medført en nettoudgift på 20,6 mill. kr.
Lovbundne områder
Boliger for ældre
Mindreforbruget på 5,7 mill. kr. skyldes primært et fald i terminsydelser vedrørende indexlånene i de ibrugtagne byggerier.
Sikringsydelser
Den meget store afvigelse på 366,8 mill. kr. kan primært henføres til en særlig postering under boligydelse på 321 mill. kr., som er foretaget for at udligne fejlbogføringer fra tidligere år vedrørende refusioner.
Praksiskontoret
Merforbruget på 8,5 mill. kr. kan hovedsagelig henføres til alment praktiserende læger, speciallæger og ernæringspræparater.
Finansposter
Finansposter i alt mindreudgifter på 129,3 kr. skyldes bl.a. tilbageførsel af saldi vedr. Stiftelserne og dels overførsel af Social-og Sundhedsskolen til Uddannelses-og Ungdomsafdelingen.
Bilag 1A: Regnskab 2001 med generelle bemærkninger, Sundhed og uddannelse
Bilag 1B: Regnskab 2001 med generelle bemærkninger, bidrag til årsberetning
Bilag 2: Regnskab 2001 med de specielle bemærkninger
Bilag 2A: Tilllæg til de specielle bemærkninger vedr. Stiftelserne
Bilag 3: Obligatoriske oversigter.
Lau Svendsen-Tune
/Hanne Baastrup