Mødedato: 18.01.2007, kl. 14:00

Medlemsforslag om Sundhedshus

Se alle bilag

Medlemsforslag om Sundhedshus

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 18. januar 2007

 

 

8.      Medlemsforslag om Sundhedshus

 

SOU  16/2007  J.nr. 03/2007

 

 

 

Sundheds- og Omsorgforvaltningen har modtaget følgende medlemsforslag om Sundhedshuset fra Camilla Burgwald (F).

 

BESLUTNING

Camilla Burgwald (F) foreslår at,

 

1.      De involverede forvaltninger (BUF, SUF, SOF) redegør for de aktiviteter der pt. foregår i Sundhedshuset,

2.      SOU drøfter muligheden for akut at overtage alle aktiviteter i Sundhedshuset på Kapelvej (redningsplan) som led i en helhedsorienteret borgerrettet forebyggelsesindsats,

3.      SOU drøfter mulighederne for at udbygge Sundhedshusets aktiviteter i 2008 så Sundhedshuset kan blive et "forebyggelsesflagskib" i kommunen, herunder drøfter hvilke aktiviteter, der i så fald skulle udbygges med,

4.      De involverede forvaltninger redegør for hvilke omkostninger der knytter sig til driften af Sundhedshuset for resten af 2007,

5.      De involverede forvaltninger kommer med forslag til hvordan en redningsplan for Sundhedshuset i 2007 kan finansieres (med forankring af medarbejderne i SUF),

  1. SOU drøfter villigheden til at prioritere finansieringen af Sundhedshuset som borgerrettet forebyggelsescenter i budgetforhandlingerne 2008.

 

 

MOTIVERING

 

Københavns Kommuner overtog 1.1.2007. ansvaret for forebyggelsesindsatsen. Forebyggelsesindsatsen inddeles i to kategorier: en borgerrettet og en patientrettet indsats. Hidtil har SOU prioriteret at afsætte midler til partietrettede forebygge lsesinitiativer, da denne indsats er nødvendig for at forebygge omkostningsfulde genindlæggelsesudgifter.

At der er behov for en borgerrettet sundheds- og forebyggelsesindsats med et længere sigte hersker der dog ingen tvivl om. Forekomsten af livsstilssygdomme er et stigende problem, både for den enkelte og sundhedssystemet.


Den i 2006 vedtagne sundhedspolitik fokuserer i høj grad på ulighed i sundhed. Vil man forebygge livsstilssygdomme og forbedre sundhedsstilstanden i alle dele af befolkningen er det altså nødvendigt med en helhedsorienteret forebyggelsesindsats. En forebyggelsesindsats bør derfor handle lige så meget om at skabe sig en velfungerende dagligdag som at spise sundt og dyrke motion.

 

København har status som WHO Sund By. Som Sund By forpligter byen sig til at arbejde med sundhed på tværs af sektorer med vægt på forebyggende miljøer og borgerind­dragelse.

 

Det er netop, hvad Sundhedshuset på Nørrebro gør. I dag har Sundhedshuset en bred vifte af aktiviteter indenfor sundhedspleje, børnetandpleje, socialrådgivning, familierådgivning, psykologhjælp og ældrerådgivning. Men husets aktiviteter kunne sagtens udbygges til også at omfatte rådgivning om sex til unge, alkohol, stoffer, rygning, zoneterapi, fysioterapi og kostvejledning for bare at nævne nogle.   

 

Sundhedshuset er p.t. det eneste og bedste bud Københavns Kommune har på hvad et reelt forebyggelseshus kunne være. Udbygges husets aktiviteter kan det udvikle sig til at være et "forebyggelsesflagskib" i København, der arbejder helhedsorienteret med alle dele af brugernes livsforhold. 

 

Sundhedshusets har hidtil været kastebold mellem tre forvaltninger og er nu lukningstruet. Med medlemsforslaget lægges op til, at SOU laver en akut redningsplan for huset og udarbejder en vision for hvordan huset kan udbygges til at blive et forebyggelsesflagskib fra 2008.

 

BILAG

1.      Notat om Sundhedshuse fra KL. NB København sidst i skemaet.

2.      Baggrundsnotat

 

 


 

Til top