Fleksibel hjemmehjælp - oplæg (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 3. december 2001)
Fleksibel hjemmehjælp - oplæg (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 3. december 2001)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde mandag den 17. december 2001
6. Fleksibel hjemmehjælp - oplæg (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 3. december 2001)
SOU 407/2001 J.nr. 59/2001
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
at nærværende oplæg godkendes som ramme for fleksibel hjemmehjælp i Københavns Kommune.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte sagen til et kommende møde.
RESUME
Folketinget vedtog i december 2000 en ændring af Serviceloven om øget fleksibilitet i tilrettelæggelsen og udførelsen af den praktiske hjælp i hjemmet. Denne ændring trådte i kraft 1. april 2001.
Kommunen har nu hjemmel til, at hjemmehjælpsmodtagerne i konkrete tilfælde kan vælge at få udført en anden praktisk hjælp end den hjælp hjemmehjælpsmodtageren er visiteret til, uden at dette skal bevilges via en ny egentlig visitation inden for to niveauer: valgfrihed inden for det fastsatte serviceniveau eller valgfrihed ud over det fastsatte serviceniveau.
Lov om fleksibel hjemmehjælp fastsætter ingen rammer for opgavernes art, men Socialministeriet har tilkendegivet, at opgaverne skal kunne udføres af hjemmehjælperen. Som eksempler nævnes mulighed for ledsagede gåture og omsorgssamtaler.
Sundhedsforvaltningen mener, at det vil være uhensigtsmæssigt at formulere en udtømmende liste, der beskriver de ydelser, der er indeholdt i fleksibel hjemmehjælp ud over det allerede vedtagne serviceniveau. En sådan liste vil indsnævre den allerede eksisterende fleksibilitet og dermed virke modsat lovens intentioner.
Fleksibel hjemmehjælp - udover det politisk vedtagne serviceniveau – foreslås derfor beskrevet som en ramme, der med afsæt i de vedtagne ældrepolitiske målsætninger giver mulighed for at understøtte borgernes livskvalitet med fokus på forebyggelse og aktivering.