Status for etablering af amtstandplejen i Københavns Kommune
Status for etablering af amtstandplejen i Københavns Kommune
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde mandag den 17. december 2001
3. Status for etablering af amtstandplejen i Københavns Kommune
SOU 412/2001 J.nr. 60/2001
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
at vedlagte status tages til efterretning,
at finansieringen af den konstaterede økonomiske ubalance drøftes med økonomiforvaltningen, med henblik på at få genoptaget DUT-forhandlingerne.
at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til umiddelbart at påbegynde etablering af en amtstandplejeservice overfor psykisk syge indenfor en økonomisk ramme på 1,6 mio. kr.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen senest i marts måned 2002 præsenteres for et endeligt forslag til amtstandpleje for København, Dette indeholder også et mere udbygget økonomisk overslag, herunder oplæg om fastsættelse af egenbetaling til 1.300 kr for amtstandplejen.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
Marlene Krogh (F) ønskede ført til protokols, at "SF tager forbehold, idet det er uigennemskueligt, hvilken økonomi og hvor mange patienter, det drejer sig om. SF har ikke på noget tidspunkt været med til at beslutte eller hørt om, at Rigshospitalet skulle varetage denne funktion".
RESUME
Københavns Kommune skal pr. 1. januar 2002 ifølge lov om ændring af lov om tandpleje m.v. (L88), på linie med alle andre Amtskommuner etablere en Amtstandpleje, primært rettet mod psykisk syge, psykisk udviklingshæmmede samt tilskud til en række grupper med særlige behov. Hertil kommer en amtsspecialtandpleje samt et landsdels- og videnscenter.
Lovgivningen lægger i stigende grad op til, at der er sammenhæng mellem de enkelte tilbud, der gives borgeren fra de respektive tandplejer. Således er det en forudsætning for brugen af amtstandplejen, at man ikke kan benytte det eksisterende tilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, sygesikringstandplejen eller omsorgstandplejen.
Lovforslaget skal udfra en lighedsbetragtning sikre et forbedret tandplejetilbud til grupper af personer, der i dag ikke kan udnytte de eksisterende tandplejetilbud, enten fordi de ikke er i stand til at benytte dem, eller fordi udgifterne for patienterne er væsentligt højere end normalt for regelmæssige brugere af tandplejen.
For at kunne yde denne service skal der etableres:
En amtstandpleje, der behandler sindslidende og psykisk udviklingshæmmede samt andre der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, voksentandplejen eller omsorgstandplejen.
En amtsspecialtandpleje, der behandler børn og unge under 18 år med manglede tand anlæg (aplasi), mineraliseringsforstyrrelser eller odontologiske lidelser, hvor manglende behandling vil medføre en varig funktionsnedsættelse.
Henvisning til et odontologisk landsdels- og videnscenter, der skal tilbyde specialiseret rådgivning og/eller behandling af børn og unge med odontologiske lidelser, for hvem tilbudet i amtsspecialtandplejen ikke er tilstrækkeligt. Er en H:S opgave.
En tilskudsordning til kræftpatienter, der har modtaget strålebehandling eller kemoterapi, samt patienter med Sjøgrens syndrom.
Personkredsen
der er omfattet af loven indebærer for Københavns Kommune en større patientandel sammenlignet med andre amter. Det skyldes:- En større andel af unge 18-23 årige.
- Flere sindslidende i Københavns Kommune end i resten af landet.
Det økonomiske overslag viser en økonomisk ubalance i forhold til de midler, der er tildelt fra staten ved lovens ikrafttræden. Det skyldes tre forhold:
For det første er der relativt flere borgere i Københavns Kommune, der skal gøre brug af denne service. For det andet er der i Københavns Kommune højere udgifter forbundet med behandling af børn og unge med tandforstyrrelser samt kræftpatienter og Sjøgren patienter end forudsat i loven. For det tredje skyldes det en opsamling af patienter, der er berettiget til behandling.
Disse forhold medfører en merudgift i år 2002 der foreløbig er vurderet til ca. 10-12 mio. Efter år 2002, når udgiften til opsamling er afholdt, forventes merudgiften pr. år at være ca. 5-7 mio.
Organiseringen af lovændringen er for en del af loven allerede sat i værk 01.04.01. Det gælder børn og unge med tandforstyrrelser samt kræftpatienter og Sjøgren patienter, der hviler på en fastlagt ordning med privatpraktiserende tandlæger.
På disse områder skal der arbejdes videre med to overordnede opgaver til økonomisk effektivisering af de eksisterende ordninger:
- En offentlig drevet specialtandplejefunktion.
- En aftale om fastprishonorar.
For den del af loven, der træder i kraft 01.01.02 eksisterer der allerede en god service overfor psykisk udviklingshæmmede på henholdsvis Handicapcenter Irlandsvej for voksne og Handicapklinikken under Børne- og Ungdomstandplejen for børn og unge.
Men der er en særlig udfordring omkring service til psykisk syge, hvor der i dag er begrænset service. Der er behov for at påbegynde etablering heraf ved at ansætte personale. Udgiften hertil vil i 2002 være netto 1,6 mio. kr.
Sundhedsforvaltningen anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalget tager vedlagte status til efterretning, idet finansieringen af den konstaterede økonomiske ubalance drøftes med økonomiforvaltningen med henblik på genoptagelse af DUT-forhandlingerne.
Videre anbefales det, at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til umiddelbart at påbegynde etablering af en amtstandplejeservice overfor psykisk syge indenfor en økonomisk ramme på 1,6 mio. kr.
Endelig indstilles det, at Sundhedsforvaltningen senest i marts måned 2002 præsenterer Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen for et endeligt forslag til amtstandpleje for København. Dette indeholder også et mere udbygget økonomisk overslag, herunder oplæg om fastsættelse af egenbetaling til 1.300 kr for amtstandplejen.