Mødedato: 17.12.2001, kl. 16:30

Status for etablering af amtstandplejen i Københavns Kommune

Status for etablering af amtstandplejen i Københavns Kommune

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. december 2001

 

3. Status for etablering af amtstandplejen i Københavns Kommune

SOU 412/2001 J.nr. 60/2001

 

INDSTILLING

Sundhedforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,

at vedlagte status tages til efterretning,

at finansieringen af den konstaterede økonomiske ubalance drøftes med økonomiforvaltningen, med henblik på at få genoptaget DUT-forhandlingerne.

at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til umiddelbart at påbegynde etablering af en amtstandplejeservice overfor psykisk syge indenfor en økonomisk ramme på 1,6 mio. kr.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen senest i marts måned 2002 præsenteres for et endeligt forslag til amtstandpleje for København, Dette indeholder også et mere udbygget økonomisk overslag, herunder oplæg om fastsættelse af egenbetaling til 1.300 kr for amtstandplejen.

RESUME

Københavns Kommune skal pr. 1. januar 2002 ifølge lov om ændring af lov om tandpleje m.v. (L88), på linie med alle andre Amtskommuner etablere en Amtstandpleje, primært rettet mod psykisk syge, psykisk udviklingshæmmede samt tilskud til en række grupper med særlige behov. Hertil kommer en amtsspecialtandpleje samt et landsdels- og videnscenter.

Lovgivningen lægger i stigende grad op til, at der er sammenhæng mellem de enkelte tilbud, der gives borgeren fra de respektive tandplejer. Således er det en forudsætning for brugen af amtstandplejen, at man ikke kan benytte det eksisterende tilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, sygesikringstandplejen eller omsorgstandplejen.

Lovforslaget skal udfra en lighedsbetragtning sikre et forbedret tandplejetilbud til grupper af personer, der i dag ikke kan udnytte de eksisterende tandplejetilbud, enten fordi de ikke er i stand til at benytte dem, eller fordi udgifterne for patienterne er væsentligt højere end normalt for regelmæssige brugere af tandplejen.

For at kunne yde denne service skal der etableres:

En amtstandpleje, der behandler sindslidende og psykisk udviklingshæmmede samt andre der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, voksentandplejen eller omsorgstandplejen.

En amtsspecialtandpleje, der behandler børn og unge under 18 år med manglede tand anlæg (aplasi), mineraliseringsforstyrrelser eller odontologiske lidelser, hvor manglende behandling vil medføre en varig funktionsnedsættelse.

Henvisning til et odontologisk landsdels- og videnscenter, der skal tilbyde specialiseret rådgivning og/eller behandling af børn og unge med odontologiske lidelser, for hvem tilbudet i amtsspecialtandplejen ikke er tilstrækkeligt. Er en H:S opgave.

En tilskudsordning til kræftpatienter, der har modtaget strålebehandling eller kemoterapi, samt patienter med Sjøgrens syndrom.

Personkredsen der er omfattet af loven indebærer for Københavns Kommune en større patientandel sammenlignet med andre amter. Det skyldes:

  • En større andel af unge 18-23 årige.
  • Flere sindslidende i Københavns Kommune end i resten af landet.

Det økonomiske overslag viser en økonomisk ubalance i forhold til de midler, der er tildelt fra staten ved lovens ikrafttræden. Det skyldes tre forhold:

For det første er der relativt flere borgere i Københavns Kommune, der skal gøre brug af denne service. For det andet er der i Københavns Kommune højere udgifter forbundet med behandling af børn og unge med tandforstyrrelser samt kræftpatienter og Sjøgren patienter end forudsat i loven. For det tredje skyldes det en opsamling af patienter, der er berettiget til behandling.

Disse forhold medfører en merudgift i år 2002 der foreløbig er vurderet til ca. 10-12 mio. Efter år 2002, når udgiften til opsamling er afholdt, forventes merudgiften pr. år at være ca. 5-7 mio.

Organiseringen af lovændringen er for en del af loven allerede sat i værk 01.04.01. Det gælder børn og unge med tandforstyrrelser samt kræftpatienter og Sjøgren patienter, der hviler på en fastlagt ordning med privatpraktiserende tandlæger.

På disse områder skal der arbejdes videre med to overordnede opgaver til økonomisk effektivisering af de eksisterende ordninger:

  • En offentlig drevet specialtandplejefunktion.
  • En aftale om fastprishonorar.

For den del af loven, der træder i kraft 01.01.02 eksisterer der allerede en god service overfor psykisk udviklingshæmmede på henholdsvis Handicapcenter Irlandsvej for voksne og Handicapklinikken under Børne- og Ungdomstandplejen for børn og unge.

Men der er en særlig udfordring omkring service til psykisk syge, hvor der i dag er begrænset service. Der er behov for at påbegynde etablering heraf ved at ansætte personale. Udgiften hertil vil i 2002 være netto 1,6 mio. kr.

Sundhedsforvaltningen anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalget tager vedlagte status til efterretning, idet finansieringen af den konstaterede økonomiske ubalance drøftes med økonomiforvaltningen med henblik på genoptagelse af DUT-forhandlingerne.

Videre anbefales det, at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til umiddelbart at påbegynde etablering af en amtstandplejeservice overfor psykisk syge indenfor en økonomisk ramme på 1,6 mio. kr.

Endelig indstilles det, at Sundhedsforvaltningen senest i marts måned 2002 præsenterer Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen for et endeligt forslag til amtstandpleje for København. Dette indeholder også et mere udbygget økonomisk overslag, herunder oplæg om fastsættelse af egenbetaling til 1.300 kr for amtstandplejen.

SAGSBESKRIVELSE

  1. Baggrund for etablering af amtstandplejen
  2. Med vedtagelse af "Lov om ændringer af lov om tandpleje m.v. (L88)" er amterne forpligtet til at tilvejebringe et særligt tilbud for personer med behov for specialiseret tandpleje. Loven trådte i kraft 1. april 2001 for så vidt angår amtsspecialtandplejen og tilskudsordninger til særlige patientgrupper. 1. januar 2002 skal amterne endvidere kunne tilbyde den vedtagne service til psykisk syge og psykisk udviklingshæmmede.

    Med lovændringen er der sket en placering i amtet af såvel behandlingsansvar som ansvar for planlægning og koordination af behandlingstilbud til grupper med særlige behov.

    Formålet med loven er ud fra lighedsbetragtninger så vidt muligt at sikre de nævnte patientgrupper et tilbud, der både behandlingsmæssigt og økonomisk stiller de pågældende så lig andre borgere som muligt.

    Loven skal sikre et forberet tandplejetilbud til grupper af personer, der i dag ikke kan udnytte de eksisterende tandplejetilbud, enten fordi de ikke er i stand til at benytte dem, eller fordi udgifterne for patienterne er væsentlig højere end normalt for regelmæssige brugere af tandplejen. Loven sigter imod, at amtstandplejetilbudet ydes til personer med betydelig varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det er karakteristisk for målgruppen, at personerne ofte har behov for omfattende hjælp i almindelige, daglige funktioner eller for pleje. De pågældende personer har særlige problemer med at benytte tandplejen og med at udvikle hensigtsmæssige tandplejevaner samt behov for særlig behandlingsmæssig støtte. Endvidere har de behov for et mere specialiseret behandlingstilbud, end omsorgstandplejen kan tilbyde.

    Der er tale om patientgrupper som f.eks. sindslidende, psykisk udviklingshæmmede, børn og unge med manglende tandanlæg (aplasi) eller andre lidelser, personer med sjældne sygdomme og handicaps som har konsekvenser for deres tænder, kræftpatienter (strålebehandlede og kemoterapimodtagere) og patienter med Sjøgrens syndrom.

    Amtstandplejen skal igennem et opsøgende regelmæssigt tandplejetilbud, med henblik på bevarelse af tænder, mund og kæber i funktionsdygtig tilstand, medvirke til at den enkelte i videst mulig omfang bevarer sin fysiske, psykiske og sociale trivsel livet igennem. Tandplejetilbudet skal omfatte forebyggelse, undersøgelse og behandling.

    Udgangspunktet for amtstandplejen er, at patienterne ikke kan benytte et mindre specialiseret tilbud i sygesikringstandplejen, Børne- og Ungdomstandplejen eller omsorgstandplejen.

    I følge loven om ændring af tandplejen får kommunen forpligtelse til at stille et behandlingstilbud til rådighed for følgende persongrupper:

    Tabel 1: Personkreds der er omfattet af lov om ændring af tandplejen

    Lov om ændring af tandplejen

    Ikrafttrædelse

    Personkreds

    §6a

    01.01.02.

    Sindslidende og psykisk udviklingshæmmede personer der ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud.

    §6b

    01.04.01.

    Børn og unge under 18 år med tanddannelsesforstyrrelser eller odontologiske lidelser, der ubehandlet medfører en varig funktionsnedsættelse samt børn og unge med behov for et højt specialiseret behandlingstilbud. Desuden vederlagsfri behandling efter det fyldte 18 år og indtil fysisk modenhed muliggør, at behandlingen kan færdiggøres for den patientgruppe.

    §6c

    01.04.01.

    Personer med behov for et højt specialiseret tandbehandlingstilbud som følge af sjældne sygdomme og handicaps, der giver anledning til specielle problemer i tænder, mund og kæber.

    §6d

    01.04.01.

    Kræftpatienter, der pga. strålebehandling i hoved og halsregionen eller pga. kemoterapi, har betydelige dokumenterede tandproblemer, samt personer med Sjøgrens syndrom, der har betydelige dokumenterede tandproblemer.

    For at kunne yde denne service skal der etableres:

    En amtstandpleje, der behandler sindslidende og psykisk udviklingshæmmede, samt andre der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, voksentandplejen eller omsorgstandplejen.

    En amtsspecialtandpleje, der behandler børn og unge med manglede tandanlæg (aplasi), mineraliseringsforstyrrelser eller odontologiske lidelser, hvor manglende behandling vil medfører en varig funktionsnedsættelse.

    Henvisning til et odontologisk landsdels- og videnscenter, der skal tilbyde specialiseret rådgivning og/eller behandling af børn og unge med odontologiske lidelser for hvem tilbudet i amtsspecialtandplejen ikke er tilstrækkeligt. Yderligere skal patienter med sjældne sygdomme eller handicaps, der giver anledning til specielle problemer i tænder, mund og kæbe tilbydes rådgivning og behandling. På landsplan etableres to centre på henholdsvis Rigshospitalet og Århus Universitetshospital.

    En tilskudsordning til kræftpatienter, der har modtaget strålebehandling eller kemoterapi, samt patienter med Sjøgrens syndrom.

     

    Set i forhold til den samlede tandpleje kan de nye tiltag illustreres således:

    Figur 1: Patientgrundlaget og tilhørende organisationer

    Ansvarlig behandler Patientgrundlag


    Landsdels- og Videnscenter
    Særlige patientgrupper .

    Rigshospitalet


    Amtsspecialtandplejen
    Børn og unge med

    odontologiske lidelser.

    Amtstandplejen Sindslidende, psykisk

    udviklingshæmmede,

    kræftpatienter og patienter

    med Sjøgrens Syndrom.


    Omsorgstandplejen Personer med nedsat før-

    lighed, fysisk og psykisk

    handicappede, især ældre.


    Sygesikringstandplejen Voksne fra 18 år.


    Børne- og Ungdomstandplejen Børn, unge.

     

  3. Det hidtidige amtstandplejetilbud i Københavns Kommune.

  1. Klinik for voksne udviklingshæmmede
  2. Personkreds: ca. 400 voksne udviklingshæmmede

    Økonomi: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen betaler for driften af klinikken, HS afholder personaleudgiften.

    Klinikken drives under Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk klinik på Rigshospitalet og er beliggende ved Københavns Kommunes botilbud på Handicapcenter Irlandsvej (tidligere Sundbyvang).

  3. Handicapklinik for udviklingshæmmede børn i Børne- og Ungdomstandplejen, som står for drift og ledelse af handicapklinikken. Der behandles ca. 430 børn på klinikken årligt.
  4. Tandlægefunktion for psykiatriske patienter i H:S regi

Der er kun begrænset tandlægefunktion i psykiatrien i dag, da H:S. klinikken på Sct. Hans Hospital blev nedlagt i 1997.

Psykiatriske patienter behandles i et vist omfang af privatpraktiserende tandlæger finansieret via pensionsloven §17 .

4. Øvrige områder §6c og §6d. Sundhedsforvaltningen er for tiden ved at opgøre i hvilket omfang, der er givet tilskud til patienter via serviceloven §97 til bl.a. unge med tanddannelsesforstyrrelser, kræftpatienter, patienter med Sjøgrens syndrom m.v.

  1. Personkreds

Der er foretaget en konkret vurdering af omfanget af de enkelte målgrupper. Det må på denne baggrund konstateres, at antallet af patienter i Københavns Kommune er noget større end landsgennemsnittet.

Det skyldes især følgende:

  • En større andel af unge 18-23 årige som udgør 14,3% af landstotalen.
  • Flere sindslidende i Københavns Kommune end i resten af landet med 22% af landstotalen, hvad angår personkredsen til amtstandplejen (se bilag).

  1. Overslag over økonomi for amtstandpleje m.v.

Beregningsgrundlaget for de økonomiske forhold bygger på ovenstående vurdering af patientgrundlaget samt de konkrete udgifter til behandling, der har været siden 1. april, hvor første del af loven trådte i kraft dvs. §6b, §6c og §6d.

I beregningerne er patienternes egenbetaling trukket fra udgiftsniveauet.

DUT-midlerne er beregnet udfra Københavns Kommunes andel på 9,5% af landstotalen.

Tabel 2: Overslag over Københavns Kommunes forventede udgifter ved amtstandplejen m.v. i forhold til Sundhedsministeriets beregninger for 2002 (egenbetaling er fratrukket).

§

i lov om ændring af tandplejen

DUT-

midler til

Københavns Kommune

Overslag over Sundhedsforvaltningens udgifter

Afvigelse

Mellem DUT´s midler og SUF´s udgifter

6a (sindslidende og psykisk udviklingshæmmede)

988.000

Ca. 3-4 mio

Ca. 2-3 mio

6b (amtsspecial- og landsdelsfunktion)

1.615.000

Ca. 3-4 mio

Ca. 2 mio

6c (Landsdels- og videnscenter)

380.000

380.000

0

6d stk.1 og 2 (Sjøgren, kræftpatienter)

1.102.000

Ca. 3 mio

Ca. 2 mio

4.085.000

10-11 mio

6-7 mio

Mindre personaleudgift i 2002 *

Ca. 1 mio

Merudgift 2002

5-6 mio

Udgift til opsamling §6d – engangsudgift

Ca.6 mio

Samlet merudgift i 2002

10-12 mio

*§ 6a. Driftsudgiften i 2002 forventes af blive mindre end 2003, da personalebehovet er mindre det første år svarende til en reduktion på ca. 1 mio. Det skyldes at det forventes at tage mere end et år før amtstandplejen er indarbejdet.

Som det fremgår af tabellen mangler Københavns Kommune ca. 10-12 mio. for at kunne etablere de ønskede tiltag i 2002. Heraf kan de ca. 6 mio. betragtes som en engangsudgift i forbindelse med opsamling af kræftpatienter (§6d stk.1). Opsamling i §6d udgør patienter, der ved lovens ikrafttræden lever efter strålebehandling af hals og/eller hoved eller kemoterapi, og som forventes at ville tage imod et særligt tilbud, pga. tandplejebehov som følge af behandlingen for kræft.

§ 6d. Uden opsamlingen udgør merudgiften 5-6 mio (beregningerne er uden anlægsudgifter).

Der er tale om en foreløbig vurdering, idet patientgrundlaget og driftforudsætninger yderligere skal bearbejdes.

For 2003 og 2004 når opsamling er afviklet og behandlingen af sindslidende og psykisk udviklingshæmmede er fuldt etableret forventes udgifterne at være 6-7 mio.

Tre væsentlige forhold kan forklare den økonomiske ubalance.

1. Den økonomiske ubalance opstår pga. den øgede personkreds, der ikke finansieres via DUT-midlerne.

  • §6a : Et større antal af sindslidende i Københavns Kommune i forhold til landsgennemsnittet svarende til ca. 22% af det samlede antal.
  • § 6b: Et større antal unge i alderen 18-23 år i Københavns Kommune (ca. 14,3 % af landstotalen).

2. En højere udgift til behandling af børn og unge samt kræftpatienter og Sjøgren patienter

  • § 6b: En højere faktisk udgift pr. behandling af børn og unge end skønnet af Sundhedsministeriet. (Erfaringstal siden 1.april 2001)
  • § 6d stk 1: En højere faktisk udgift pr. behandling af kræftpatienter end skønnet af Sundhedsministeriet. (Erfaringstal siden 1.april 2001)
  • §6d stk 2: En højere faktisk udgift pr. behandling af Sjøgren patienter end skønnet af Sundhedsministeriet. (Erfaringstal siden 1. april 2001)

3. En opsamling af patienter der er berettiget til behandling, men som ikke finansieres via DUT-midlerne.

  • §6b: En opsamling på 40 personer pr. år (minimums skøn), der afvikles over 5 år.
  • §6d: En opsamling på 230 patienter svarende til en engangsudgift på ca. 6 mio. til allerede behandlede cancerpatienter.

  1. Egenbetaling
  2. Da lovens formål er i videst muligt omfang behandlingsmæssigt og økonomisk at sidestille amtstandplejens patientgrupper med den øvrige befolkning, fastsættes det i loven, at der kan opkræves en årlig egenbetaling for voksne på maksimalt 1300 kr årligt svarende til den gennemsnitlige egenbetaling i voksentandplejen (sygesikringstandplejen) i 1999. Egenbetalingen fastsættes lokalt for så vidt angår §6a. Sundhedsforvaltningen foreslår, at der opkræves maksimal egenbetaling.

  3. Organisering
  4. Der er behov for at iværksætte en service til sindslidende, som er den gruppe der på nuværende tidspunkt har det mest begrænsede tilbud. Nedenfor ses en status over organiseringen af loven.

    Tabel 3: Status over organisering

    §

    Patientgruppe

    Status

    §6a

    Sindslidende

     

    Psykisk udviklingshæmmede

    Begrænset service i dag. Der skal etableres en service i København og evt. også i tilknytning til Sct. Hans Hospital i Roskilde.

    Servicen er helt overvejende etableret til voksne psykisk udviklingshæmmede via Handicapcenter Irlandsvej og til børn og unge via handicapklinikken i Børne- og Ungdomstandplejen.

    §6b

    Børn og unge under 18 år

    Børn og unge fra 18 år

    Behandles i Børne- og Ungdomstandplejen.

    Behandles via privatpraktiserende tandlæger. Forslag om en offentlig drevet amtsspecialtandpleje skal udarbejdes.

    §6c

    Landsdels- og videnscenter

    Afventer etablering på Rigshospitalet

    §6d

    Kræftpatienter og Sjøgrens syndrom

    Tilskudsordningen i §6d er etableret med udgangspunkt i privatpraktiserende tandlæger. Der skal indgås aftale om fastpris honorar.

     

  5. Situationen 1. januar 2002

En væsentlig del af opfyldelse af lov om ændring af tandpleje m.v. er påbegyndt 01.04.01. og ligger i faste rammer. Det gælder lovens §6b om amtsspecialtandplejen og det gælder lovens §6d stk.1 og 2 vedrørende kræftpatienter og Sjøgren patienter. På disse områder skal der arbejdes videre med to overordnede opgaver til økonomisk effektivisering af de eksisterende ordninger:

  • En offentlig drevet amtsspecialtandplejefunktion.
  • En aftale om fastprishonorar.

Vedrørende amtstandplejen eksisterer der allerede en god service overfor psykisk udviklingshæmmede på henholdsvis Handicapcenter Irlandsvej for voksne og Handicapklinikken i Børne- og Ungdomstandplejen for børn og unge.

Pr. 01.01.02. er der en særlig udfordring omkring service til psykisk syge, hvor der er en begrænset service. Der er behov for at påbegynde etableringen heraf ved at ansætte personale svarende til to teams hver af fire medarbejdere. Udgiften hertil vil i 2002 være netto 1,6 mio. kr efter fradrag af egenbetalingen.

På den baggrund indstilles det til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalget tager vedlagte status til efterretning, i det finansieringen af den konstaterede økonomiske ubalance drøftes med økonomiforvaltningen, med henblik på at få genoptaget DUT-forhandlingerne.

Der indstilles videre, at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til umiddelbart at påbegynde etablering af en amtstandplejeservice overfor psykisk syge indenfor en økonomisk ramme på 1,6 mio. kr.

Endelig indstilles det, at Sundhedsforvaltningen senest i marts måned 2002 præsenterer Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen for et endeligt forslag til amtstandpleje for København. Dette indeholder også et mere udbygget økonomisk overslag, herunder oplæg om fastsættelse af egenbetaling til 1.300 kr for amtstandplejen.

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser

ØKONOMI

Etableringen af amtstandpleje m.v. vurderes umiddelbart at medføre en økonomisk merudgift på 10-12 mio. i 2002 i forhold til det tilførte DUT-midler. Heraf er ca. 6 mio en engangsudgift til opsamling af bestemte patientgrupper.

Den økonomiske ubalance drøftes med økonomiforvaltningen med henblik på at genoptage DUT- forhandlingerne.

 

Høring

Ingen

 

BILAG

Bilag: Notat om det økonomiske og organisatoriske grundlag.

 

 

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top