Mødedato: 17.11.2022, kl. 15:30
Mødested: Center for Kræft og Sundhed, Nørre Allé 45, Kbh N

Udmøntning af midler til fastholdelse og rekruttering på sundheds- og omsorgsområdet

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende forslag til udmøntning af midler fra Budget 2023 til fastholdelse og rekruttering på sundheds- og omsorgsområdet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til udmøntning tager udgangspunkt i de beskrevne initiativer under budgetforslaget ØK80, drøftelser i Sundheds- og Omsorgsudvalget på møde 13. oktober 2022 og på baggrund af tilbagemeldinger fra forligskredsen bag budgetaftalen 2023.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til udmøntning af midler fra Budget 2023 til fastholdelse og rekruttering på sundheds- og omsorgsområdet.

Problemstilling

I aftale om Københavns Kommunes Budget 2023 afsættes 21 mio. kr. årligt i 2023-2026 til rekruttering og fastholdelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.

På møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget 13. oktober 2022 drøftede udvalget indledningsvist udmøntningen af midlerne fra Budget 2023 til rekruttering og fastholdelse på sundheds- og omsorgsområdet. Udvalget var enige om, at midlerne ønskes prioriteret inden for følgende overordnede indsatsområder:

  • Fastholdelse af medarbejdere gennem øget tid til nærværende og faglig ledelse og bedre introforløb.
  • Tiltag til øget fastholdelse af seniorer, herunder anvendelse af mentorordning for yngre medarbejdere og elever.
  • Bedre elevforløb og fastholdelse af elever.

Oplægget til udmøntning har endvidere været drøftet mellem Sundheds- og Omsorgsborgmesteren og relevante faglige organisationer.

Det skal indledningsvist nævnes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget er ansvarlig for de faglige beslutninger om de borgerrettede ydelser på udvalgets område, mens Sundheds- og Omsorgsborgmesteren er ansvarlig for den personalemæssige og administrationsmæssige del. Det følger af kommunestyrelsesloven. Det er derfor ikke muligt for udvalget at træffe beslutninger om organiseringen eller personalemæssige forhold på sundheds- og omsorgsområdet.

Det følger imidlertid af aftale om Københavns Kommunes Budget 2024, at prioritering af udmøntning af puljerne skal ske via de respektive udvalg og sagen forelægges på den baggrund. 

Løsning

På baggrund af tilbagemeldinger fra Sundheds- og Omsorgsudvalget og forligskredsen bag Københavns Kommunes budgetaftale 2023 foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at udvalget drøfter følgende udmøntning af midlerne:

1. Fastholdelse af medarbejdere gennem øget tid til nærværende og faglig ledelse og bedre introforløb

God og nærværende ledelse er afgørende for at fastholde dygtige medarbejdere, og at det er vigtigt at frigive tid og ressourcer til, at lederne kan lede og ikke bruge unødig meget tid på administrativt arbejde. I forlængelse foreslås det, at rekrutteringsprocessen styrkes med en intern rekrutteringsfunktion, som skal understøtte differentierede rekrutteringsudfordringer i forvaltningens driftsenheder. Funktionen skal være med til at sikre, at ledere i driften kan bruge mere tid på faglig ledelse og ikke unødig meget tid på de administrative opgaver i ansættelsesprocesserne, og at der kan skabes et hurtigere match mellem ansøgere og forvaltningens enheder. Rekrutteringsfunktionen kan bl.a. stå for jobopslag, indkalde til jobsamtaler og sikre at de kandidater, som er egnede, men som måske blev nummer 2 eller 3 i ansættelsesprocessen, guides frem til andre ledige stillinger i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Funktionen vil desuden have fokus på at tiltrække nye medarbejdere til forvaltningen, bl.a. gennem headhuntning i form af netværksrekruttering samt gennemføre systematisk karriererådgivning med elever og studerende, så flere vælger et job i forvaltningen efter studietiden. Endelig skal det gøres nemmere for interesserede kandidater at søge job på forvaltningens enheder. Endvidere vil en øget fastholdelse af medarbejdere være med til at reducere behovet for at ansætte ufaglærte medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 

Der lægges op til et styrket introforløb og bedre onboarding af nyansatte til faget og kommunen som arbejdsplads mhp. at fastholde medarbejderne i faget, nedbringe den høje personaleomsætning, særligt hvor medarbejdere stopper efter kort tid, samt forbedre overgangen fra uddannelse til job. Der lægges op til at Socialrådgiverindsatsen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen styrkes.

Se hertil bilag 1.

2. Tiltag til øget fastholdelse af seniorer, herunder anvendelse af mentorordning for yngre medarbejdere og elever

Det foreslås, at der sættes yderligere fokus på at fastholde den arbejdskraft, som allerede er ansat i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Der kan særligt være fokus på at fastholde seniorer i længere tid, og at de kan tilbydes arbejdsvilkår og et arbejdsmiljø, som gør det attraktivt at blive helt eller delvist på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen. Mere aktivt brug af seniorsamtaler skal bl.a. være med til at understøtte en god balance mellem arbejdsliv og seniorliv og en øget fastholdelse af seniorer samt præsentere muligheden for fortsat at være tilknyttet arbejdsmarkedet efter den statsligt fastsatte efterløns- og pensionsalder.

Det er vigtigt for fastholdelse af yngre medarbejdere, at de har mere erfarne kollegaer, som de kan spejle sig i, og som positivt kan påvirke kulturen på arbejdspladsen. De erfarne seniorer kan bl.a. fungere som mentorer /mesterlære, hvor mindre erfarne medarbejdere, elever, studerende m.fl. kan udvikle deres faglighed, og der kan skabes synergi til mere erfarne kollegaer.

Det er vigtigt for fastholdelsen, at der skabes synlige karriereveje, der gør det attraktivt fagligt at udvikle sig i sin stilling, men uden at de uddanner sig ud af faget.

3. Bedre elevforløb og fastholdelse af elever

Det foreslås, at der sættes yderligere fokus på det gode elevforløb, som understøtter uddannelse af dygtige SOSU-assistenter, og synliggør Københavns Kommune som en attraktiv arbejdsplads at blive ansat i efter endt elevforløb.

Det skal også være nemmere at være SOSU-elev i praktik, så der sikres et mere differentieret forløb, som er tilpasset den enkelte elev. Dermed fastholdes flere elever i uddannelse, og det vil kunne synliggøre forvaltningen som en attraktiv arbejdsplads.

Elever skal opleve bedre sammenhæng mellem sprogtilbud i skole og i praktik. Alle elever, som har brug for sprogstøtte, skal tilbydes et tilpasset tilbud, også via en målrettet indsats i udsatte boligområder. Det er vigtigt at skabe gode rammer for disse elever bl.a. ved at skabe god sprogundervisning.

Forslag til den konkrete udmøntning fremgår af tabel 1.

Økonomi

Jf. løsningsafsnittet.

Videre proces

Udmøntningen af midlerne implementeres i overensstemmelse med udvalgets drøftelser.

Jakob Krogh

/Morten Sten Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at rekruttering af herboende udenlandsk arbejdskraft indtænkes i rekrutteringsfunktionen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget ønskede, at der vurderes på indsatserne når muligt, fx efter et år eller midtvejs, således at udvalget har grundlag for fremtidige prioriteringer.

Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker at drøfte fastholdelse og rekruttering på udvalgsmøde i januar samt som tema på udvalgets budgetseminar i marts.

Til top