Status for Øget Sundhed for Børn (Fællesindstilling)
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager status for initiativerne under Øget Sundhed for Børn til efterretning (bilag 1).
- at de uprioriterede midler fra Øget Sundhed for Børn finansierer indsatsen ”En Teenager i Familien”
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager orienteringen om det strategiske samarbejde om at fremme børns sundhed til efterretning.
Problemstilling
Udvalgene orienteres om status for initiativerne under Øget Sundhed for Børn (ØSB). Der skal endvidere godkendes anvendelse af de uprioriterede midler i 2017 og 2018 på 621.000 kr. pr. år.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) er i dialog om det fremtidige strategiske samarbejde om at fremme børns sundhed. Forvaltningernes planer for det kommende år forelægges til orientering.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsudvalget fik i Budget 2009 en varig bevilling til ØSB på 10 mio. kr. årligt til sundhedsindsatser for børn. Initiativerne under bevillingen ledes af en styregruppe mellem de to forvaltninger, hvor SUF har formandskabet.
Forvaltningerne har udarbejdet den årlige status for initiativerne under ØSB (bilag 1). Forvaltningerne vurderer, at indsatserne forløber planmæssigt. Nedenfor fremgår en kort status:
Tidlig forebyggende, opsporende og opfølgende indsats i sundhedsplejen til børn med overvægt
Der gennemføres 500 forløb pr. år. Sundhedsplejen samarbejder med den frivillige forening FitForKids og henviser børn med overvægt til foreningens vægttabshold. Børne- og Ungdomsforvaltningen er ved at evaluere sundhedsplejens forebyggende, opsporende og opfølgende indsats til børn med overvægt. Udvalgene vil blive forelagt evalueringsresultaterne i første kvartal 2017.
Center for Børn og Unges Sundhed (CBUS) - Et specialiseret tilbud til børn med svær overvægt
CBUS når ca. 1/5 af andelen af børn med svær overvægt i skolealderen årligt og har succes med at støtte børn med svær overvægt og deres familier. Der afprøves en udgående funktion på to skoler i Bispebjerg/Nørrebro til familier, som ikke formår at møde op i CBUS. Der arbejdes med en digital løsning for at mindske frafald fra tilbuddene. Fra 1.1.17 kan børn med svær overvægt fra 2 år få et tilbud. CBUS har et samarbejde med FitForKids og henviser børn med svær overvægt til FitForKids' motionshold.
Børn og Bevægelseskultur
Omkring 60 daginstitutioner fra Vanløse/Brønshøj/Husum og Nørrebro/Bispebjerg har fået efteruddannelse mv. med fokus på motorik og bevægelse. Medarbejdere i de resterende tre områder kan komme på kursus i motorik og bevægelse i BUF akademi.
Monitorering af børns sundhed
Den 18.11.15 godkendte Børne- og Ungdomsudvalget, at Københavnerbarometret nedlægges til fordel for den lovpligtige nationale trivselsmåling. Sundhedsplejens udskolingsundersøgelse i 8. klasse, hvor eleverne forholder sig til deres forbrug af rusmidler, anvendes fremadrettet til sundhedsmonitoreringen. For at forbedre validiteten af sundhedsplejens registrering afprøves spørgeskemaet fra Skolesundhed.dk som elevernes selvrapporteringsværktøj i skoleåret 2016/2017.
Brug af uprioriterede midler
I oktober 2014 godkendte udvalgene plan for udmøntning af midlerne for perioden 2015-2018 Herunder, at der var uprioriterede midler på 1.047 mio. kr. i 2016 og 1.572 mio. kr. i 2017 og 2018 (i 2014 P/L). Den 23.4.15 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget at overføre 1 mio. kr./år fra bevillingen ØSB til effektivisering, som trådte i kraft fra 2016. Der er således 621.000 kr. (i 2016 P/L) i uprioriterede midler for 2017 og 2018.
Forvaltningerne indstiller, at de uprioriterede midler på 621.000 kr. i 2017 og 2018 finansierer ”En Teenager i familien”, jf. økonomiafsnittet. Indsatsen bidrager til at færre unge har problemer med alkohol og stoffer og vil være et væsentligt element i det strategiske samarbejde mellem de to forvaltninger om at fremme de ældstes børns mulighed for at trives godt i skolen og gennemføre en ungdomsuddannelse.
Der er tale om et tilbud til elever i 7. og 8. klasse og deres forældre, hvor der er fokus på alkohol, andre rusmidler og festkultur. Tilbuddet er med til at skabe en positiv dialog mellem forældre og deres børn. Undersøgelser viser, at dialogen mellem skole, forældre og børn har en positiv betydning med hensyn til at udskyde elevernes alkoholdebut, begrænse deres alkoholforbrug samt mindske risikoen for, at de eksperimenterer med hash mv. I 2016 har forvaltningerne arbejdet med indholdet af arrangementerne for forældre og de unge, og på grund af øget efterspørgsel er der uddannet et nyt hold SSP-instruktører og et nyt hold ungeguider.
Såfremt udvalgene godkender, at de uprioriterede midler bruges til at finansiere En Teenager i familien, vil forvaltningerne udvikle tilbuddet, så det får et bredere fokus og rummer det hele teenageliv og dermed også tobak og seksuel og psykisk sundhed. For at få fokus på overgang til en ungdomsuddannelse vil dialogen til 9. klasser også blive integreret i "En Teenager i "Familien. Denne dialog er afprøvet under partnerskabet Samskabelse, Unge og Alkohol, der ophører ultimo 2016. Indsatsen vil blive gennemført i samarbejde med relevante frivillige organisationer.
Hvis "En Teenager i Familien" ikke tildeles de uprioriterede midler, vil indsatsen ophøre med udgangen af 2016. Dette vil betyde, at kommunen ikke vil have et systematisk, forebyggende tilbud til udskolingsklasser samt deres forældre om unges rusmiddelvaner.
Hvis udvalgene ønsker at tildele de uprioriterede midler til andre initiativer, foreslår forvaltningerne ét af følgende alternativer:
1) Supplere Børn og Bevægelseskultur i form af praksisnær kompetenceudvikling om motorik og bevægelse til de tre andre områder, hvor indsatsen ikke er, målrettet pædagoger i dagtilbud, hvor data viser, at børnene har motoriske udfordringer.
2) Udvide CBUS’ målgruppe fra 16-18-årige med svær overvægt. Kommunen har ikke et tilbud til unge med svær overvægt mellem 16 og 18 år. Forvaltningerne vurderer, at det giver god mening, at disse 16-18-årige støttes i livsstilsændringer, dels på grund af de helbredsmæssige følger af overvægten, men også af hensyn til de unges generelle trivsel og fastholdelse i uddannelse.
Strategisk samarbejde om at fremme børns sundhed
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 20.4.16 en ny ramme og retning for den borgerrettede forebyggelse, hvor fokus er på strukturelle initiativer i borgernes lokalmiljø frem for på individrettede indsatser. Forvaltningerne er i dialog om et tættere strategisk samarbejde om at fremme børns sundhed. Samarbejdet skal være en del af kernedriften i BUF og bidrage til at fremme elevernes trivsel, mindske fravær og være kapacitetsopbyggende for dagtilbud, skoler og fritidstilbud.
Forvaltningerne er enige om, at de i det kommende år samarbejder om to spor:
- et spor med fokus på motorik og bevægelse, hvor SUF kan understøtte bevægelse i overgang fra daginstitution til skole og mellem skole, fritidshjem og klub. Formålet er at styrke elevernes sundhed, udvikling og læring ved, at de er motorisk alderssvarende og har glæde ved at bevæge sig.
- at andet spor med fokus på røgfri skoletid, alkohol og andre rusmidler samt seksuel - og psykisk sundhed, hvor SUF kan understøtte inden for de nævnte emner primært i mellemtrin og udskolingen samt i overgang til klub og ungdomsuddannelse. Formålet er at styrke elevernes sundhed, udvikling og læring, så de er bedre rustet til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Udvalgene vil få forelagt planer for dette samarbejde i 4. kvartal af 2017 i forbindelse med den årlige status for initiativerne under ØSB.
Økonomi
Forvaltningerne indstiller, at de uprioriterede midler på 621.000 kr. i 2017 og 2018 finansierer ”En Teenager i Familien”. Bilag 2 viser budgetoversigt for bevillingen ”Øget sundhed for børn” fra 2015-2018, herunder bevillingen til "En Teenager i Familien", samt øvrige indsatser i CBUS.
Indstillingen medfører ikke yderligere tildeling af midler.
Videre proces
Udvalgene vil blive forelagt den årlige status for initiativerne under ØSB ultimo 2017. I slutningen af første kvartal 2017 forelægges udvalgene evalueringsresultater af sundhedsplejens forebyggende, opsporende og opfølgende indsats til børn med overvægt.
Medio 2018 forelægges udvalgene forslag til en ny udmøntningsplan for 2019 og frem.
Katja Kayser Tobias Børner Stax
Beslutning
Indstillingen blev godkendt