Stiftelser - ændrede bestyrelsesforhold
Stiftelser - ændrede bestyrelsesforhold
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 17. november 2003
7. Stiftelser - ændrede bestyrelsesforhold
SOU 448/2000 J.nr. 18/98
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,
at forslag til ændring af vedtægterne for 6 stiftelser fremsendes til tilsynsmyndigheden, Civilretsdirektoratet, til godkendelse
at Sundhedsforvaltningen får bemyndigelse til at færdigforhandle eventuelle mindre ændringsforslag med Civilretsdirektoratet
at Borgerrepræsentationen efterfølgende forelægges indstilling om udpegning af bestyrelsesmedlemmer til stiftelserne
at valgperioden følger den kommunale valgperiode, og at udpegningen sker så hurtigt som muligt efter tilsynsmyndighedens godkendelse af vedtægterne for den resterende valgperiode
at plejehjemmet Gammel Kloster samtidig etableres som et kommunalt plejehjem.
RESUME
Ved ændring af Lov om kommunernes styrelse og vedtagelse af Styrelsesvedtægt for Københavns Kommune blev den umiddelbare forvaltning af stiftelserne fra 1. januar 1998 henlagt til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Stiftelserne er:
Det Harboeske Enkefrukloster
Martin Siersteds og Hustru Johanne Siersteds Stiftelse
H. J. Andersens og Hustrus Stiftelse
Grosserer B. Goldschmidts og Hustru Ane Helenes Stiftelse
Brødrene Soldenfeldts Stiftelse
Stiftelsen Gammel Kloster.
Ændringen af styrelsesforholdene betød, at Sundheds- og Omsorgsudvalget blev bestyrelse for stiftelserne, der er selvejende ikke - erhvervsdrivende fonde med almennyttigt formål.
Den forløbne tid har imidlertid vist, at det er vanskeligt at varetage bestyrelsesarbejdet med den nuværende sammensætning af bestyrelsen, ligesom der er behov for at foretage en ajourføring af vedtægterne. Der er også behov for at have fokus på justering af vedtægternes målgrupper, der ikke længere findes eller ønsker at benytte det pågældende tilbud.
Hertil kommer, at revisorerne i de årlige revisionsprotokoller har efterlyst afholdelse af særskilte bestyrelsesmøder og at beboerne fra tid til anden har udtalt ønske om en lettere adgang til at få bestyrelsen i tale, end tilfældet er, når bestyrelsen består af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har på denne baggrund ønsket at få belyst muligheden for en mere hensigtsmæssig sammensætning af bestyrelsen.
Sundhedsforvaltningen foreslår på denne baggrund, at der dannes en bestyrelse for hver af de 6 stiftelser bestående af 5 medlemmer udpeget af Borgerrepræsentationen, således at de 3 udpeges direkte af Borgerrepræsentationen, medens 1 medlem udpeges efter indstilling fra beboerne i den pågældende stiftelse og 1 medlem udpeges efter indstilling fra de lokale ældreråd.
Der vil blive udarbejdet udkast til ændrede vedtægter på grundlag heraf og behovet for at opdatere de eksisterende vedtægter. Vedtægtsudkast for stiftelsen Gammel Kloster vedlægges som eksempel.
De ændrede vedtægter betyder alene en ændring af bestyrelsesforholdene og Sundheds- og Omsorgsudvalget er således stadig ressortudvalg efter styrelsesvedtægten.
Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder Sundhedsforvaltningens indstilling, vil vedtægterne efterfølgende blive forelagt Civilretsdirektoratet til godkendelse.
Sundhedsforvaltningen ønsker samtidig at få bemyndigelse til at færdigforhandle eventuelle mindre ændringer i vedtægterne med Civilretsdirektoratet. Dersom Civilretsdirektoratet har væsentlige bemærkninger til vedtægterne vil der ske en fornyet forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Når Civilretsdirektoratets godkendelse foreligger vil processen med henblik på udpegning af bestyrelsesrepræsentanterne blive igangsat og indstilling til Borgerrepræsentationen blive udarbejdet.
Sundhedsforvaltningen har samtidig fundet det hensigtsmæssigt at gøre plejehjemmet Gammel Kloster til et kommunalt plejehjem, der herefter vil blive drevet som de øvrige kommunale plejehjem i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Ændring af plejehjemmets status vil ske under iagttagelse af reglerne for virksomhedsoverdragelse, og det betyder blandt andet at personalets ansættelsesvilkår i den forbindelse ikke må forringes.
SAGSBESKRIVELSE
Bestyrelsen af stiftelserne var indtil indførelse af udvalgsstyre i Københavns Kommune den 1. januar 1998 henlagt til Magistratens 1. Afdeling.
Efter ændring af Lov om Kommunernes Styrelse og vedtagelse af Styrelsesvedtægt for Københavns Kommune blev varetagelsen af den umiddelbare forvaltning af stiftelserne efter styrelsesvedtægtens § 17 henlagt til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Stiftelserne er:
Det Harboeske Enkefrukloster, Stormgade 14 og 14 E
Martin Siersteds og Hustru Johanne Siersteds Stiftelse, Stormgade 14 A-D
H.J. Andersens og Hustrus Stiftelse, Klingseyvej 26 A-B
Grosserer B. Goldschmidts og Hustru Ane Helenes Stiftelse, Ryesgade 31
Brødrene Soldenfeldts Stiftelse, Ryesgasde 104
Stiftelsen Gammel Kloster, Lersø Parkallé 28U.
Ændringen af styrelsesforholdene betød, at Sundheds- og Omsorgsudvalget blev bestyrelse for stiftelserne, der er selvejende ikke-erhvervsdrivende fonde med almennyttigt formål typisk stiftet på baggrund af en testamentarisk disposition.
Varetagelsen af bestyrelsesarbejdet på stiftelserne har imidlertid været vanskeliggjort ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets begrænsede mulighed for at opnå indgående indsigt i stiftelserne og dette kombineret med at revisionen i de årlige revisionsprotokoller har efterlyst afholdelse af særskilte bestyrelsesmøder har ført til at Sundheds- og Omsorgsudvalget har ønsket at få en belysning af mulighederne for at ændre bestyrel sens sammensætning. Hertil kommer, at beboerne har fra tid til anden udtalt ønske om en lettere adgang til at få bestyrelsen i tale, end tilfældet er, når bestyrelsen udgøres af hele udvalget.
Denne indstilling er udarbejdet på ovennævnte baggrund og behovet for at foretage en opdatering af de eksisterende vedtægter.
Sundhedsforvaltningen har vurderet muligheden for at ændre bestyrelsens sammensætning og fundet det hensigtsmæssigt at begrænse antallet af bestyrelsesmedlemmer, der således kan få den efterlyste indsigt i forholdene på stiftelserne og at udpegningen til bestyrelsen sker af Borgerrepræsentationen.
Det er nødvendigt, at udpegningen sker af Borgerrepræsentationen, da det efter styrelsesloven ikke er tilladt at nedsætte underudvalg under de stående udvalg.
Det foreslås på denne baggrund, at der dannes en bestyrelse for hver af de 6 stiftelser bestående af 5 medlemmer udpeget af Borgerrepræsentationen. De 3 bestyrelsesmedlemmer foreslås udpeget direkte af Borgerrepræsentationen uden indstilling. Et bestyrelsesmedlem foreslås udpeget efter indstilling fra beboerne i den pågældende stiftelse og et bestyrelsesmedlem foreslås udpeget efter indstilling fra de lokale ældreråd.
Valgperioden foreslås at følge den kommunale valgperiode, og således at ændringen træder i kraft så hurtigt som muligt efter tilsynsmyndighedens godkendelse af vedtægterne for den resterende valgperiode.
De foreliggende vedtægter for stiftelserne er gennemgået og stiftelsernes formål er vurderet i lyset af det formål, der er fastsat af stifteren og de erfaringer, der er indhøstet i forbindelse med administrationen i de forløbne år. Der er ligeledes foretaget en opdatering, således at der er overensstemmelse med vedtægterne og gældende regler for administration af fonde.
Der vil på denne baggrund blive udarbejdet udkast til ændrede vedtægter for stiftelserne. Udkast til vedtægt for Stiftelsen Gammel Kloster vedlægges som eksempel
De ændrede vedtægter betyder at Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke længere er bestyrelse for stiftelserne, men at stiftelserne efter styrelsesvedtægten fortsat er henlagt til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Ændringen betyder også, at Sundhedsforvaltningen fortsat skal varetage det administrative arbejde for det område, der hører under Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Såfremt udvalget godkender at vedtægterne ændres i overensstemmelse hermed, vil disse efterfølgende blive forelagt Civilretsdirektoratet til godkendelse.
Sundhedsforvaltningen ønsker samtidig at få bemyndigelse til at færdigforhandle mindre ændringer i vedtægterne med Civilretsdirektoratet. Dersom Civilretsdirektoratet har væsentlige bemærkninger til vedtægterne vil der ske en fornyet forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Når Civilretsdirektoratets godkendelse foreligger vil processen med henblik på udpegning af bestyrelsesrepræsentanterne blive igangsat og indstilling til Borgerrepræsentationen blive udarbejdet.
Indstillingen til Borgerrepræsentationen vil indeholde forslag om, at supplerende udpegning i valgperioden af bestyrelsesmedlemmer indstillet af henholdsvis beboerne på stiftelsen og de lokale ældreråd kan foretages administrativt.
Spørgsmålet om at gøre plejehjemmet Gammel Kloster til et kommunalt plejehjem er opstået i forbindelse med de årlige regnskabsaflæggelser, hvor det har vist sig problematisk, at Sundheds- og Omsorgsudvalget som bestyrelse skal underskrive regnskabet før den egentlige behandling i Sundhedsforvaltningen har fundet sted.
Ændringen vil ske under iagttagelse af reglerne for virksomhedsoverdragelse således, at personalets ansættelsesvilkår i den forbindelse ikke forringes. En ændring af plejehjemmets status til kommunalt plejehjem vil betyde, at der ikke er skal vælges bestyrelse for plejehjemmet.
Plejehjemmet vil således blive drevet som de øvrige kommunale plejehjem i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.
ØKONOMI
Ændringen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
HØRING
De lokale ældreråd har været hørt og har udtalt sig positivt overfor at udpege et medlem til bestyrelserne.
BILAG
Udkast til vedtægt for Stiftelsen Gammel Kloster.
Lau Svendsen-Tune
/ Birgit Gundorph-Malling