Mødedato: 17.11.2003, kl. 15:00

Udkast til forslag til lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år.

Udkast til forslag til lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. november 2003

 

4. Udkast til forslag til lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år.

SOU 367/2003 J.nr. J.nr. 43/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder Sundhedsforvaltningens forslag til svar på høring over udkast til forslag til lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende høringssvaret,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningens høringssvar fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet med forbehold for Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse.

 

RESUME

Indenrigs- og Sundhedsministeriet med brev af 29. oktober 2003 fremsendt udkast til forslag til lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år til høring.

Baggrunden for regeringens forslag er, at undersøgelser viser at danske unge drikker mere og tidligere end andre europæiske unge. Samtidig er faldet i antallet af unge rygere stagnerende, og hovedparten af de unge begynder at ryge før 16-års alderen.

Borgmestrene for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen har samarbejdet om at skabe et grundlag for en fokuseret indsats vedrørende unge, rusmidler og misbrug. Samarbejdet er udmøntet i en handleplan.

De tre forvaltninger er enige om, at bakke op om regeringens lovforslag, som understøtter de bestræbelser, der er i kommunen i forhold til at mindske antallet af rygere, hæve debutalderen for brug af alkohol og mindske antallet af unge, der overforbruger alkohol. Der er dog samtidig et ønske om at hæve grænsen for salg af spiritus til 18 år.

Københavns Kommune er høringspart, og høringssvaret skal derfor godkendes af Borgerrepræsentationen.

Fristen for høringen er fastsat til den 17. november 2003 og Sundhedsforvaltningen indstiller derfor at høringssvaret fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Indenrigs- og Sundhedsministeriet med brev af 29. oktober 2003 fremsendt udkast til forslag til lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år til høring hos en lang række myndigheder og organisationer – herunder Københavns Kommune.

Med lovforslaget lægges der op til at indføre et forbud mod salg af tobak til personer under 16 år, samt at hæve aldersgrænsen for butikssalg af alkohol fra 15 til 16 år.

En vedtagelse af lovforslaget skal i øvrigt ses som et led i Danmarks ratificering af WHO´s rammekonvention om tobakskontrol, som Danmark i dag har underskrevet med forbehold.

Lovforslaget er et led i en samlet forstærket indsats i forhold til børn og unges rygning og alkoholforbrug.

Unges brug af alkohol og tobak

Baggrunden for at regeringens lovforslag er, at undersøgelser viser, at danske unge drikker mere og tidligere end andre europæiske unge. Unge, der begynder at drikke tidligt, har en øget risiko for senere at få et højt forbrug af alkohol og problemer med alkohol. De seneste mange år er antallet af rygere faldet generelt, men udviklingen i unges rygevaner har i de seneste mange år været stagnerende. Langt hovedparten af de unge begynder at ryge før 16-års alderen.

Ved at foreslå en fælles aldersgrænse på 16 år for køb af alkohol og tobak er det regeringens ønske at signalere, at tobak og alkohol ikke skal være en del af børnelivet. Baggrunden for at vælge netop 16 år som aldersgrænse er, at de fleste unge er 16 år, når de forlader folkeskolen. Der har desuden siden august 2001 været forbudt at ryge i skolerne.

For at kunne håndhæve forbuddet foreslås det, at kommunerne skal udstede et billedlegitimationskort til de 16-årige unge, der ønsker det. Hermed får detailhandelen mulighed for at håndhæve forbudet.

Aldersgrænser i andre europæiske lande

I de fleste europæiske lande er der fastsat aldersgrænser for salg af tobak og alkohol. I Sverige og Island er aldersgrænsen 20 år for køb af alkohol – dog kan svenske unge købe alkohol indtil 4,4%, hvis de er over 18 år. I Finland er aldersgrænsen 20 år for køb af spiritus, og 18 år for køb af øl og vin. Lande som Norge, Storbritannien, og Irland har en 18-års grænse, mens lande som Tyskland, Holland og Schweiz har en grænse på 18 år for køb af spiritus og 16 år for køb af øl og vin. I Frankrig, Spanien, Italien og Belgien er grænsen 16 år for køb af alkohol.

Langt de fleste europæiske lande har også aldersgrænser for salg af tobak. I lande som Sverige, Norge, Finland, Island, Irland og de baltiske lande er grænsen sat ved 18 år. I lande som Storbritannien, Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien og Italien er grænsen 16 år.

2. Den københavnske indsats

I efteråret 2002 indledte borgmestrene for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen et samarbejde med særligt fokus på indsatsen vedrørende unge, rusmidler og misbrug. Resultaterne af dette samarbejde er integreret i "Handleplan for unge – fokus på tobak, alkohol og stoffer", som Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i marts 2003. Målene i handleplanen er bl.a. at mindske antallet af rygere, hæve debutalderen for brug af alkohol og mindske antallet af unge, der overforbruger alkohol.

I de tre forvaltninger er der således en fælles forståelse af, hvordan kommunen kan skabe de bedste betingelser for udviklingen af et godt børne- og ungdomsliv – herunder hvordan de tre forvaltninger kan fremme en sund livsstil.

3. Høringssvar

I vedlagte høringssvar hilser Sundhedsforvaltningen lovgivning på området velkommen. Set fra en kommunal og amtslig synsvinkel er det meget væsentligt, at det nationale niveau understøtter indsatsen med lovgivningsmæssige initiativer, hvis det skal lykkes at gøre en indsats i forhold til de unge. Derfor er der enighed i, at der bør lovgives i forhold til unges muligheder for at købe såvel alkohol som tobak.

I høringssvaret argumenteres desuden for, at den foreslåede aldersgrænse på 16 år for køb af tobak er fornuftig.

Det anbefales imidlertid, at der sættes en differentieret aldersgrænse i forhold til alkohol på linie med de øvrige europæiske lande, som vi normalt sammenligner os med. Der foreslås en aldersgrænse på 18 år for salg af spiritus.

Set i lyset af danske unges kedelige europarekord i druk er der ingen grund til at gå efter den laveste fællesnævner i Europa. Der er behov for at ændre den meget liberale danske alkoholkultur.

 

MILJØVURDERING

Det vurderes, at der ikke er miljømæssige konsekvenser af forslaget.

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser af lovforslaget for kommunen, da billedlegitimationskortet vil være brugerfinansieret.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Brev fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet af 29. oktober 2003 vedrørende høring bilagt udkast til lovforslag, bemærkninger til lovforslag samt WHO´s rammekonvention om tobakskontrol.

Høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top