Mødedato: 17.09.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, udvalgsværelse D, 1. sal, værelse 103,

Strategi for tidlig indsats på demensområdet

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 2. maj 2019, at der skal udarbejdes en ny demensstrategi som har fokus på den tidlige indsats for borgere med demens og deres pårørende. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger hermed strategien til godkendelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender strategi for tidlig indsats "Sammen om demens", jævnfør bilag 1 

Problemstilling

Den tidlige indsats er et område, der både nationalt og i kommunerne har fået stigende opmærksomhed de senere år, da forskning viser, at en tidlig indsats bidrager til at forhale borgernes funktionstab og giver bedre sygdomsforløb for både borgeren og deres pårørende. Initiativerne har imidlertid været få. Det er derfor forvaltningens vurdering, at et særskilt fokus på netop den tidlige indsats vil kunne bidrage til for alvor at løfte området, hvorfor der er udarbejdet en strategi for dette, jævnfør bilag 1.

I mange år har forvaltningen arbejdet med at sikre, at medarbejderne har de fornødne redskaber og kompetencer til at give borgere med moderat og svær demens den rette støtte og omsorg. Der er således udviklet en række tilbud og indsatser målrettet borgere med demens, der ikke længere er i stand til at klare sig selv. Plejen af borgere med moderat og svær demens er i dag en kerneopgave, som der hele tiden arbejdes med. På nuværende tidspunkt arbejder forvaltningen blandt andet med at implementere en systematisk tilgang til at forebygge og handle på mistrivsel blandt borgere med demens og med at udbrede sansestimulerende hjælpemidler på alle plejehjem for at understøtte trivsel. Forvaltningen udvikler desuden et nyt muligt tilbud til borgere med demens i eget hjem og deres pårørende, som handler om at skabe et fleksibelt aflastningstilbud, både i indhold, varighed og tidspunkter på døgnet, og som varetages af tværfagligt personale med demensfaglig baggrund. Midler til tilbuddet blev ikke prioriteret i budget 2021, men forvaltningen søger midler i Sundhedsstyrelsens pulje; Flere, bedre og mere fleksible aflastningstilbud til borgere med demens og deres pårørende, der skal sikre pårørende et frirum fra sygdommen.

Løsning

Mange borgere med demens i et tidligt stadie er endnu ikke kendt af kommunen og lever fortsat et almindeligt hverdagsliv uden hjælp. De mange forskellige aktører såsom apoteker, tandlæger, boligforeninger mv., som borgeren er i kontakt med i hverdagen, har hver især og tilsammen afgørende indflydelse på, om borgeren opspores rettidigt og får den rette støtte til at leve et godt og aktivt liv med demenssygdommen. Derfor er et godt samarbejde med private organisationer, virksomheder mv. et bærende element i den nye strategi.

Siden udvalget godkendte, at der skulle udarbejdes en strategi for tidlig indsats, har forvaltningen arbejdet på at etablere partnerskaber med en række forskellige aktører, fx tandlæger, apoteker, fodterapeuter og boligorganisationer, der kan bidrage til den tidlige indsats. Borgere og pårørende er derudover blevet interviewet med henblik på at forstå deres oplevelser og udfordringer i hverdagslivet. Det foreliggende udkast til strategi bygger på borgere og pårørendes ønsker og de første erfaringer med partnerskaberne.

Strategien indeholder fire spor; Fortsæt livet med demens, Diagnose giver afklaring, Demens kan forebygges og Pårørende er centrale for det gode liv med demens. Tiltag under hvert spor skal fremme, at mennesker med en demenssygdom fortsat kan færdes i det offentlige rum og leve et meningsfuldt og aktivt liv, samt at deres pårørende støttes i at leve tæt på et menneske med en demenssygdom. Derudover skal tiltagene bidrage til rettidig opsporing og forebyggelse af sygdom-mens udvikling. Under hvert spor iværksætter forvaltningen selv konkrete tiltag samtidig med, at der indgås samarbejder med aktører i civilsamfundet om tiltag hos disse, der kan gøre en forskel for borgerne. De 12 lokaludvalg påtænkes ligeledes involveret med henblik på at skabe lokalt engagement om en tidlig indsats for borgere med demens.

På nuværende tidspunkt har følgende aktører været interesserede i et partnerskab: Apotekerforeningen, Tandlægeforeningen, Danske Fodterapeuter, boligorganisationen AAB (boligprojekt sammen med Alzheimerforeningen) og Læseforeningen.

Forvaltningen vil løbende opsøge og motivere flere aktører, så strategien bliver dynamisk og levende - efterhånden som der opnås mere viden om, hvad der er nødvendigt for at understøtte forebyggelse, opsporing, demensvenlighed og de pårørende.

Med budget 2021 er vedtaget forsøg med demensvenlig bydel i Vanløse, det vil styrke forvaltningens arbejde med at øge opmærksomheden på demens hos københavnerne, og give konkrete erfaringer med, hvad der skal til for at lykkedes med demensvenlighed på tværs af offentlige, frivillige og private aktører.

Strategien har været i høring i Ældrerådet, som bemærker, at strategiens fokusområder er centrale og væsentlige i forhold til at skabe gode rammer for mennesker med demens og deres pårørende, jævnfør bilag 2. Rådet gør ligeledes opmærksom på, at deres budgetforslag om forsøg med demensvenlig bydel i Vanløse ligger i tråd med tankerne i demensstrategien. Derudover opfordrer Ældrerådet forvaltningen til at prioritere én tydelig indgang, så borgere som har brug for hjælp eller afklaring på spørgsmål relateret til demens ved, hvor de kan henvende sig. Forvaltningen arbejder løbende på at tydeliggøre, at borgere skal rette henvendelse til Center for Demens, og har fokus på at fremhæve én indgang i al skriftlig materiale.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen planlægger at fejre de allerede indgåede partnerskaber i forbindelse med kommunens demensuge (uge 38) og den internationale Alzheimer dag i september måned.

Katja Kayser

 

  /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top