Mødedato: 17.09.2001, kl. 14:30

Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer som forsøg på 2 af Sundhedsforvaltningens institutioner (Ny indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 18. juni 2001)

Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer som forsøg på 2 af Sundhedsforvaltningens institutioner (Ny indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 18. juni 2001)

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 17. september 2001

 

6. Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer som forsøg på 2 af Sundhedsforvaltningens institutioner (Ny indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 18. juni 2001)

SOU 303/2001 J.nr. 62/99

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget træffer beslutning om at videreføre forsøget med økologiske fødevarer på 2 plejehjem, Huset William og Johannesgården

at fremtidige overvejelser om indførelse af økologiske fødevarer sker på baggrund af et oplæg fra forvaltningen med fokus på nye samarbejdsmuligheder på området

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 17. september 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte sagen til næste møde.

 

RESUME

I forlængelse af rapporten om anvendelse af økologiske fødevarer i Københavns Kommune besluttede Borgerrepræsentationen den 3. december 1998, at udvalgene skulle fastsætte konkrete mål for samt at tilrettelægge og iværksætte en overgang til økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under udvalgene. Udvalgene skulle iværksætte forsøg, hvor mulighederne for og de økonomiske konsekvenser af en overgang til økologiske fødevarer skulle undersøges tilbundsgående.

Der er i Sundhedsforvaltningens regi iværksat forsøg om indførelse af økologiske fødevarer på to selvejende plejehjem – Huset William med 75 boliger og plejehjemmet Johannesgården med 61 boliger og 25 daghjemsgæster.

Forsøget viser bl.a., at

  • beboerne generelt har været positive over for økologisk mad, men at dette ikke nødvendigvis kan tages til indtægt for et ønske om økologiske fødevarer
  • det har været et stort arbejde at sikre den nødvendige leveringsstabilitet
  • det er vigtigt med en grundig indføring af medarbejderne i produktionen af økologisk mad, herunder styringsredskaber
  • indførelse af økologi medfører merudgifter
  • engagement er et nøgleord, hvis en økologisk omlægning skal blive en succes.

Det indstilles at de to forsøgsprojekter videreføres.

I forhold til fremtidige overvejelser lægges op til en drøftelse af en række problemstillinger:

  • økologi og sundhed
  • målgruppen af ældre
  • andre målgrupper
  • økonomi.

Der er en række muligheder for et forstærket samarbejde omkring indførelse af økologiske fødevarer. Det drejer sig bl.a. om regeringens udspil om bedre mad til ældre, som fremhæver støtte muligheder til økologisk produktion og omstilling i storkøkkener. Og i Københavns Kommune har man igangsat Dogmeprojekt 2000, der muliggør støtte til indførelse af økologi i storkøkkener. Endvidere påtænker Udannelses- og Ungdomsforvaltningen at oprette skoleboder med en økologisk profil, hvor madproduktionen bl.a. skal ske fra plejehjemskøkkener i kommunen.

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor at disse samarbejdsmuligheder undersøges nærmere og at forvaltningen på den baggrund vender tilbage med et oplæg om et konkret samarbejdsprojekt om økologi i køkkener inden udgangen af august måned.

 

 

Til top