Københavns Praktiserende Lægers Laboratoriums deltagelse i offentlige licitationer (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 3. september 2001)
Københavns Praktiserende Lægers Laboratoriums deltagelse i offentlige licitationer (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 3. september 2001)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 17. september 2001
10. Københavns Praktiserende Lægers Laboratoriums deltagelse i offentlige licitationer (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 3. september 2001)
SOU 307/2001 J.nr. 41/2001
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Københavns Praktiserende Lægers Laboratoriums afgivelse af tilbud på varetagelse af laboratoriefunktionen i Frederiksborg Amt til efterretning.
RESUME
Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium (KPLL) er en selvejende institution der drives i samarbejde med Københavns Kommune og Københavns Amt.
Der foreligger vedtægter for KPLL, som fastlægger retningslinier for laboratoriet. Københavns Amt og Københavns Kommune har indgået en driftsoverenskomst med KPLL, og dermed tilsluttet sig vedtægterne for den selvejende institution
Frederiksborg Amt har udbudt laboratoriefunktionen vedr. Klinisk Biokemi i Frederiksborg Amt i licitation. Udbuddet omfatter både laboratoriefunktion i forhold til amtets hospitaler og i forhold til primærsektor (praktiserende læger og speciallæger).
KPLL har ønsket at afgive tilbud. Københavns Kommune og Københavns Amt har accepteret, at KPLL afgiver tilbud under forbehold af, at KPLLs eventuelle indgåelse af kontrakt med Frederiksborg Amt bliver politisk godkendt i såvel Københavns Kommune som Københavns Amt. Forbeholdet fremgår klart af KPLL's tilbud til Frederiksborg Amt.
Såfremt KPLL vinder licitationen vil spørgsmålet om, hvorvidt Københavns Kommune skal acceptere, at KPLL indgår i en aktieselskabsdannelse, eller anden form for selskabsdannelse, blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium (KPLL) er en selvejende institution, der drives i samarbejde med Københavns Kommune og Københavns Amt.
KPLL udfører laboratorieydelser for de praktiserende læger og speciallæger i Københavns Kommune og Københavns Amt. Lægerne kan henvise patienter til prøvetagning på laboratoriet og kan indsende prøver til analyse på KPLL.
Der er ansat en administrationschef, der varetager den daglige ledelse af laboratoriet. Administrationschefen er praktiserende læge. Laboratoriet er organiseret i et laboratorieråd, der består af 4 praktiserende læger laboratorieledelsen der består af administrationschef, økonomichef, personalechef og lægechef, og et Økonomiudvalg, der består af 4 repræsentanter fra Laboratorierådet, 2 repræsentanter fra Københavns Amt og 2 repræsentanter fra Københavns Kommune.
Der foreligger vedtægter for KPLL, som fastlægger retningslinier for laboratoriet. Københavns Amt og Københavns Kommune har indgået en driftsoverenskomst med KPLL, og dermed tilsluttet sig vedtægterne for den selvejende institution
Fra vedtægterne skal følgende fremhæves :
- Beslutning om institutionens ophør kan træffes af økonomiudvalget.
- Driftsoverenskomsten kan opsiges af enhver af parterne med 13 måneders varsel til udgangen af et kalenderår.
- KPLLs drift og økonomi skal hvile i sig selv. Apparaturanskaffelser og andre nye investeringer på 1 mio. kr. og derover kan kun finde sted, hvis der er enighed herom i Økonomiudvalget.
- Væsentlige beslutninger der "efter institutionens forhold er af usædvanlig art eller har stor betydning " skal godkendes af Økonomiudvalget.
- Der kræves enighed i Økonomiudvalget bl.a. før man gennemfører væsentlige ændringer i KPLLs vedtægter.
KPLL orienterede i efteråret 2000 Københavns Kommune og Københavns Amt om, at man var blevet kontaktet af Frederiksborg Amt, der ønskede information om laboratoriet, da man var ved at undersøge om laboratorier udenfor amtet evt. ville kunne varetage amtets behov for udførelse af Klinisk Biokemi ( undersøgelser af patienters blod, celler, sekreter og ekskreter, herunder urin) for Frederiksborg Amt.
Frederiksborg Amt har den 14. juni 2001 udbudt laboratoriefunktionen vedr. Klinisk Biokemi i Frederiksborg Amt som et EU-udbud. Udbuddet omfatter både laboratoriefunktion i forhold til amtets hospitaler og i forhold til primærsektor (praktiserende læger og speciallæger). Det fremgår af amtets udbudsmateriale, at man ønsker at indgå i en form for selskabskonstruktion med vinderen af licitationen. Man lægger op til en etablering af et aktieselskab, hvor amtet skal eje 49 % af aktierne. Man er dog åbne overfor tilbud, der bygger på alternative selskabsformer.
I uge 34 vil Frederiksborg Amt indlede forhandlinger med tilbudsgiverne og i uge 35 vil man foretage anden forhandlingsrunde.
D. 1. september d.å. vil Frederiksborg Amts Økonomiudvalg behandle sagen og d. 9. oktober d.å. vil Sundhedsudvalget behandle sagen. Den endelige politiske beslutning vil finde sted i Amtsrådet d. 11. oktober d.å..
KPLL har ønsket at afgive tilbud. KPLLs ønske om tilbudsgivelse har været drøftet i Økonomiudvalget, hvor amt og kommune tog forbehold.
Københavns Kommune og Københavns Amt har accepteret, at KPLL afgiver tilbud under forbehold af, at KPLLs eventuelle indgåelse af kontrakt med Frederiksborg Amt, skal politisk godkendes i Københavns Kommune og Københavns Amtsråd. Forbeholdet fremgår klart af KPLL's tilbud til Frederiksborg Amt.
Et betydeligt tvivlspørgsmål vedrørende Frederiksborg Amts eventuelle indgåelse af samarbejde med KPLL er, hvorvidt det kræver en vedtægtsændring at udvide samarbejdet med endnu en part.
KPLL kan ifølge vedtægterne "tage initiativer med henblik på at stimulere og styrke primærsektorens udvikling inden for områder, der har tilknytning til institutionens hovedformål eller med henblik på, at der sker en udnyttelse af institutionens særlige ekspertise". Det er KPLLs opfattelse, at denne passus i vedtægterne betyder, at en udvidelse af driften, således at der produceres ydelser til Frederiksborg Amt, kan ske inden for de gældende vedtægter. Sundhedsforvaltningen mener imidlertid ikke, at denne tolkning er holdbar, og er af den opfattelse, at en vedtægtsændring er påkrævet, før KPLL kan indgå i noget form for selskabsdannelse med Frederiksborg Amt.
Stiftelse af et aktieselskab kræver, at de deltagende parter indskyder kapital i selskabet. Størrelsen af indskudskapitalen og selskabskonstruktionen kendes endnu ikke. KPLLs egenkapital (grundkapital) var på 0,9 mill. kr. i forbindelse med årsregnskabet for 2000. Hvis Københavns Kommune skal acceptere, at KPLL deltager i en selskabskonstruktion med Frederiksborg Amt, bør det være et krav til KPLL, at den påtænkte selskabskonstruktion ikke berører kommunens andel af KPLLs egenkapital, produktionsapparat eller påvirker prisudviklingen i negativ retning, samt iøvrigt ikke påfører kommunen udgifter af nogen art.
Såfremt KPLL vinder licitationen vil laboratoriet sandsynligvis analysere størsteparten af analyserne fra primær sektor i Frederiksborg Amt på laboratoriet i Pilestræde. Dette kan betyde enten, at flere analyser skal håndteres på det eksisterende produktionsapparat, eller at det bliver nødvendigt med flere analysefaciliteter. KPLL har i drøftelserne i økonomiudvalget påpeget, at der er ledig kapacitet i Pilestræde, og at analysefaciliteterne typisk bliver forældede, før de blive nedslidte.
Det bør være et ufravigeligt krav fra Københavns Kommune ved en eventuel aftaleindgåelse mellem KPLL og Frederiksborg Amt, at der bliver fuldstændig gennemsigtighed i fastsættelsen af priserne på de enkelte analyser. Dette vil sikre, at Københavns Kommune vil få del i de eventuelle stordriftsfordele, der vil opstå, hvis flere analyser kan foretages af det samme personale på de samme faciliteter. Det må ligeledes være et kommunalt krav, at udgifterne til analyser i primær og sekundær sektor kan adskilles fuldstændigt, således at Københavns Kommune ikke får ekstraomkostninger af nogen art.
Frederiksborg Amt lægger i udbudsmaterialet op til, at der skal udarbejdes aktionæroverenskomster mellem parterne. Københavns Amt har vurderet det spørgsmål, og det er amtets opfattelse, at et eventuelt aktieselskab alene vil være reguleret af aktieselskabslovgivningen. Dette betyder, at Københavns Kommune og Københavns Amts indflydelse på aktieselskabets beslutninger vil være begrænsede i forhold til i dag.
En aktionæroverenskomst er ikke reguleret af aktieselskabslovgivningen, men er en privatretlig aftale mellem aktionærerne. Ofte er hensigten med at stifte en aktionæroverenskomst at sikre en bestemt magtbalance i selskabet. Dette kan være tilfældet i situationen med Frederiksborg Amt, hvor man jo netop lægger op til en meget specifik fordeling af aktierne mellem tilbudsgiver og Frederiksborg Amt.
En aktionæroverenskomst er ikke offentlig tilgængelig, det er alene vedtægterne der er offentlige tilgængelige. I forbindelse med en eventuel selskabsdannelse er det derfor meget væsentligt, at Københavns Amt og Københavns Kommune sikres en større grad af indsigt i det nydannede selskab, end hvad der er tilgængeligt for den almindelige offentlighed. I modsat fald vil økonomien i selskabet ikke være gennemskuelig for Amt og Kommune.
KPLL lægger ikke op til, at Københavns Kommune og Københavns Amt skal deltage i den påtænkte selskabsdannelse.
Både Københavns Kommune og Københavns Amt har rejst en række spørgsmål overfor KPLL, hvad angår den påtænkte selskabsdannelse. Disse spørgsmål er besvaret, men tilbage er en række spørgsmål vedrørende vedtægternes mulighed for at tillade en eventuel selskabsdannelse. En afgørelse af disse spørgsmål kræver kendskab til den eventuelle selskabskonstruktion, der lægges op til, hvis KPLL vinder licitationen. Det er derfor forvaltningens opfattelse, at den påtænkte model for selskabsdannelsen skal underlægges en selskabsretlig vurdering . Denne vurdering kan ikke foretages, før det ligger fast om KPLL vinder licitationen, samt hvilken præcis selskabskonstruktion der forventes at blive indgået.
Såfremt KPLL vinder licitationen vil spørgsmålet om, hvorvidt Københavns Kommune skal acceptere, at KPLL indgår i en aktieselskabsdannelse, eller anden form for selskabsdannelse, blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
ØKONOMI
Kendes ikke på nuværende tidspunkt.
Ingen
BILAG
Ingen
Ib Haurum
/Karis Hagild