Mødedato: 17.08.2022, kl. 16:00
Mødested: Skriftlig votering

Udpegning af område til frisættelse

Se alle bilag

Regeringen og et flertal i Folketinget ønsker, at alle landets kommuner sættes fri på enten dagtilbud-, folkeskole- eller ældreområdet igennem såkaldte velfærdsaftaler. Sundheds- og Omsorgsudvalget er af Økonomiudvalget den 16. august 2022 anmodet om input i forbindelse med udpegning af område for Københavns Kommune med frist den 1. september 2022.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte input til Økonomiudvalget (bilag 1), herunder med eksempler på statslige regler på ældreområdet, som Københavns Kommune med fordel kunne fristsættes for.

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler, at ældreområdet udpeges som det område i Københavns Kommune, hvor der indgås en velfærdsaftale med staten.

Problemstilling

Regeringen og KL indgik den 8. juni 2022 aftale om kommunernes økonomi for 2023. Af aftalen fremgår det, at det er regeringens ambition, at alle landets kommuner sættes fri på enten dagtilbud-, folkeskole- eller ældreområdet igennem såkaldte velfærdsaftaler.

Velfærdsaftalerne er en gensidig forpligtelse mellem stat og kommune, hvor kommunerne sættes fri fra næsten al statslig lovgivning med undtagelse af få, centrale områder (omtalt som ”hegnspæle”), som fortsat vil skulle efterleves, jf. nedenfor. Kommunerne forpligter sig samtidig til at fjerne unødig kommunal regulering og dokumentationskrav mv. på det valgte område.

Formålet med velfærdsaftalerne er at sikre større lokal frihed til at tilrettelægge og forbedre velfærden for borgerne, herunder ved at styrke arbejdsglæden og frigøre tid til kerneopgaven hos medarbejdere og ledere.  

Velfærdsaftale på ældreområdet

Et bredt flertal af Folketingets partier indgik den 22. juni 2022 aftale om udbredelse af velfærdsaftalerne specifikt på ældreområdet (bilag 2). Aftalen udgør rammerne for velfærdsaftalerne, herunder hvilken lovgivning frisættelsen omfatter, og hvilke områder, der fortsat vil gælde på ældreområdet. Velfærdsaftalerne vil gælde for en treårig periode.

Udgangspunktet for velfærdsaftalerne på ældreområdet er, at der gives frihed fra de bestemmelser i serviceloven, der primært vedrører ældre og reglerne i friplejeboligloven under social- og ældreministerens ressort. Det fremgår endvidere, at kommende velfærdsaftalekommuner skal have mulighed for at søge om yderligere frihedsgrader gennem forsøgsbestemmelser og bemyndigelsesbestemmelser i anden lovgivning – og der peges i den sammenhæng særligt på mulighed for at fravige sundhedsloven.

I aftalen (bilag 2) fremgår en oversigt over de områder (hegnspæle), som fortsat vil skulle efterleves i ældreplejen i forbindelse med indgåelse af en velfærdsaftale.

Det kan fx fremhæves, at reglerne vedr. frit valg af leverandør, statens tilsyn med ældrepleje samt krav om skriftlig afgørelse til borger om bevilliget ydelse fortsat skal efterleves, jf. side 3-5 i bilag 2.

Proces med KL

Alle kommuner skal senest 30. september 2022 over for KL tilkendegive, om de ønsker en velfærdsaftale og på hvilket af de tre områder. KL vil på baggrund af kommunernes tilkendegivelser gå i dialog med regeringen herom.  

Proces i Københavns Kommune

Økonomiudvalget  behandlede sagen den 16. august 2022. Sundheds- og Omsorgsudvalget, Beskæftigelses- og integrationsudvalget samt Børne- og Ungdomsudvalget er i den forbindelse blevet anmodet om input til udpegning af område, hvorpå der kan indgås en velfærdsaftale for Københavns Kommune.

Udvalgenes input forelægges og behandles på ØU den 13. september med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen den 22. september 2022.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der med fordel kan indgås en velfærdsaftale på ældreområdet i Københavns Kommune.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet forslag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets input til Økonomiudvalget (bilag 1), hvori udvalget anbefaler, at ældreområdet i Københavns Kommune udpeges som område.

Som baggrund for anbefalingen fremhæves de markante udfordringer på ældreområdet i form af et kraftigt stigende antal ældre borgere og store rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer, der gør det nødvendigt at udvikle nye måder at sikre en effektiv ældreindsats af høj kvalitet – og samtidig et attraktivt arbejdsområde, hvor medarbejderne har gode muligheder for at udfolde deres faglighed.

Desuden fremhæves Sundheds- og Omsorgsudvalgets initiativ om regelforenkling og afbureaukratisering i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Initiativet har fokus på lokal regelforenkling, men afdækker også uhensigtsmæssigheder inden for national lovgivning. En indgåelse af velfærdsaftale vil derfor ligge i naturlig forlængelse af det igangværende arbejde.  

Endelig peges der på en række eksempler på statslige regler, som forvaltningen umiddelbart vurderer som relevante at lade omfatte af en velfærdsaftale.   

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 

Indhold

Tidspunkt

ØU behandler sag om udpegning af fagområde til frisættelse mhp. at indhente input i fagudvalg

16. august

Fagudvalg behandler input til udpegning af område til frisættelse

Frist 1. september 2022

ØU forelægges sag med input til udpegning af fagområde

13. september

BR forelægges sag med input til udpegning af fagområde

22. september

Frist for indmelding til KL om fagområde til frisættelse

30. september

Københavns Kommune afventer yderligere information fra KL om proces efter den 30. september 2022, herunder om KL’s dialog med staten.

 

Katja Kayser

/ Thomas Brahm

Beslutning

Indstillingen blev godkendt af et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg i skriftlig votering.
Til top