Orientering om demografi 2021
I denne indstilling redegøres for hvilken betydning demografimodellen har for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget, og hvilke områder der bliver demografireguleret.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om demografimodellens betydning for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til efterretning.
Problemstilling
Københavns Kommune har en politisk besluttet demografimodel, som betyder at budgetterne på børne-, ældre- og handicapområdet hvert år tilpasses som følge af befolkningsudviklingen. Det betyder konkret at budgettet til eksempelvis ældreområdet automatisk øges, hvis antallet af ældre i kommunen stiger. Formålet er at fastholde det politisk fastsatte serviceniveau til de omfattede målgrupper, selvom befolkningssammensætningen ændrer sig. Antallet af ældre stiger med ca. 26.000 fra 2021 til 2035, jævnfør nedenstående illustration. Det er værd at bemærke, at stigningen blandt +80-årige forventes at gå fra 13.500 borgere i 2021 til 24.400 borgere i 2035, hvilket er en markant stigning, ikke mindst i lyset af, at det særligt er blandt de +80-årige, at behovet for hjælp er stort.
Figur 1. Forventet udvikling i antal ældre 2021-2035
Løsning
Demografireguleringen omfatter de fleste dele af forvaltningens økonomi. Udgifterne til pleje og omsorg bliver således reguleret krone til krone. Omvendt er eksempelvis sundhedsindsatser, uddannelsesområdet og administration i Central- og Områdeforvaltning ikke omfattet. I vedlagte bilag 1 er der redegjort for hvordan, og i hvilket omfang udvalgets område er demografireguleret.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.
Videre proces
Demografireguleringen besluttes årligt i forbindelse med at Økonomiudvalget vedtager juni-indstillingen.
Katja Kayser
/Morten Sten Andersen