Behandling af medlemsforslag vedr. de sundhedsgavnlige effekter af bordtennis for ældre og borgere diagnosticeret med parkinsons eller demens
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter mulighederne for brug af bordtennis som led i både den patientrettede forebyggelse for borgere med Parkinson og demens, og som sundhedsfremmende aktivitet blandt ældre generelt,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget pålægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at udarbejde et budgetnotat vedrørende fremme af bordtennis for ældre borgere og borgere diagnosticeret med Parkinson og/eller demens, til brug for forhandlingerne om budget 2022,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Venstre på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 20. maj 2021.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på møde 20. maj 2021, at pålægge Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at udarbejde et oplæg vedørende de sundhedsgavnlige effekter af bordtennis for ældre samt borgere med Parkinson eller demens, en status på Københavns Kommunes indsats på området og forslag til øget fokus på bordtennis som indsats, både generelt forebyggende for ældre og for borgere med de nævnte diagnoser.
Løsning
Sundhedsgavnlige effekter
Ny forskning indikerer, at bordtennis kan have en gavnlig effekt i forhold til behandling af neurologiske lidelser som Parkinson, Alzheimer samt andre former for demens. Der er foretaget mindre studier af effekt i henholdsvis Japan, Sverige, USA og Finland, der antyder at bordtennis har mange af de samme gavnlige effekter for sundheden som andre fysiske aktiviteter. Forskerne ved Karolinska University Hospital og Karolinska Institute konkluderer i deres studie fra 2020, at bordtennis er en god aktivitet for ældre, hvor der ikke er kropskontakt eller stor fysisk belastning. I modsætning til en række andre sportsgrene kan bordtennis dyrkes højt op i alderen af både mænd og kvinder. Derudover viser studiet at der kan være gavnlige effekter for folk diagnosticeret med Parkinson. Forskerne konkluderer dog i studiet, at det stadig er for tidligt at be- eller afkræfte de gavnlige effekter hos folk diagnosticeret med Parkinson.
På baggrund af den eksisterende forskning har foreningen Bordtennis Danmark og BAT+60 i foråret, modtaget midler fra Trygfonden til at udbyde en indsats med bordtennis målrettet borgere ramt af Parkinson, med fokus på at forbedre det fysiske helbred og borgerens selvhjulpenhed. BAT +60 har seniorrettede bordtennis tilbud for ældre over 60 år i hele landet - pt. er der tre klubber som har tilbud i København.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indsats i forhold til bordtennis
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke en systematisk brug af bordtennis i tilbuddene til ældre generelt, eller for borgere diagnosticeret med Parkinson eller demens. Flere aktivitetscentre og demenscentre i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har dog bordtennisborde til rådighed, ligesom nogle af de frivilligklubber, der modtager tilskud fra kommunen efter servicelovens § 79, har, og flere har på forespørgsel udvist stor interesse for at bringe mere fokus på sporten, samt at få stillet udstyr til rådighed. I genoptræningssammenhæng er der ligeledes et forebyggende potentiale i at ældre borgere efter endt genoptræning, udsluses til egen træning via bordtennis.
Forslag til mulige løsninger
I forhold til at fremme en øget anvendelse af bordtennis i forvaltningens tilbud til ældre og i en målrettet indsats for borgere diagnosticeret med Parkinson eller demens, er nedenfor beskrevet to muligheder for gennem etablering af en pulje at udbrede brugen af bordtennissporten.
1. Generel indsats: Udbrede brugen af bordtennis som sundhedsfremmende aktivitet |
Der oprettes en pulje med henblik på at øge antallet af bordtennisborde på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens matrikler (både indendørs og udendørs) i områder, hvor mange ældre bor, færdes eller opholder sig i København. Dette kan f.eks. være ved ældreboliger, plejehjem, på aktivitetscentre og lignende. Også frivilligklubber, med § 79 tilskud, gives mulighed for at søge.
|
2. Samarbejde med foreninger om bordtennis som forebyggelse i borgerforløb |
Indgåelse af samarbejdsaftaler med bordtennisforeninger om oprettelse af tilbud om bordtennis til borgere, som bygger bro mellem tilbud i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (f.eks. på demenscentre, rehabiliterings- og genoptræningsforløb eller lignende) og deltagelse i et foreningstilbud til målgruppen. Samarbejdet etableres som aftaler, hvor der gives støtte til etablering og evaluering af tilbuddet.
|
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser, men såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker implementering af ovenstående forslag, vil det kræve særskilt finansiering f.eks. i forbindelse med budget 2022.
Videre proces
Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at gå videre med et forslag om at øge anvendelse af bordtennis, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejde et budgetnotat vedrørende øget anvendelse af bordtennis for ældre borgere og borgere diagnosticeret med Parkinson eller demens i Københavns Kommune til forhandlingerne om budget 2022.
Katja Kayser
/Katrine Schjønning