Overgang mellem aktivitetscenter og plejehjem
Som opfølgning på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 10. juni 2021, orienteres udvalget i vedlagte notat, jf. bilag 1, om konsekvenser ved at udvide borgernes mulighed for at beholde en plads på et aktivitetscenter efter indflytning i plejebolig, ud over den eksisterende ordning.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at den eksisterende ordning for støtte af borgere i overgangen mellem et aktivitetscenter og en plejebolig, som beskrevet i vedlagte notat, fortsat anvendes.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på udvalgsmødet 10. juni 2021 en ny strategi for den fremtidige udvikling af de almene kommunale aktivitetscentre. I den forbindelse drøftede udvalget også, hvordan man sikrer gode overgange for borgere der har benyttet et kommunalt aktivitetscenter som hjemmeboende, og som i forbindelse med indflytning i plejebolig, skal støttes i at indgå i nye fællesskaber og aktiviteter på plejehjemmet. På baggrund af udvalgets drøftelse, har forvaltningen udarbejdet et notat om relevante faglige og økonomiske forhold ved at give borgere ret til at fortsætte på aktivitetscenter for hjemmeboende efter indflytning i plejebolig.
Løsning
Det er i dag muligt for borgere, der ønsker det, at fortsætte i aktivitetscenter for hjemmeboende borgere efter indflytning på plejehjem i en overgangsperiode. Overgangsperioden er som udgangspunkt på ca. seks måneder, men der tages altid individuelle hensyn til borgere, hvor særlige omstændigheder gør det nødvendigt med en kortere eller længere overgang, for at sikre borgernes trivsel og livskvalitet (se bilag 1 for uddybende beskrivelse).
Det nuværende antal af borgere, som ønsker at gøre brug af både aktivitetscenter for hjemmeboende og aktivitetstilbuddene på plejehjemmet samtidigt, har ikke hidtil udfordret den eksisterende økonomiske ramme for aktivitetscentrene.
Hvis antallet af borgere i et såkaldt ’dobbelt aktivitetstilbud’ stiger væsentligt, vil aktivitetscentrenes kapacitet imidlertid blive udfordret. Det vil betyde, at pladser tiltænkt hjemmeboende borgere med et behov for vedligeholdende træning og socialt samvær, optages af borgere som samtidig har et tilbud om træning og aktivitet i tilknytning til deres plejebolig.
Den demografiske udvikling på området varsler desuden en stor stigning i den generelle målgruppe for det kommunale aktivitetstilbud for hjemmeboende, og afledt heraf også en potentiel stigning i antallet af borgere, som vil ønske at benytte ’dobbelt aktivitetstilbud’.
Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at den nuværende overgangsordning bevares, både fordi den vurderes at imødekomme de borgere der har behov for, i en overgang, at kunne fortsætte i deres aktivitetscenter, også efter indflytning på plejehjem, og fordi den samtidig muliggør kommunens efterlevelse af den lovmæssige forpligtelse om at tilbyde hjemmeboende borgere vedligeholdende træning.
Økonomi
Indstillingen har som udgangspunkt ingen økonomiske konsekvenser. Hvis udvalget imidlertid beslutter at der skal ændres på den eksisterende overgangsordning, kan det få økonomiske konsekvenser, som beskrevet i vedlagte notat.
Videre proces
Tiltræder Sundheds- og Omsorgsudvalget indstillingen, videreføres den eksisterende ordning for støtte af borgere i overgangen fra kommunalt aktivitetscenter for hjemmeboende til aktivitetstilbuddet i plejeboligen.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fortsætter derudover arbejdet med implementeringen af den nye strategi for de kommunale almene aktivitetscentre, som også har fokus på at sikre at borgerne får det rette tilbud til rette tid, og oplever smidige overgange mellem tilbud.
Katja Kayser
/Helle Schnedler